10
Fotogalerie

5 tipů, jak vylepšit záběr u portrétů. Stačí změna polohy hlavy či směru osvětlení

​Portrét patří k nejoblíbenějším fotografickým žánrům, ať už zaznamenáváte vzpomínky do rodinného alba, nebo třeba fotíte na zakázku. Všechny portrétní snímky mají jedno společné: osoby, které jsou na fotce zachycené, na ní obvykle chtějí vypadat co nejlépe.

A vy jim k tomu můžete dopomoci už během samotného fotografování využitím několika šikovných triků, které ve svém videu prozradil profesionální svatební a portrétní fotograf Jerry Ghionis.  

Výrazné čelo

Má-li portrétovaná osoba příliš výrazné čelo, existuje několik triků, jak tento rys upozadit. První z nich je velmi prostý – nežádoucí prvek z obrazu odstranit během komponování obrazu nebo v postprocesu. Autor videa doporučuje ořez se zachováním dostatečného prostoru nad obočím, aby portrét nepůsobil stísněně, avšak varuje před oříznutím uprostřed čela a na přechodu s vlasovým porostem.

1čelo.jpg1-celo.jpg
Takovéto řezy jsou povoleny

Druhý tip spočívá v úpravě polohy hlavy pozvednutím brady a mírným natočením tváře do strany, popřípadě ve změně úhlu, z něhož osobu fotografujeme – ideální je mírný podhled. Pomoct může i schování části čela do stínu.

Pokračování 2 / 5

Dlouhý nebo křivý nos

Pozvednutí brady může pomoct i v případě dlouhého nosu, důležitá je samozřejmě správná míra. Totéž platí i pro druhé řešení – snížení úhlu záběru naklopením fotoaparátu. Natočení tváře může být řešením taktéž při problému s křivým nosem. Zde je nutné zásadně se vyhnout přímému pohledu do objektivu a natočit obličej fotografovaného proti směru zakřivení nosu.

2-nos.jpg2-nos1.jpg

Další rada je určena zejména pro práci ve studiu. Jerry Ghionis doporučuje nastavovat směr hlavního světla právě podle nosu, resp. jeho zakřivení. Zde opět platí pravidlo, že světlo by mělo dopadat ve směru proti deformaci nosu.

Pokračování 3 / 5

Velké uši

Velké uši lze snadno eliminovat použitím objektivu se širším ohniskem, ovšem za cenu zvýraznění partií obličeje v popředí, typicky nosu. Opět je tedy nutné dbát na správnou míru, autor videa doporučuje nejít pod 35mm ohnisko. Podobně je možné využít malé hloubky ostrosti při fotografování se světelným teleobjektivem, kdy zaostřen zůstane jen úzký pás u očí a uši (i nos) budou rozostřené a méně výrazné.

3-usi.jpg3usi.jpg

Nedostatek v podobě výrazných uší lze přelstít také pomocí optického klamu. Toho lze opět dosáhnout prostým natočením hlavy do strany, dokud jedno ucho nezmizí za tváří. Ucho, které v záběru zůstalo je nutné co nejvíce vizuálně upozadit – skrýt je ve stínu pomocí správného nasměrování světla a dodat správné, to znamená nekontrastní, pozadí.

Pokračování 4 / 5

Nesouměrné oči

Odlišná velikost pravého a levého oka není nic neobvyklého a obvykle se nijak neřeší. Je-li však rozdíl výrazný, existuje několik způsobů, jak se problému vyhnout. Autor videa doporučuje požádat portrétovanou osobu, aby oči (obě, nebo jen jedno oko) mírně přimhouřila – tím se obvykle nesouměrnost srovná.

4oci.jpg4očič.jpg

Jestliže fotografovaný není ochoten spolupracovat, nabízí se možnost druhá. Ta opět spočívá v úpravě pozice tváře vzhledem k fotoaparátu – velikost se vyrovná tím, že menší oko se bude nacházet blíž k objektivu.

Pokračování 5 / 5

Prázdný pohled

Pohled bez výrazu může být důsledkem přílišného soustředění se na fotografování, vnitřní nejistoty nebo jednoduše nudy. Na vykřesání jiskry v oku používá Jerry Ghionis dva triky. Požádá portrétovaného, aby mírně, ale opravdu mírně přimhouřil oči a pokusil se dodat napětí spodnímu víčku. Kýženého výrazu lze dosáhnout také tehdy, pokud model zhluboka dýchá.

5pohled.jpg5pohledy.jpg

Extra tip se týká osob s malýma očima. Oči se jeví větší, pokud fotografovaný sklopí bradu a pohlédne přímo do objektivu. Zde je však třeba dbát na celkový záměr snímku, neboť muži mohou vypadat jako sérioví vrazi a ženy jako… inu příliš vyzývavě.

Určitě si přečtěte

Články odjinud