Chodili jsme kolem Ruska po špičkách, zatímco Kreml připravoval agresi, kritizuje poslanec Horák

Finsko a Švédsko se chtějí připojit co nejdříve k NATO, navzdory odporu a výhrůžkám Ruské federace. Prospělo by členství obou severských zemí bezpečnosti celé Evropy, nebo hrozí eskalace napětí a odveta Ruska? Poslanec KDU ČSL Jiří Horák souhlasí, aby obě severské demokracie zahájily jednání o vstupu. „Ale ten nebude tak rychlý,“ řekl pro Český rozhlas Plus.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dny NATO v Ostravě

Dny NATO v Ostravě | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Bývalý europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) zdůrazňuje, že obavy z reakce Kremlu nesmí bránit zemím ve vstupu do Aliance.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finsko a Švédsko se chtějí připojit co nejdříve k NATO, navzdory odporu a výhrůžkám Ruské federace. Prospělo by členství obou severských zemí bezpečnosti celé Evropy?

„Čas na přístupová jednání s jakýmkoliv zájemcem o členství v NATO je vždy,“ říká Poche, vidí ale komplikace:

„Aliance ale bude muset pro tak rychlé přijetí porušit vlastní pravidla. A také to eskaluje napětí s Ruskem, což ale nesmí být žádná překážka.“

Finsko a Švédsko v létě vstoupí do NATO, píše deník The Times. Přiměl je k tomu vliv ruské agrese

Číst článek

Poslanec Horák připomíná, že vstup obou severských do NATO se nemusí odehrát ihned. „Hovořilo se o létě, ale z dalších vyjádření představitelů Švédska a Finska soudím, že to nebude tak rychlé. Určitě přijdou technické problémy, postoj obou zemí je také odlišný, což je dáno historicky,“ připomíná. 

„Finsko, které má dlouho hranici a historii konfliktů s Ruskem, může skutečně cítit reálné nebezpečí ze strany svého souseda, zatímco Švédsko je geograficky vzdálenější,“ poukazuje na odlišné perspektivy kandidátských zemí Horák s tím, že ve Finsku je podle něj tlak na vstup do NATO větší.

Poche dodává, že zatímco Švédsko bylo dlouhé neutrální, Finsko už s Aliancí spolupracuje, v Helsinkách se například nachází centrum pro boj s hybridními hrozbami. Očekává také, že pokud ke vstupu severských zemí do NATO dojde, spustí to i další změny:

„Bulharsko začne prosazovat vstup Moldávie do Aliance, což je problém, protože část jejího území je okupována. Najednou budeme mít větší počet zájemců o vstup a tradiční politika otevřených dveří bude limitována, protože nevíme, zda všem zájemcům můžeme členství garantovat.“

„Obě země, Finsko a Švédsko, jsou blízko členství v Severoatlantické alianci, jen si nejsem úplně jistý, zda je potřeba teď deklaratorně a velmi rychle tyto dveře otevírat dokořán, protože máme celou řádu problémů, které musíme řešit,“ obává se sociální demokrat a kritizuje za liknavý postoj k Rusku třeba Rakousko.

„Názory Vladimira Putina nás nemusí zajímat. Zajímaly nás dvaadvacet let, a proto jsme tam, kde jsme.“

Miroslav Poche (ČSSD)

Lidovec Horák upozorňuje, že veřejné mínění ve Finsku a Švédsku je právě teď nakloněno Alianci a mění se v závislosti na vývoji konfliktu na Ukrajině. Je ale možné, že se tento postoj zase časem změní.

„Vstup těchto zemí by zajistil stabilitu a bezpečnost jak těchto států samotných, tak evropského kontinentu,“ je přese všechno přesvědčený Horák.

„Názory Vladimira Putina nás nemusí zajímat. Zajímaly nás dvaadvacet let, a proto jsme tam, kde jsme,“ souhlasí Miroslav Poche (ČSSD) a zdůrazňuje: 

Situace se změnila. Musíme se orientovat vlastními názory, jak zajistit bezpečnost. Finsko a Švédsko roky mají společná alianční cvičení, takže po předložení přihlášky na letošním summitu NATO v Madridu je členství věcí v řádu měsíců.“

„Aliance se musí postarat o vlastní bezpečnost, protože brát zřetel na přání Ruska by znamenalo vyklizení celé východní Evropy.“

Jiří Horák (KDU-ČSL)

Je čas změnit postoj k Rusku, dodává poslanec. „NATO i Evropská unie kolem Ruské federace chodily dlouho po špičkách. A zatímco Západ byl smířlivý, Rusko celou dobu připravovalo v rámci propagandy a politického narativu agresi a válku se Západem. Aliance se musí postarat o vlastní bezpečnost, protože brát zřetel na přání Ruska by znamenalo vyklizení celé východní Evropy,“ varuje Jiří Horák (KDU-ČSL).

Karolína Koubová, oci Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme