Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Z hněvu Božího anglická královna. Eleonora Akvitánská přiváděla k šílenství všechny mocné muže v Evropě

20.4.2022, 08:58 > Středověk > Anglie

Nedá se říct, že by evropské dějiny 12. století byly nějak bohaté na silné ženské hrdinky. Nejméně jednu výjimku však rozhodně najdeme: je jí akvitánská vévodkyně, francouzská a později anglická královna Eleonora. Neváhala se rozvést s králem, pohádat s papežem, vydat se na křížovou výpravu, politicky intrikovat ani válčit. Není divu, že si s touhle královnou tehdejší svět nevěděl příliš rady.



Eleonora Akvitánská.
Eleonora Akvitánská. , Frederick Sandys, Public domain


Z Akvitánie na francouzský trůn

Eleonora zdědila titul akvitánské vévodkyně a jako bohatá dědička si mohla myslet na ty nejvýznamnější ženichy. A také že jednoho takového dostala: byl jím budoucí francouzský král Ludvík VII.

Přestože jejich manželství nebylo příliš šťastné, rozhodla se Eleonora doprovázet svého manžela na křížovou výpravu. Nešlo o žádnou procházku růžovým sadem – mnohokrát unikli nebezpečí jen o vlásek. Avšak nesoulad mezi manželi se na cestě jen prohluboval, a dokonce se povídá, že Eleonora při jedné ze zastávek navázala milostný poměr se svým strýcem.

Znázornění Ludvíkovy křížové výpravy.
Znázornění Ludvíkovy křížové výpravy. , Unknown authorUnknown author, Public domain


Na cestě zpátky do Francie se manželé zastavili v Římě, kde se tehdejší papež pokoušel dát jejich rozbité manželství dohromady.

Avšak neuspěl. V roce 1151 se konal rozvod.


Z Francie do Anglie

Jakmile byla Elenora znovu svobodnou, celá řada šlechticů se ji pokoušela získat do své moci. Unikala lákavým nabídkám k sňatku, pokusům o únos i násilným útokům. Akvitánská vévodkyně totiž měla vlastní plány: sotva dvě měsíce po rozvodu s Ludvíkem se provdala za normandského vévodu Jindřicha Plantagenta.

Vzhledem k tomu, že Plantagenet byl Ludvíkův vazal, šlo o jasnou urážku francouzského krále. Ani Eleonora, ani její nový manžel si však z hněvu Francouzů nic nedělali: v roce 1154 získali anglický trůn a nechali se společně korunovat.


Erb Plantagenetů.
Erb Plantagenetů. , See page for author, CC BY-SA 4.0


V manželství s Jindřichem se Eleonoře narodilo osm dětí a dlouho vypadal jejich vztah jako velmi úspěšný. Jejich cílevědomé a tvrdé povahy na sebe však po čase začaly narážet. Eleonora se stála častěji odmítala podvolit manželovým rozkazům a když její synové dorostli natolik, aby se mohli proti otci vzbouřit, postavila se na jejich stranu.

Jindřichovi se však podařilo manželku dopadnout a zajmout a až do své smrti ji držel v zajetí.


Matka králů

Nejstarší syn Jindřicha a Eleonory už byl po smrti, a tak se moci po otci chopil Richard, známý jako Lví srdce. Eleonora se s chutí vrhla zpátky do politiky a dělala vše proto, aby svého nejoblíbenějšího syna na trůnu podpořila. Ani zde jí však osud příliš nepřál. Richard se vydal na křížovou výpravu, kde sice slavil vojenské úspěchy, ale při cestě zpět byl zajat.


Jezdecká socha krále Richarda.
Jezdecká socha krále Richarda. , Mattbuck (talk · contribs), CC BY-SA 4.0


Eleonora sháněla peníze na výkupné, kde se dalo, dštila síru po celé Evropě a nakonec si pro syna sama dojela až k císařskému dvoru. Z tohoto období také pochází onen slavný dopis, který Eleonora napsala papeži a v němž se titulovala: z hněvu Božího anglická královna.

Brzy však utrpěla další ztrátu: její milovaný syn Richard padl.


Velká anglická královna

Ani ve vysokém věku se Eleonora nevzdávala politiky. V téměř osmdesáti letech ještě cestovala přes půl Evropy do Kastilie, aby mohla osobně přivézt do Francie svou vnučku a provdat ji za budoucího francouzského krále.


Eleonořin náhrobek ve Fontevrault.
Eleonořin náhrobek ve Fontevrault. , Unknown authorUnknown author, Public domain


Síly už jí však docházely, a tak stále častěji hledala klid v klášteře Fontevrault, který si zamilovala a kde také nakonec zemřela a našla místo posledního odpočinku.

Zdroj: Dan Jones: The Plantagenets: the warrior kings and queens who made England
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Skutečně byla tak krutá? Poznejte historii svaté inkvizice Skutečně byla tak krutá? Poznejte historii svaté inkvizice
Bájná Meluzína prý byla předkem anglických králů. Pomohla jim získat trůn? Bájná Meluzína prý byla předkem anglických králů. Pomohla jim získat trůn?
Historická předloha pro Hru o trůny. Tam, kde skončila stoletá válka, válka růží právě začínala Historická předloha pro Hru o trůny. Tam, kde skončila stoletá válka, válka růží právě začínala


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít