Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Otužilkyni oživili záchranáři z jižní Moravy. I po letech má u sebe jejich fotku

Po sedmi letech stanula Jana Němcová z Prostějova po boku svých andělů strážných. Se členy jihomoravské záchranné služby, kteří jí zachránili život při vážných zdravotních problémech, se setkala na jejich základně. Na nočním stolku mám jejich fotografii, přiznala seniorka.

V říjnu 2015 potkala zapálenou sportovkyni Janu Němcovou nečekaná příhoda. Ve svých čtyřiasedmdesáti letech se žena společně s ostatními otužilci vydala do vod říčky Punkvy v Moravském krasu. Koupání ve studeném toku, na které byla zvyklá desítky let, ale ženě neudělalo dobře. Na břehu se seniorce přitížilo, a tak se dostala do péče zdravotnické posádky, která odvážným otužilcům asistovala.

Pacientky se ujali jihomoravští záchranáři Petr Hašek a Zdeněk Daněk. U Němcové bylo potřeba zahájit resuscitaci, ukázalo se totiž, že došlo k zástavě oběhu. Po dlouhých minutách srdeční masáže a výbojích defibrilátoru se nakonec podařilo oběh obnovit, a žena byla s akutním infarktem transportována do nemocnice. 

„Je to velká bojovnice, rychle se tehdy zotavila a my se Zdeňkem jí neřekneme jinak než Otužilka Jana. Vybavuji si tu situaci úplně jasně, jako by to bylo včera, takové zážitky se vám zaryjí pod kůži. S naší milou pacientkou si píšeme každý rok na Vánoce, jsme stále v kontaktu,“ vzpomněl na událost záchranář Hašek.

Dnes osmdesátiletá Němcová se se svými zachránci z Moravského krasu opět setkala. Po sedmi letech jim znovu vyjádřila vděk, překvapila je na jejich základně v Blansku. „Jsou to moji andělé strážní, nikdy jim nepřestanu být vděčná. Na nočním stolku mám jejich fotografii, a tak je mám pořád na očích. Obdivuji i všechny jejich kolegy. Dělají neskutečně náročnou práci,“ přiznala seniorka, která sice milované otužování pověsila na hřebík, ale aktivního života se nevzdala.


Archivní fotografie "Otužilky Jany"

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS JMK

Štítky zdravotnictví, záchranná služba, příběh, setkání, Jihomoravský kraj, Prostějov, Moravský kras, Zdeněk Daněk, Punkva, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otužilkyni oživili záchranáři z jižní Moravy. I po letech má u sebe jejich fotku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.