3 způsoby, jak splnit nová očekávání od hybridní práce pomocí Microsoft Teams a Microsoft 365

Před pěti lety jsme se s Microsoft Teams vydali na úžasnou cestu vytvoření jednoho centra pro spolupráci a týmovou práci. Tou dobou videoschůzky nebyly standardem, ale od začátku bylo jasné, že kombinace asynchronní a synchronní spolupráce v jediném produktu představuje jedinečnou příležitost, jak vytvořit nový obraz toho, jak pracujeme, učíme se a spojujeme se s ostatními.

Dnes spoléhá na službu Teams více než 270 milionů lidí, podle nedávného průzkumu mezi řediteli informačních oddělení (CIO) společnosti Morgan Stanley[1] standardizovalo Teams více než 50 % organizací. S přechodem od vzdálené k hybridní práci se počet aktivních zařízení Teams Rooms meziročně více než zdvojnásobil a Teams Phone má nyní téměř 80 milionů aktivních uživatelů. Teams podporuje každého zaměstnance, od kanceláře až po pracovníka v první linii. Ve skutečnosti se používání aplikace Teams pracovníky v první linii meziročně zdvojnásobilo. Je úžasné vidět, že tolik z vás, od nemocnic přes školy až po neziskové organizace a komerční podniky, využívá službu Teams k dosažení svých cílů.

Naše práce ale ještě zdaleka není u konce. Nadále nasloucháme, učíme se a inovujeme, abychom umožnili každé organizaci prosperovat v novém světě práce. Díky poznatkům z aktuálního vydání našeho Work Trend Indexu 2022 je zřejmé, že způsoby práce a očekávání, která od práce máme, se nikdy tak významně nezměnily jako za poslední dva roky a že se musí vyvíjet i naše řešení.

Představujeme nové produktové inovace, které mají usnadnit hybridní práci. Tyto nové funkce a řešení reagují na nová očekávání lidí od pracovního prostředí, ať už jde o vytváření poutavějších schůzek, umožnění spolupráce s externími partnery či zákazníky nebo flexibilitu při práci podle vlastních podmínek.

Zažijte kancelář jinak

Po dvou letech hybridní a vzdálené práce naše data ukazují, že kancelář je pro pracovníky i manažery stále důležitá. Vedoucí pracovníci firem však budou muset přehodnotit fyzické prostory i kulturní normy, aby se jim vyplatilo do kanceláře dojíždět. To znamená, že je třeba cíleně řešit, kdo, proč a kde se schází osobně, a zajistit, aby fyzické prostory byly navrženy tak, aby hybridním týmům pomáhaly cítit se propojeně a angažovaně.

V našem průzkumu 38 % hybridních zaměstnanců uvedlo, že jejich největší výzvou je vědět, kdy a proč mají přijít do kanceláře, zatímco pouze 28 % společností má zavedené dohody v týmu o tom, kdo bude odkud pracovat.

Abychom vám pomohli koordinovat čas strávený v kanceláři s vaším týmem, aktualizujeme aplikaci Outlook tak, aby vám umožnila odpovědět na pozvánky na schůzky a poznamenat, zda se plánujete připojit osobně nebo virtuálně. Tyto nové možnosti odpovědí na pozvánky budou k dispozici k náhledu veřejnosti v aplikaci Outlook na webu ve druhém čtvrtletí roku 2022.

Těm, kteří se k hybridním schůzkám připojují z konferenční místnosti, usnadňujeme připojit se osobně bez rušivých elementů díky novým vylepšením pro doprovodná zařízení v Teams Rooms. Když se dnes připojíte ke schůzce v Teams Rooms pomocí svého vlastního zařízení, zvuk se automaticky vypne, aby nedocházelo ke zpětné vazbě. Brzy budete také vyzváni k zapnutí videa z notebooku, aby vás ostatní účastníci dobře viděli bez ohledu na to, kde se v místnosti nacházíte. Aby vás to nevyrušovalo, vaše video ani galerii lidí připojených z jiných zařízení neuvidíte v první řadě na hlavní obrazovce schůzky. Tato vylepšení budou všeobecně dostupná ve druhém čtvrtletí roku 2022. Další informace naleznete v našem blogu Tech Community Elevating hybrid experiences with Microsoft Teams Rooms and Teams devices.

Aplikace Teams představuje v náhledu nové rozvržení meetingů – Front Row, neboli první řadu – které navodí přirozenější dialog i v digitálním prostředí. Je navržen speciálně pro hybridní schůzky a přenáší videogalerii do úrovně očí v dolní části obrazovky, takže lidé v zasedací místnosti mohou vidět vzdálené kolegy v přirozenější interakci tváří v tvář – podobně, jako kdyby se nacházeli ve stejném fyzickém prostoru. Obsah je soustředěn na obrazovce a obklopen dalšími informacemi o schůzce a pocity účastníků, včetně chatu, zvednutých rukou a živých reakcí. Funkce Front Row je nyní k dispozici v náhledové verzi, přičemž rozšířené funkce budou následovat později v tomto roce. Další informace o Front Row pro Teams.

Pracovali jsme na tom, abychom do Surface Hub 2S, zařízení pro spolupráci a schůzky certifikovaného pro Microsoft Teams, přenesli nejnovější zkušenosti společnosti Microsoft s hybridní prací získané ze služeb Teams, Microsoft 365, Windows a Whiteboard. Vzdálení členové týmu mají nyní dynamický pohled na interakce v místnosti díky nové inteligentní kameře Microsoft Surface Hub 2 s umělou inteligencí. Technologie automatického rámování v zařízení dynamicky upravuje pohled na místnost a mění rámování, když někdo odejde, přijde více lidí nebo když osoba interaguje s obsahem na displeji. Surface Hub 2 Smart Camera je nyní v prodeji. Více informací najdete na našem blogu o zařízeních.

Pro inkluzivní prostředí na schůzkách je důležité být dobře vidět a slyšet, stejně jako možnost bezproblémové spolupráce. Nová řešení dotykových displejů pro Teams Rooms od společností Neat a Yealink jsou v procesu certifikace pro Teams Rooms na platformě Android a budou k dispozici ve druhém čtvrtletí roku 2022. Tato zařízení kombinují zvuk, video, dotykový displej a výpočetní techniku v jediné jednotce – umožňují snadné nasazení a lepší zážitek ze spolupráce. Více informací se dozvíte na blogu Tech Community.

Aby každá schůzka stála za to

Shromažďujeme biliony signálů, abychom pochopili, jak se práce mění. Týdenní čas strávený na schůzkách se od března 2020 zvýšil o více než 250 procent. Zároveň se objevují flexibilnější vzorce spolupráce, protože sami zaměstnanci si vytvářejí program svého pracovního dne. Schůzky jsou stále kratší a ad hoc. Uživatelé se při práci obracejí k asynchronním kanálům, jako je chat.

Jsme odhodláni tyto nové způsoby práce umožnit. Naším cílem je vytvářet prostředí, které vás do dění schůzky vtáhne, zároveň vaše schůzky zefektivnit a zajistit, aby všichni viděli dopad vaší práce, ať už jde o to dát prezentujícím možnost ukázat se v co nejlepším světle, nebo o asynchronní spolupráci v různých časových pásmech.

V září 2021 jsme oznámili aplikaci cameo, která do prezentace plynule integruje obraz z kamery Teams a umožňuje vám přizpůsobit, jak a kde se má zobrazovat na snímcích. Nabízí také doporučení rozvržení prostřednictvím aplikace Designer v PowerPointu pro optimální zobrazení. Obecně bude cameo k dispozici ve druhém čtvrtletí roku 2022.

Nedávno jsme představili nahrávací studio, kde můžete nahrávat prezentace v PowerPointu a poskytnout video na vyžádání. To vašemu týmu umožňuje konzumovat obsah podle toho, jak jim to vyhovuje. Záznamové studio PowerPoint je nyní všeobecně dostupné.

Nyní spojujeme studio cameo a nahrávací studio. Budete tak moci plynule vytvářet a produkovat své prezentace, rozhodovat o tom, jak a kde se má video na snímcích zobrazit pomocí aplikace cameo, a poté se nahrávat do libovolného snímku pomocí nahrávacího studia. Až přijde čas, nasdílíte svou prezentaci pomocí aplikace PowerPoint Live v Teams, ať už se schůzky účastníte, nebo ne. Kombinace funkce cameo a nahrávacího studia bude k dispozici ve druhém čtvrtletí roku 2022.

Není snadné být středem pozornosti. Zvláště náročné je přednášet působivé prezentace bez osobního publika. Funkce Speaker Coach v aplikaci Microsoft Teams, která se objeví ve druhém čtvrtletí roku 2022, využívá umělou inteligenci ke korigování tempa vaší řeči, upozorňuje vás, pokud někoho přerušujete, a připomíná vám interakci s publikem.

Abyste si byli jistí, že se neztratil dopad vašich slov, představujeme funkci Jazykové tlumočení, které umožňuje živým tlumočníkům tlumočit řečníka do jiného jazyka téměř v reálném čase. Organizátor schůzky bude moci přiřadit tlumočníky ze seznamu účastníků a vybrat až 16 kombinací zdrojového a cílového jazyka, zatímco účastníci uslyší tlumočení s původním zvukem přehrávaným při nižší hlasitosti v pozadí. Jazykové tlumočení bude obecně dostupné ve druhém čtvrtletí roku 2022.

Schůzky často slouží jako prostor, kde můžete společně vymýšlet řešení a řešit problémy jako tým. Z Microsoft Whiteboardu v Teams se stal prostor pro vizuální spolupráci, kde se může sejít skupina lidí, aby společně brainstormovali  a učili se novým věcem. Nabízí bohatou sadu funkcí, které oživují vizuální spolupráci v Teams, včetně kurzorů pro spolupráci, více než 50 nových šablon, kontextových reakcí a možnosti otevírat stávající tabule a spolupracovat s externími kolegy na schůzkách Teams. Tyto funkce budou obecně dostupné ve druhém čtvrtletí roku 2022.

Spolupracujte a komunikujte tak, jak vy chcete

Podle našich údajů více než 50 % lidí pracujících hybridně zvažuje, že v příštím roce budou pracovat plně na dálku. S touto poptávkou po větší flexibilitě a mobilitě končí doba pevných telefonních linek v kancelářích.

Teams Phone brzy nabídne skutečně mobilní prostředí díky službě Operator Connect Mobile ve spolupráci s některými z nejinovativnějších telekomunikačních operátorů na světě, jako jsou BT, Rogers, Swisscom, Telia a Verizon. Díky tomu získáte jedno telefonní číslo na váš pracovní stůl i na mobil bez ohledu na to, v jaké síti jste nebo na jakém zařízení ho používáte. Můžete také bez přerušení přesouvat hovory mezi sítěmi a zařízeními – například při přechodu z mobilní služby na cestách na wi-fi v kanceláři. Služba Operator Connect Mobile pro Teams Phone vyjde v režimu preview v dalším čtvrtletí u vybraných partnerů z řad operátorů. Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na blog s oznámením o službě Operator Connect Mobile.

Aplikace Teams Connect je navržena pro bezproblémovou, bezpečnou a snadnou spolupráci napříč organizací i mimo ni, která umožňuje všem pracovat jako jeden rozšířený tým a přitom zůstat ve svém vlastním prostředí Teams. Koncem roku 2021 jsme oznámili sdílené kanály Teams Connect, které pomáhají umožnit spolupráci s lidmi uvnitř i vně organizace ze sdíleného pracovního prostoru. Například tým pracující na novém produktu bude moci sdílet kanál Teams s externím týmem designérů a vytvořit tak jeden společný pracovní prostor napříč organizacemi. Všichni mohou komunikovat, naplánovat schůzku, sdílet soubory a spolupracovat na aplikacích, aniž by museli přepínat účty. Sdílené kanály pro Teams Connect vstoupí do předběžného náhledu od konce března 2022. Chcete-li se dozvědět více a vyzkoušet sdílené kanály, přečtěte si blog o sdílených kanálech Microsoft Teams Connect.

Abychom mohli efektivně tvořit a spolupracovat, potřebujeme způsob, jak spolu propojit informace, dokumenty a jednotlivé týmy. V lednu 2022 jsme v chatu Teams spustili komponenty Loop, které nabízejí nový způsob, jak společně vymýšlet, tvořit a rozhodovat. Dnes představujeme komponenty Loop v poště aplikace Outlook. Nyní můžete provádět brainstorming, dokončovat akční položky a získávat nejnovější aktualizace od svého týmu, aniž byste museli přepínat kontext nebo aplikace. Jednu komponentu lze aktualizovat současně, ať už jste v aplikaci Teams nebo Outlook. Chcete-li získat přístup k nejnovějším součástem Loop v aplikaci Outlook, zaregistrujte se jako člen programu Office Insider.

Z našich dat také vyplývá, že dobrá firemní kultura je na prvním místě mezi tím, co zaměstnanci chtějí, aby jim firmy poskytovaly. Hned za ní následují benefity v oblasti duševního zdraví a well-beingu. Nový svět práce vyžaduje technologie, které oživí firemní kulturu – digitálně.

Dnes představujeme knihovnu Inspirace, novou funkci, která je k dispozici v aplikaci Viva Insights v Teams v režimu preview. Knihovna Inspiration mění poznatky v činy díky přístupu ke kurátorskému obsahu a osvědčeným postupům ze špičkových zdrojů, jako jsou Harvard Business Review a Thrive. Vědomosti o produktivitě a well-beignu poskytované službou Viva Insights jsou rozšířeny o prémiový obsah zaměřený na zlepšování zkušeností zaměstnanců a zvyšování jejich angažovanosti. Náhled knihovny Inspiration se začne šířit mezi uživatele Microsoft 365 s aplikací Microsoft Viva Insights v Teams později v březnu 2022 a do konce dubna 2022 bude k dispozici celosvětově v 11 podporovaných jazycích. Připněte si aplikaci Viva Insights v aplikaci Teams a zjistěte více o knihovně Inspiration.

A v neposlední řadě společnou výzvou vzdálené a hybridní práce je udržení sociálního kapitálu – sítě vztahů, která umožňuje lidem a organizacím prosperovat. Vytváření přátelství a vztahů může být v hybridním pracovním prostředí náročné, investujeme však do nástrojů, které vám pomohou se projevit a zároveň se při tom bavit.

Nyní můžete do konverzace vnést ještě více své osobnosti díky novým pohyblivým emotikonům v aplikaci Teams. Více než 1 800 zábavných 3D emotikonů dokáže dát vašich zprávám výraz a hravost. Vyberte si kategorii, zvolte odstín pleti a vyberte emodži, které vás lépe reprezentují. Emodži jsou nyní k dispozici v režimu preview.

Co bude dál

I když se toho v práci hodně změnilo, jedna věc zůstává neměnná: v centru pozornosti jsou lidé. Díky technologiím, jako je Microsoft Teams, které podporují lidi, můžeme zajistit, aby hybridní práce skutečně fungovala, protože spojuje všechny – a všechno – dohromady.

Chceme znovu poděkovat našim zákazníkům a partnerům, kteří s námi v posledních pěti letech byli na každém kroku. Chcete-li oslavovat s námi, podívejte se na nová vlastní pozadí v aplikaci Teams a na našem komunitním blogu k výročí najdete informace ze zákulisí vzniku aplikace Teams.

 

[1] Weiss, K., Baer, J., and Huang, B. (2021, October 5). CIO Survey Takeaways- Further Solidifying the Leadership Position. (p3). Morgan Stanley Research.

Tags: , , , ,

Related Posts