Reportáž: Co je za chřestem

Jiří Janda
Jiří Janda

Na návštěvě u chřesťanů

Pěstitelé a ctitelé chřestu, kteří se sami nazývají „chřesťané“, právě slaví své největší svátky – začíná jim chřestová sezona. Pěstuje se také v Česku, a sice na polích poblíž Hostína u Vojkovic na Mělnicku. Jeho letošní sklizeň začala před pár dny, převážně ukrajinští pracovníci jej nyní sklízejí a balí, aby se mohl rozvážet do tuzemských obchodů.
1. Sklizeň chřestu se zatím bez lidské práce neobejde.
2. Oddenek rostliny se musí z hlíny ručně vyprostit a vytáhnout.
3. Celé mnohahektarové pole vypadá, jako by jej umělecky zpracoval výtvarník Christo, který všechno balil do látky a fólií. Tady stačí igelit.
4. Nepoužitelné okraje rostliny se odříznou pilkou.
5. Sběrače chřestu před žhnoucím sluncem anebo deštěm při přestávkách chrání jenom improvizované přístřešky.
6. Místo slavnostního přestřihování pásky zahajuje sezonu příslušný ministr oficiálním vydloubnutím památečního chřestu.
7. Sklizení chřest se třídí na speciální lince.
8. Každý jednotlivý kousek pochoutky projde několika páry rukou.
9. Podměrečné nebo nekvalitní kusy musí pryč.
10. Poslední kontrola a nejlepší chřest zamíří ke svému „chřesťanovi“.

Text i foto Jiří Janda

Comments

comments

Vyhledat