V Rusku měly proběhnout první testy supertěžké mezikontinentální balistické rakety Sarmat (ICBM), kterou západní analytici nazývají také jako Satan 2. Ruská agentura RIA Novosti tvrdí, že test proběhl z kosmodromu Pleseck. 

„Odpalovací úkoly byly v plném rozsahu splněny. Konstrukční charakteristiky byly potvrzeny ve všech fázích letu. Cvičné hlavice dorazily do dané oblasti na cvičišti Kura na poloostrově Kamčatka,“ píše RIA Novosti.

Úspěšný test byl oznámen ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi při jeho televizním vystoupení. Šéf Kremlu se pochlubil, že raketa dokáže překonat všechnu protiraketovou obranu a zároveň prohlásil, že ve světě ještě dlouho nebude mít obdoby, informoval britský list The Guardian.

„Tato skutečně unikátní zbraň posílí bojový potenciál našich ozbrojených sil, spolehlivě zajistí bezpečnost Ruska před vnějšími hrozbami a poskytne prostor pro zamyšlení těch, kteří se v zápalu šílené agresivní rétoriky snaží ohrozit naši zemi,“ řekl Putin.

Zprávy o Satanovi 2 se začaly hromadně objevovat už pár dní po spuštění ruské invaze na Ukrajinu. Na sociálních sítích se začaly šířit příspěvky o tom, že Rusko má „zbraň, která dokáže zničit vše živé jediným úderem“. Podle agentury Reuters jsou však tyto informace zavádějící. Vývoj rakety totiž nebyl utajovaný, ruská média už o ní informovala v roce 2000.

Má nahradit starší rakety vyvinuté v sedmdesátých letech. Ruská agentura RIA Novosti uvádí, že jde konkrétně o náhradu za rakety Vojevoda. Satan 2 je navržen tak, aby dokázal nést jaderné hlavice. V případě jaderného útoku by raketa mohla mířit na oblasti velké jako americký Texas nebo Francie což by mohlo znamenat smrt milionů lidí.

Malcolm Chalmers z Royal United Services Institute prozradil, že raketa nedokáže zabít vše živé na světě. „Tvrzení, že by velký jaderný útok zabil každou živou bytost na světe, jsou někdy výsledkem širších důsledků změny klimatu, jako například jaderná zima,“ popsal.

Chalmers však dodává, že zařazení rakety Satan 2 do výzbroje nezpůsobí velkou změnu, protože ruské síly mají už nyní značný destruktivní potenciál. Test rakety je tak pravděpodobně pouze způsobem, jakým chce Rusko zastrašit Západ od poskytování dalších zbraní Ukrajině.