Slovensko – Česko 3:1. Národní tým padl v derby skoro po pěti letech

Foto: Andrej Galica, SZLH

21. dubna 2022, 19:45

Ondřej Mach

Čeští hokejisté během přípravy před mistrovstvím světa podruhé prohráli, úvodní bitvu na Slovensku opanoval domácí tým. O jedinou gólovou radost národního týmu se postaral Matěj Blümel.

Zatímco český tým už během posledních dvou týdnů odehrál čtyři přípravná utkání, tak Slováci se do zápasové akce dostali až nyní. 

Po dvojzápase s národním týmem vyzvou před startem světového šampionátu ještě Německo a Finsko. 

Na hostující lavičce ve Spišské Nové Vsi chyběl asistent trenéra Libor Zábranský, kterému výsledek absolvovaného PCR testu dorazí až večer. Druhý asistent Martin Erat potom odletěl do Spojených států.

Hlavnímu kouči Jalonenovi tak pomohl krajan Kalle Kaskinen.

Mezi tři tyče se podruhé za sebou postavil Petr Kváča, kvůli pozitivnímu testu Michala Jordána pak změn doznaly obranné řady. Vedle Jana Ščotky hrál v prvním páru Libor Zábranský mladší. 

A šanci ukázat se novému realizačnímu týmu už měli také Jakub Jeřábek nebo Pavel Kousal.

Češi každopádně nezačali příliš dobře a od 9. minuty museli dotahovat. Skóre otevřel v přesilovce bek Peter Čerešňák, když si vyjel na osu hřiště a střelou příklepem propálil Kváču – 1:0.

Slovenské vedení ale dlouho nevydrželo, odpověď hráčů v červených dresech přišla už po 71 vteřinách. 

Na dobré výkony z Chomutova navázal brankou Matěj Blümel. Mladý útočník dobruslil přihrávku Holíka a bekhendovou kličkou propasíroval kotouč za gólmana Tomka – 1:1.

Prostřední perioda ovšem národnímu týmu vůbec nesedla...

Domácí hýřili aktivitou a svým pohybem dělali Čechům velké starosti. Bronzový medailista z olympijských her v Pekingu měl navrch zejména prvních deset minut druhé třetiny. 

A svou převahu vyjádřil dvěma zásahy. Hubený náskok Slovensku vrátil Alex Tamáši, který se hezkým manévrem zbavil obránce a zamířil přesně na zadní tyč – 2:1.

Jeho spoluhráči mu hned spěchali pro puk, Tamáši totiž skóroval při svém reprezentačním debutu. V čase 28:54 pak jeho tým odskočil na dvoubrankový rozdíl: tvrdou ránou z levého kruhu se prosadil další obránce Mislav Rosandič – 3:1.

Zpátky na dostřel mohl české hokejisty dostat Jan Hladonik, který se po faulu ujal trestného střílení. Maskovaného muže domácích se mu celkem podařilo rozhýbat, zakončení ale nedopadlo ideálně...

Jalonenově partě se nepodařilo nahodit motory ani v závěrečném dějství. Soupeř dobře bránil a nepouštěl hosty do výraznějších příležitostí, skóre už se tak znovu neměnilo.

Slovensku tak podlehli poprvé od 23. srpna 2017, mezitím dokázali do vítězného konce dovést sedm duelů v řadě. Odveta se odehraje za dva dny v Trenčíně.

SLOVENSKO – ČESKO 3:1 (1:1, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Čerešňák (Krištof, Liška), 22. Tamáši (Kollár, Ivan), 29. Rosandič (Minárík, Sukeľ) – 10. Blümel (Holík, Kaňák).
Rozhodčí: Snášel (CZE), Korba (SVK).
Vyloučení: 3:4.
Využití:
1:0.
Střely na branku: 24:24.
Slovensko: Tomek – Rosandič, Čerešnák, Jánošík, Bučko, Ivan, Mudrák, Koch, Romančík – Liška, Krištof, Lantoši – Mucha, Sukeľ, Faško-Rudáš – Valach, Tamáši, Kollár – Honzek, Mikúš, Minárik. Trenér: Ramsay.
Česko: Kváča – Ščotka, Zábranský, Krejčík, Jeřábek, Sklenička, Jiříček, Kaňák, Budík – Smejkal, Holík, Blümel – Zdráhal, Černoch, Cienciala – Flek, Kodýtek, Kousal – Fridrich, Hladonik, Beránek – Lang. Trenér: Jalonen.

Další zápasy Česka na Euro Hockey Challenge

Sobota 23. dubna:
15:00 Slovensko – Česko (Trenčín)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz