Jak položit umělý trávník

Umělé trávníky jsou stále populárnějším povrchem nejen pro menší zahrady, jejichž majitelé se o ně nemají čas, nebo nechtějí starat, ale také pro terasy a balkony. Vhodně vybraný umělý trávník na zahradu bude vždy krásně zelený, nebudete ho muset ani zalévat, ani sekat, a navíc si domů nezanesete ani ze zahrady, ani z terasy nečistoty, které jsou na skutečném trávníku. Aby ale mohl dobře fungovat, je nezbytné ho správně položit.

Umělá tráva kolem bazénu
Umělá tráva kolem bazénu, zdroj Umelky.cz

Podklad je základem úspěchu

Aby mohl být umělý trávník správně nainstalován je nezbytné důkladně připravit podkladovou vrstvu. Postup při její úpravě se liší podle toho, zda se jedná o přírodní plochu, tedy zahradu, nebo stavebně upravený povrch terasy či balkonu. Správně provedený podklad pod umělý trávník je vždy základem úspěchu.

Tip: Pokud nevíte, co od výsledku čekat, prohlédněte si realizace umělého trávníku na zahradách. Najdete zde fotky z přípravy podkladu a položení umělé trávy, ale i záběry finální podoby.

Přírodní podklad

Pokud chcete položit umělý trávník třeba na zahradu, musíte předem plochu zbavit rostlin včetně přírodního trávníku a případně i snížit vrstvu zeminy, pokud nechcete celkový terén zahrady zvýšit. Podklad se skládá hned z několika vrstev, které dohromady mohou být vysoké i několik desítek centimetrů. Podklad totiž musí být vodopropustný, dokonale rovný a hladký.

Odstranění trávníku
Odstranění trávníku, zdroj Umelky.cz

Důležité je hlavně zhutnit základní vrstvu tvořenou zeminou. Další částí jsou drenážní vrstvy drceného kameniva (2 až 3 vrstvy v různých frakcích) a nakonec kamenný prach, nebo kamenivo s velmi malou frakcí ve vrstvě vysoké asi 3 cm, který vyrovná předchozí vrstvy do hladka.

Úprava terénu
Úprava terénu, zdroj Umelky.cz

I tuto poslední vrstvu je vhodné zhutnit. Je totiž nezbytné, aby pod umělým trávníkem nebyly žádné ostré hrany kamínků. A pozor na nerovnosti. Čím rovnější je podklad, tím lépe bude nakonec vypadat položený umělý trávník.

Zahlazení terénu
Zahlazení terénu, zdroj Umelky.cz

Uměle vytvořený podklad

Balkony a terasy mohou být vybudovány z mnoha různých materiálů. Nejčastěji se jedná o podlahu z betonu, dlažby, asfaltu, dřevěných prken, případně z plastových palubek. Dalším podstatným faktorem je, zda se jedná o plochu, na kterou může pršet či sněžit, nebo zda se jedná o zastřešenou terasu či balkon, na které nemá počasí žádný vliv.

Pokud hrozí, že na plochu, kde bude umělý trávník položen, se voda dostane, je nutné zajistit alespoň minimální spád podkladu. Ten je třeba dokonale vyčistit, ideálně vyluxovat, aby tam nezbyly žádné nečistoty. Pokud jsou na podkladu nějaké ostré hrany, prohlubně nebo jiné prvky, které by umělou trávu mohly poškodit, je lepší je vyrovnat třeba tmelem.

Nepodceňujte plánování

Než si umělý trávník objednáte, pokládku si pořádně naplánujte. Plochu, kam chcete trávník položit si důkladně změřte. Pokud se jedná o hladký čtverec či obdélník, máte situaci o dost jednodušší, ale většinou je třeba počítat s různými rohy, výřezy, sloupky apod., takže podobně jako u koberců raději umělého trávníku kupte o něco víc, abyste měli rezervu.

Je také vhodné mít nakreslený plánek, na kterém si rozměříte i jednotlivé kusy trávníku. Šíře rolí je obvykle 200 nebo 400 cm, ale konkrétní rozměry si ověřte u zvoleného produktu. V případě, že nevíte, jaký trávník zvolit, přečtěte si ještě článek o výběru umělého trávníku pro zahrady a terasy.

Hotový umělý trávník
Hotový umělý trávník, zdroj Umelky.cz

Vlastní pokládka

Umělou trávu nelze pokládat za deště a v přílišné zimě. Teplota by neměla klesnout pod 10 °C. Ale pozor i na velké horko. Spodní černá vrstva role se může silně ohřát a materiál by pak mohl měnit objem. Pokud svítí sluníčko, role umělé trávy si před jejich použitím nechávejte raději ve stínu.

Na upravený přírodní podklad položte ještě geotextilii. To ale neplatí v případě, že se plánujete nechat po položeném trávníku nechat pobíhat psa nebo kočku. V takovém případě by měla být podkladový vrstva co nejvíce propustná. Zalamovacím nožem si nařežte pruhy dle plánku a položte je na plánovaná místa, i na zahradě pozor na směr vláken.

Aby umělý trávník držel v jednom celku, je třeba spoje podlepit. Na to existují buď pruhy, které si sami natřete lepidlem, nebo samolepicí pásy. Pokládejte je tak, aby pod každým pruhem umělé trávy byla jedna polovina pásu. Oba pruhy pak pevně přidržte, aby se pevně spojily do jednoho celku.

Spoje je vhodné také zatížit, aby si dokonale sedly. Okraje je třeba buď ukotvit, nebo zatížit třeba obrubníky. Jinak by se mohlo stát, že umělý trávník nadzvedne a poškodí prudký vítr. Položený trávník pak koštětem zameťte, a to proti směru toho, jak si jednotlivá vlákna lehají.

Doporučení na závěr

  • Na menší plochy, jako jsou třeba balkony, je vhodné pokládat umělý trávník vjednom kuse.
  • Při pokládce na větší plochy, jako je třeba terasa, skládejte jednotlivé kusy tak, aby byla vlákna orientována jedním směrem.
  • Ověřte si, co je dobré na položené trávě nenechávat, protože nevhodné odrazy od některých materiálů by mohl zvýšit teplotu nad doporučenou hranici a umělý trávník by to mohlo poškodit.
  • Vždy při pokládce i následné údržbě důsledně dodržujte pokyny konkrétního výrobce.
  • Na velkých plochách, a hlavně na sportovištích, kde musí umělá tráva vydržet větší zátěž, je vhodnější nechat umělou trávu položit profesionální firmou. Ta vám také doporučí vhodné nástroje pro údržbu, například kartáče na zametání umělé trávy, které se hodí zejména pro zmíněná sportoviště.