Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak zvládnout online komunikaci jako profesionál

Na pozadí záleží. Stejně tak na úhlu pohledu i dopadu světla. Svá pravidla má líčení i oblékání. Kamera vám nic neodpustí. Naučte se online komunikaci jako profesionál.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Někdo má počítač a kameru v ložnici, někdo u kuchyňského stolu, jiný třeba na půdě, protože tam je největší klid... Místo, odkud komunikujeme se světem. Za dva roky jsme se naučili přes online kameru cvičit, učit se, povídat si s prarodiči, ale především pracovat. 

Preferujete práci z kanceláře nebo online? Vyberte si vhodnou pracovní pozici na portálu jobDNES.cz.

Online komunikace v Česku zdomácněla. Na přítomnost kamery už jsme si natolik zvykli, že už neřešíme vytahané tričko, nedojedenou snídani na stole nebo sušák plný prádla v zorném poli. Vždyť kolegové si už přece zvykli.

Ale přicházejí chvíle, kdy musíme vypadat dobře i před webkamerou. Když máme před vedením prezentovat projekt, pracujeme s klientem, studentům přednášíme, máme videopohovor na nové místo, jednáme s učiteli svých dětí, když zkrátka potřebujeme zapůsobit.

Aby člověk působil příjemně i při videohovoru, musí mít především ostrý obraz, kvalitní zvuk a dobré světlo. V televizním vysílání by měl k ruce celý štáb – od osvětlovače až po maskérku, která hlídá, aby se člověku neleskl nos. Doma jsme na to sami. Pokud se ale budeme držet rad odborníků, můžeme to dokázat i my.

Prosím, světlo!

Hlavní roli tu sice hraje kamera, ale k ní se dostaneme, až najdeme vhodné světlo. Můžete-li, využijte to denní. „Pokud za vámi bude okno, dbejte, abyste nebyli v silném protisvětle, váš obličej by pak byl tmavý. Pokud je venku tma a vy jste v osvětlené místnosti, usaďte se tak, abyste neměli polovinu obličeje ve stínu. Rozsviťte světla v celé místnosti a nesviťte pouze na sebe,“ radí Ondřej Tyleček z kreativní agentury Fairy Tailors.

Dobrá volba není ani „napálené“ světlo přímo proti vám. „Barva pleti bude přesvícená, nebudou vidět stíny, kontury, mimika,“ říká Tomáš Vacek z reklamní agentury Contexto.

Pokud ale využíváte videopohovory častěji, třeba typicky kantoři, zvažte pořízení speciálního osvětlení pro natáčení, které nevrhá stíny a rovnoměrně rozkládá světlo. „Nejde o nic nákladného, na pořízení jednoduššího modelu vám bude stačit několik set korun,“ upozorňuje Tyleček.

Pokud přemýšlíte, jestli zvolit žluté teplejší nebo namodralé studenější, sáhněte po první možnosti. „Teplejší umělé světlo působí více přirozeně,“ ví Michal Černý ze společnosti Audiopro.

Kam s kamerou

Našli jsme správné světlo, teď je třeba umístit kameru. Je to jednoduché, dejte ji přímo před sebe. „Kamera by měla být ideálně ve výšce očí, nadhled i podhled deformuje obličej, a to nechceme,“ vrtí hlavou Vacek z Contexta.

Pokud máme kameru integrovanou v notebooku, kde horní hrana s webkamerou je obvykle o patnáct až dvacet centimetrů níže než naše oči, musí nahoru i celý notebook. Podstrčte pod něj třeba tři díly Ottova slovníku naučného, to bude tak akorát.

Pokud jde o vaši vzdálenost od kamery, usaďte se tak, jako byste si fotili portrét do občanky – měla by vám být vidět celá hlava a ramena. „Když vás sedí před webkamerou více, budete muset sedět těsně vedle sebe, více než dvě osoby webkamera zpravidla nepojme,“ upozorňuje Tyleček.

A teď trochu techniky. Nemusíte zůstávat jen u standardních kamer v notebooku či mobilu. „Dobře poslouží profesionální 4K videokonferenční kamery, které rychle a snadno propojíte se svým zařízením a které samy řeší například zorný úhel, světelné podmínky prostředí, kontrastní poměr. Například kamery Vidi od Biamp nebo Focus od WyreStorm,“ poukazuje Černý.

Ne nadarmo vítal své posluchače hudební publicista Miloš Skalka svou zdravicí „ostrý obraz a dobrý zvuk“. Mikrofon je stejně důležitý jako kamera a v některých případech i důležitější. 

„Jeho kvalitu a vaše pohodlí posílí malé, všesměrové ‚plug & play‘ stolní mikrofony s mnoha užitečnými funkcemi – potlačení ozvěny, redukce okolních ruchů, zvýraznění mluveného slova, jako například mikrofony Halo od WyreStorm,“ poznamenává Černý z Audiopra.

Otočte se o 180 stupňů

Fyzika a technika je za námi, je čas na design. Otočte se o 180 stupňů, co vidíte za svými zády? Oblíbeným pozadím bývá knihovna. To, jaké knihy čtete, o vás vypovídá, proto proberte tituly, ať na sebe neprozradíte víc, než chcete. Ať už se nacházíte doma nebo v kanceláři, zvolené pozadí vám může pomoci dokreslit dojem, který v ostatních účastnících chcete vyvolat. 

„Čím méně rušivých věcí za vámi bude, tím lépe,“ míní brněnská stylistka a vizážistka Martina Franková. Květiny, polštáře či diplomy přemístěte tak, aby výsledný záběr vypadal hezky. „Webkamera je konstruována tak, aby zaostřila na osobu v běžné vzdálenosti před monitorem, vy tedy budete ostří a pozadí za vámi bude lehce rozmazané, což působí dobře,“ říká Tyleček z Fairy Tailors.

Většina aplikací pro videohovory umožňuje také volbu umělého pozadí. Webkamera pak rozpozná váš obličej a aplikace kolem něj vygeneruje virtuální svět. Některá umělá pozadí vypadají velmi realisticky, jiná jsou záměrně fantastická. 

„Výběr je široký a je pouze na vás, jak budete chtít působit. Pokud chcete ochránit své soukromí a nemáte zájem, aby ostatní účastníci videohovoru viděli k vám domů, umělé pozadí je řešení, které hledáte,“ vysvětluje Tyleček. Nevhodné či žertovné filtry raději vynechte.

„No a pak už stačí být jen příjemný a nezapomenout se usmívat, případně pokud jsem si nevzal na video kalhoty, tak na to nezapomenout a nevstávat v trenkách před kameru,“ poznamenává Vacek.

Než zapnete kameru...

Poslední půlhodinku před videohovorem věnujte už jen sami sobě. Úpravě vlasů, obličeje, oblečení... „Vhodné oblečení bychom měli vybrat podle pozice nebo místa, o které se ucházíme, případně podle dojmu, jakým chceme působit,“ říká Franková a přidává několik důležitých rad a doporučení. 

Jak na sobě zapracovat:

  • Make-up: Ženám doporučuji si make-up připravit na denním světle. Nemusíte se bát přidat na intenzitě, ať už stínů, či rtěnky. Kamera dost líčení pobere, a i přes jeho výraznost tak budete ve finále vypadat přirozeně. Pro běžné denní líčení na online bych minimálně kladla důraz na kontury, tvářenku a alespoň lehkou rtěnku. Pánové mohou drobné začervenání nebo nedokonalosti na pleti schovat korektorem. Na závěr bychom neměli zapomenout na pudr, a to jak muži, tak ženy. Ten nám pleť pěkně zmatní a budeme vypadat dobře i při lehké nervozitě. 
  • Účes: Co se týká vlasů, doporučuji u pánů a žen s kratší délkou vlasů provést běžnou úpravu stylingu. Ženy s delšími vlasy pak mohou zvolit styling s rozpuštěnými či sepnutými vlasy na základě vybraného oblečení a jeho střihu, případně výstřihu. 
  • Oblečení: Zvažte, jak moc je potřeba, aby byl oděv formální, či nikoliv. Měl by korespondovat s prostředím kolem vás – místem i pozadím, barvou vlasů, pleti a vaší osobností, vaším stylem. Pokud je pozadí za vámi výraznější, vybírejte oděv z jednodušších a tlumenějších tónů. V případě, že je pozadí jednodušší, můžete volit barevný oděv klidně i s jemným vzorem. 
  • Doplňky: Ty můžete k jednoduššímu oděvu volit výraznější a naopak. Vyvarujte se extravaganci a experimentům. Bílá zeď, která doma patří k oblíbeným pozadím při online vysílání, není dobrou volbou v kombinaci s bílou košilí, stejně tak si k černým vlasům neberte tmavý rolák. Volte správnou velikost oděvu, padnoucí střih a pohodlnost, to vám dodá sebevědomí a příjemný pocit v průběhu celého videohovoru.
  • Nejčtenější

Jak nepřijít o peníze. Na co myslet, než ukončíte penzijko

18. dubna 2024

Od července nebudou vypláceny státní příspěvky k penzijnímu připojištění lidem, kterým byl přiznán...

Mně se nic nestane, pojišťovna mi nic nedá. Pět mýtů o životním pojištění

12. dubna 2024

Životní pojištění má podle statistik uzavřené každý druhý Čech. Vyplývá to z dat České asociace...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K výrobě krmiv pro psy a kočky ho přivedla náhoda. Dnes vyváží i do Asie

13. dubna 2024

Vyrábět granule a konzervy pro psy a kočky původně neměl vůbec v plánu. Napadlo ho to až v...

Kdy lidé odmítají fakta a proč pravda často prohrává, vysvětluje psycholog

15. dubna 2024

Schopnost hledat či nacházet pravdu stojí v uvažování lidí většinou až na druhém místě. Proč lidé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Děti ve finančně-vědomostní soutěži uspěly. Jak byste ji zvládli vy?

14. dubna 2024

Česká bankovní asociace spolu s Evropskou bankovní federací uspořádala letos již osmé národní kolo...

Jak nepřijít o peníze. Na co myslet, než ukončíte penzijko

18. dubna 2024

Od července nebudou vypláceny státní příspěvky k penzijnímu připojištění lidem, kterým byl přiznán...

Analýza: Autopojištění zdražuje. Kde a kteří řidiči zaplatí nejvíce?

18. dubna 2024

Oproti roku 2022 se průměrná cena povinného ručení v roce 2023 zvedla o 2,4 procenta na celkových 3...

Podílové fondy jsou stále oblíbenější investicí. Experti radí, jak je dobře vybrat

17. dubna 2024

Premium Investování je důležitou součástí budování finanční stability a hraje hlavní roli v dosažení...

Víte, co znamená zkratka OBZP a jaká povinnost je s ní spojená?

17. dubna 2024

OBZP je zkratka, která v sobě skrývá osoby bez zdanitelných příjmů. Tento status se týká lidí ve...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...