Bundesliga boří tabu: Rozhodčí přerušují hru, aby se mohli občerstvit muslimští hráči

V německé fotbalové bundeslize padlo další tabu. Během právě probíhajícího ramadánu, postního měsíce, kdy muslimové nesmějí jíst a pít v době mezi východem a západem slunce, rozhodčí povolili občerstvovací přestávku hráčům, kteří praktikují muslimské náboženství, a tedy i ramadán. Stalo se tak poprvé v historie soutěže.

V pravidlech Mezinárodní fotbalové federace jsou od roku 2020 ukotveny dvě možné přestávky během poločasu, nařízeny mohou být na základě dohody obou klubů již před utkáním především v souvislosti s klimatickými podmínkami. Jde o takzvanou zdravotní přestávku (například na pití) v trvání jedné minuty a takzvanou ochlazovací přestávku dlouhou minutu a půl až tři minuty. Tyto přestávky musí být zohledněny v následném nastavení času po vypršení hrací doby. O náboženských důvodech se ale fotbalová pravidla nezmiňují.

Sudí Matthias Jöllenbeck se proto zapsal do dějin, i když se ve skutečnosti jednalo o zdánlivě zanedbatelnou scénu ve druhém poločase. Krátce počkal s pokračováním hry na vhazování. Jak informoval nejčtenější německý deník Bild, sudí uznal dodatečnou přestávku na pití pro obránce a kapitána Mohuče Moussu Niakhateho. Ten je praktikujícím muslimem, a proto v současné době dodržuje pravidla postního měsíce ramadánu. Niakhate mohl v den zápasu přesně v 19:54 hodin přerušit půst, oficiální západ slunce nastal uprostřed utkání v Augsburgu.

„Na začátku druhého poločasu jsem přistoupil k rozhodčímu a zeptal se ho, jestli by bylo možné na chvíli přerušit hru,“ citoval Bild francouzského fotbalistu se senegalskými kořeny. Ten však také doplnil: „Kdyby to rozhodčí odmítl, tak bych to zcela pochopil a smířil se s tím.“

Jöllenbeck však projevil pochopení pro Niakhateho situaci a umožnil krátké přerušení hry, aby se obránce mohl napít.

„Nikdy předtím jsem nic takového nezažil. Ale samozřejmě jsem s tím souhlasil,“ popsal Jöllenbeck, v civilním životě lékař.

Půst lze i individuálně odložit

V německé bundeslize hraje mnoho muslimských fotbalistů, ne všichni však během ramadánu dodržují pravidla půstu. Muslimové, kteří jsou při své profesi vystaveni extrémní fyzické zátěži, si mohou ramadán „odložit“ individuálně. Pro Niakhateho a některé další hráče to však nepřipadá v úvahu.

Stejná situace nastala o pár dnů později při dalším bundesligovém zápase RB Lipska proti TSG Hoffenheim, kde působí i český obránce Pavel Kadeřábek. Také obránce Lipska Mohamed Simikan, muslim narozený guinejským rodičům v jihofrancouzském Marseille, se mohl napít, protože rozhodčí uznal jeho důvody.

„Pro hráče, kteří říkají, že by se stejně chtěli postit, je takové pravidlo samozřejmě zjednodušením, pokud se zápas hraje do doby západu slunce,“ ocenil v rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlasovou stanici Deutschlandfunk imán A. Mazyek, předseda Centrální rady muslimů v Německu.

K situaci zaujal stanovisko také šéf rozhodčích Německého fotbalového svazu Lutz Michael Fröhlich, podle kterého svaz takzvanou picí přestávku podporuje. „Neexistuje žádný obecný pokyn, ale samozřejmě podporujeme, když naši rozhodčí na žádost hráčů povolují takové přestávky na pití během ramadánu,“ poznamenal Fröhlich pro německou veřejnoprávní televizi ARD.

V české první fotbalové Fortuna lize ještě k takovému požadavku hráčů s muslimským vyznáním nedošlo, ačkoliv někteří takoví v klubech nejvyšší soutěže působí. Také oni by se mohli dočkat přestávky na občerstvení v době „ramadánového“ utkání. „Pokud z takových důvodů hráči před utkáním projeví zájem o uplatnění některé z přestávek a dojde ke shodě klubů, přestávku na pití může rozhodčí nařídit,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jiří Kureš z pravidlové komise Fotbalové asociace ČR.

Tagy:
západ slunce pití fotbal ARD Bild RB Leipzig 1. FSV Mainz 05 Fotbalová asociace České republiky Olympique de Marseille FC Augsburg