V každém městě je co zlepšovat. Ve Žďáře nad Sázavou na to upozorňuje mladý architekt

Každý rok na podzim při Dnech architektury provází Štěpán Matějka desítky zájemců při procházkách k zajímavým objektům. 

Založil a spravuje také facebookovou stránku, kterou nazval na žďár dobrý, kde lidem přibližuje pozitivní příklady, inspiraci nebo nápady ze světa architektury. Letos se díky tomu ocitl mezi nominovanými v krajské anketě Skutek roku.

Po studiích …

„Když jsem se vrátil po škole do Žďáru, měl jsem potřebu dělat něco víc, než jen chodit do zaměstnání. Chtěl jsem být pozitivní, ale moc pozitivně to vlastně nezačalo,“ usmívá se. 

„To tenkrát vyšel projekt na náměstí na nárožní objekt bývalého hotelu Bílý lev, a to bylo takové to pošťouchnutí, které mě donutily nějak to komentovat, nějak to rozvést po odborné stránce. Co je na tom špatně, co je na tom třeba i dobře, co by mohlo být jinak. A potom dál jsem se snažil navázat, ale spíš pozitivními příklady odjinud,“ říká Štěpán.

Podívejte se, jak pěkně může vypadat náměstí, zajímavě řešené lavičky, elegantní balkony, kdo získal cenu za architekturu a co vlastně navrhl? 

Na procházkách je plno

Když se ale má přímo ve Žďáře něco měnit, mnoho lidí to nezajímá. „To je ale všude na světě, nejen tady. Ten aktivnější zájem občanů jenom někam přijít, je hrozně malý. Podle sociologů se podaří ho vzbudit ve dvou případech. Ten první je, když se to dotýká jejich dvorečku, když je to něco za barákem nebo před barákem a má se to nějak měnit, tak to přijdou. A ten druhý případ je, pokud je to něco hodně provokativního, jako tady byla naposledy soutěž na informační centrum, která vzbudila velký zájem a velké emoce,“ uvádí architekt příklad z nedávné doby, kdy město Žďár vybíralo projekt na nové informační centrum u kostela na Zelené Hoře. 

„Neplatí to ale u těch našich podzimních procházek, tam je zájem veliký, přijdou desítky lidí, ale já vůbec nevím proč,“ směje se Štěpán. 

A co by se mohlo ve městě změnit k lepšímu? „Jeden dům nebo jeden objekt ve městě nic nezmění, to nestačí. Já pevně doufám, že jak je tady územní studie na prostor od náměstí k bazénu a poliklinice, a zbytek Nádražní ulice, tak pokud by se aspoň dvě třetiny podařilo zrealizovat, tak to by bylo hodně fajn,“ uzavírá mladý architekt.

Spustit audio