Otázku, jak se zbavit ruského prezidenta Vladimira Putina, si jistě pokládá mnoho lidí po celém světě. Jeho konec by totiž nepochybně mohl ukončit krveprolití na Ukrajině. Nezbytné podmínky pro svržení šéfa Kremlu nyní nastínil známý ruský šachový velmistr Garri Kasparov, který patří mezi hlasité kritiky Putina.

Moderátorka americké stanice CNN Paula Reidová se Kasparova zeptala, zda může v Moskvě dojít k nárustu nespokojenosti s Putinovým vedením. Jako důvod zmínila například stupňující se vojenské ztráty ruské armády nebo západní sankce.

Rozhovor americké CNN s Kasparovem | VIDEO: YouTube

Kasparov odpověděl, že protikremelské nálady se pravděpodobně časem zvýší. Zároveň stanovil kroky, které by mohly vést k pádu Vladimira Putina, informoval web Business Insider.

„Ruská veřejnost a ruská elita musí uznat, že je válka ztracená,“ popsal. „Špatné zprávy přicházející z Ukrajiny inspirují čím dál více lidí k tomu, aby povstali, protože ekonomické problémy budou narůstat,“ pokračoval Kasparov.

„Takže vojenská porážka na Ukrajině, sociálně-ekonomická vzpoura a pak vzniknou ideální podmínky pro palácový převrat,“ vysvětlil šachový velmistr. Putin si proto podle něj nemůže neúspěch ve válce dovolit.

„Pro doživotního diktátora je prohra ve válce zničující,“ řekl Kasparov. „Je to otázka politického přežití a v mnoha případech i fyzického přežití. Proto musí předstírat, že vyhrává válku,“ dodal.