Právě čtete

Kávu si nejraději připravuji ve stylu chemexu. Návod a užitečné tipy na to, jak skládám filtr

4057  
Sdílet: 

Kávu si nejraději připravuji ve stylu chemexu. Návod a užitečné tipy na to, jak skládám filtr

Co je to chemex? Trochu karafa, trochu filtr. Tato praktická a zároveň designová konvice se vyrábí ze silného skla a zdobí ji dřevěný úchyt s koženou šňůrkou. Seženete ale i chemexu velmi podobné konvičky například s gumovým úchytem, což je praktické při umývání. Takovou konvičku vidíte i na fotkách v tomto článku. Hrdlo chemexu se podobá trychtýři a vkládá se do něj (nejčastěji papírový) filtr. Byla to pro mě láska na první pohled.

20. 4. 2022 3 min. čtení Veronika Bednářová
Kávu si nejraději připravuji ve stylu chemexu. Návod a užitečné tipy na to, jak skládám filtr

Příprava kávy v chemexu je snadná i pro začátečníka. Výhodou je podle mě také to, že z jedné takové přípravy má člověk velkou konvici kávy třeba i pro početnou návštěvu. Anebo jen pro sebe! Já mám totiž po ránu ráda „kýbl“ kávy, proto se mi líbí, že si můžu dolévat. Po prokapání vody vyhazuji filtr klidně na kompost, protože kávová sedlina je lahůdka pro žížaly a papír se krásně rozloží.

Kdybych přeci jen musela najít nějakou nevýhodu chemexu, tak možná to, že se s ním hůř cestuje. V kufru mívám strach, že se mi rozbije. Navíc, jak je to jeden velký kus, tak je maličko neskladný… ale i tak se se mnou už leckam podíval. Beru ho s sebou na víkendy, když jedeme autem a neřeším velikost zavazadla. A také je to dobré řešení třeba na chaty a chalupy, kde si pak můžete připravit opravdu dobrou kávu i bez kávovaru a vlastně klidně i bez elektřiny.

Podle čeho vybírám filtry a jak s nimi pracuji?

Filtrů je několik druhů a bez nich se při přípravě kávy v chemexu neobejdete.

Z papírových si můžete vybrat buď bělené, nebo nebělené (přírodní). Bělené se ošetřují chlorem nebo kyslíkem, aby papír neovlivnil chuť kávy. Neošetřený přírodní filtr má specifické aroma, kterého se zbavíte jedině opravdu důkladným propláchnutím horkou vodou. Obě varianty se vyrábějí ve dvou rozměrech podle velikosti chemexu, a navíc je můžete mít skládané nebo neskládané. Pokud ale chcete být ještě šetrnější k přírodě, můžete si pořídit látkový nebo kovový filtr – ty se dají používat opakovaně.

Tip pro skládání papírového filtru do harmoniky

Jeden můj kamarád, vášnivý barista, mě naučil skládat filtr do takzvané harmoniky. Filtr několikrát přeložím a po rozložení vznikne zvrásněný kužel, který tolik nepřilne ke sklu, a káva tak lépe prokapává.

návod na skládání filtru na chemex

Návod na přípravu kávy v chemexu

Stejně jako u jiných způsobů přípravy i u chemexu je dobré dbát na teplotu vody, správné mletí kávy a také dobu extrakce (louhování).

Co budete potřebovat:

  • chemex
  • filtr podle vašeho výběru
  • 18 g hrubě namleté kávy (konzistence jako cukr krystal)
  • 300 ml vody ohřáté na 88–95 °C (nejlépe filtrované) + navíc ještě asi 100 ml horké vody na propláchnutí filtru
  • dřevěné míchátko
  • konvici s úzkou hubičkou
  • kuchyňskou váhu
  • stopky na mobilním telefonu
  • oblíbený hrnek

co potřebujete na chemex

Postup:

  1. Složte si filtr (nebojte se otestovat harmoniku) a vložte ho do hrdla chemexu.
  2. Propláchněte filtr horkou vodou – pokud máte přírodní, tak klidně dvakrát za sebou. Prokapanou vodu vylejte.
  3. Položte chemex na kuchyňskou váhu, nasypte do filtru 18 g hrubě namleté kávy a srovnejte poklepáním její povrch, aby byla ve filtru rovnoměrně.
  4. Vynulujte váhu a pak nalijte do filtru 50 g vody, aby se káva rovnoměrně namočila. Vznikne taková hustá směs, kterou lehce promíchejte dřevěným míchátkem.
  5. Po 30–45 vteřinách začněte krouživými pohyby postupně nalévat zbylou vodu na kávu, aby se rovnoměrně louhovala.
  6. Voda by měla prokapávat zhruba 3 minuty. Pokud je to rychleji, tak příště namelte kávu o kousek jemněji, když pomaleji, tak ji namelte naopak víc na hrubo.
  7. Jakmile voda prokape, můžete vyndat filtr a šup s kávou do hrnku.

Vychytávky na přípravu nejen chemexu


Pokud si doma budete chtít připravovat chemex, aeropress nebo třeba kávu v konvičce s filtrem, vyplatí se pořídit si speciální váhu, která má v sobě rovnou zabudované stopky. Sledování teploty vody zase usnadňuje konvička, jejíž součástí je rovnou teploměr. Co se týká mlýnku, já nedám dopustit na ruční pohon. Přijde mi to jako hezká součást procesu. Pro někoho je to ale moc zdlouhavé a raději si pořídí mlýnek elektrický.

jak si připravit chemex

Tento postup jsem se naučila z Velké knihy o kávě od skvělé Petry Veselé. Je to taková moje „kávová Bible“. Doporučuju ji každému kávovému závislákovi. Tak co, naladili jste se se mnou na vlnu Chemexu?

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články