Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

MetaMask varuje uživatele Applu před novými phishingovými útoky

Publikováno
MetaMask varuje uživatele Applu před novými phishingovými útoky
Zdroj: pixabay.com

Poskytovatel kryptopeněženky MetaMask varoval všechny uživatele Applu, aby si dávali pozor na možné phishingové útoky, jež mohou být uskutečněny přes jejich iCloud.

Jedna z nejpoužívanějších softwarových peněženek pro kryptoměnu Ethereum, fungující jako rozšíření do internetového prohlížeče, zaznamenala hackerský útok na zařízení Apple. V ohrožení tak může být kterýkoliv iPhone, MacBook či iPad.

Před několika týdny se platforma MetaMask, vlastněná společností ConsenSys, rozšířila do ekosystému Apple tím, že uživatelům umožnila nakupovat digitální aktiva pomocí Apple Pay. Klientům bylo umožněno nakupovat kryptoměny debetními nebo kreditními kartami, čímž odpadla nutnost posílat ETH do aplikace předem.

Jak se hackeři dostali až k lupu?

Jádro problému tkví ve způsobu fungování peněženky MetaMask a zálohovacího algoritmu na servery iCloud. Peněženka ukládá privátní klíč uživatele přímo do zařízení v zašifrovaném formátu do souboru JSON, jenž se běžně používá k nízkonákladovému a rychlému přenosu dat.

Tento soubor je však operačním systémem Applu zahrnutý do automatického zálohování na iCloud a tudíž opouští prostor zařízení přímo na úložné servery, pro hackery je tak mnohem jednodušší se k privátním klíčům dostat, pokud získají údaje pro Apple ID uživatele. Riziko tedy existuje pouze pokud má uživatel automatické zálohování povoleno.

Útočníkům tedy stačí phishingovou podvodnou technikou získat přihlašovací údaje k Apple účtu uživatele a pak už jednoduše přes iCloud zjistit heslo do peněženky.

Tvůrci MetaMasku několik dní po útocích zveřejnili příspěvek na Twitteru, ve kterém poznamenali, že uživatelé riskují ztrátu svých finančních prostředků, pokud jejich heslo k Apple účtu „není dostatečně silné“, a dále podrobně popsali, jak zakázat automatické zálohování na iCloud pro peněženku MetaMask.

Odcizeno bylo nejméně 650 000 dolarů

Uživateli Twitteru s iniciály „revive_dom“ byly prostřednictvím tohoto útoku odcizeny kryptoměny a nezaměnitelné tokeny (NFT) v hodnotě 650 000 dolarů.

„Měl jsem zmeškaný hovor od Applu (na mé ID volajícího). Zavolal jsem zpět, protože jsem měl podezření, že se může jednat o podvod. Jelikož se jednalo opravdu o číslo Applu, věřil jsem jim a sdělil kód pro ověření účtu, který byl odeslán na můj telefon. Během dvou vteřin byla má kryptopeněženka prázdná,” sdělil @revive_dom.

„revive_dom“ poté nabídl odměnu 100 000 dolarů za pomoc, aby získal zpět své odcizené prostředky. Uživatel rovněž vyjádřil svou frustraci vůči tvůrcům kryptopeněženky.

“Říkáte nám, abychom nikdy neukládali svou seed phrase digitálně a pak to sami děláte za našimi zády. Měli jste nám to alespoň říct. Kdyby to vědělo 90 % lidí, vsadil bych se, že nikdo z nich nebude mít zapnutou aplikaci nebo iCloud,“ dodal uživatel.

V samotném twitterovém vláknu na možné útoky upozornil také zakladatel projektu DAPE NFT „Serpent“. Využil svých 277 tisíc sledujících, aby poskytl přehled toho, co se oběti stalo, a získal tak pozornost vývojářů kryptopeněženky MetaMask.

https://twitter.com/Serpent/status/1515545810502811648?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1515545812423839745%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fdecrypt.co%2F98078%2Fmetamask-warns-users-apple-icloud-phishing-scam

Reakce komunity

Zatímco většina reakcí komunity byla vstřícná, někteří uživatelé zdůrazňovali důležitost v používání hardwarových peněženek či provádění velkého množství náležité péče a ochrany při ukládání aktiv v online peněženkách.

Líbil se vám tento článek?
4
0

Autor

Kryptoměny mi vždy přišly zajímavé a svět blockchainu doslova fascinující, proto jsem se o toto odvětví začala aktivně a blíže zajímat. Jsou to již čtyři roky, co sleduji nejrůznější novinky a fundamentální vlivy, o nichž následně píšu články v několika internetových magazínech. Ráda také monitoruji trhy s digitálními aktivy, dlouhodobě hodluji i investuji do začínajících projektů. Svět kryptoměn může být i nebezpečný, ale zároveň nabízí to, co dosavadní finanční systém nedokáže. Proto věřím, že jsou decentralizované technologie včetně kryptoměn budoucností.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (1 komentář)

Připojte se k diskuzi

Pro přidání komentáře se prosím přihlašte ke svému uživatelskému účtu.

tom tom

Tohle je drsny. Jestli se něčeho v kryptu bojim tak to jest, ze to někdo čmajzne.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎