Němci prožívají kocovinu. Mysleli si, že obchodem udrží Rusko na uzdě, tvrdí komentátor Fischer

22. duben 2022

Německo po týdnech odmítání poskytnutí vojenské podpory Ukrajině ve válce s Ruskem otáčí. „Angela Merkelová zvolila velice chybný postup vůči Ukrajině, a proto si nepochybně zaslouží kritiku. Ale pokračovala ve velmi chybné politice, kterou najdeme nejen v Německu, ale například také ve Francii,“ odmítá příkré soudy vysokoškolský pedagof Daniel Kroupa. Komentátor časopisu Euro Petr Fischer soudí, že Němci tradičně vsadili na hospodářské vztahy s Ruskem.

„A to, ať tam vládne kdokoliv. I zkušenosti z období Sovětského svazu ukazují, že ať se dělo cokoli, tak se vždy obchodovalo,“ připomíná Fischer

Čtěte také

„Němci věřili, že obchodem se Rusko udrží na uzdě, respektive že vztahy budou relativně normální. Ukázalo se to jako špatná cesta a popel na hlavu si v Německu teď sypou všichni. Ale nejde o ten popel, ale o činy směrem k současné situaci. A tam hraje velkou roli současný nerozhodný kancléř. A svět i Ukrajina to vnímají jako selhání,“ dodává novinář.

Obecně je tu dlouhodobá politika přehlížení střední a východní Evropy.
Daniel Kroupa

Kancléř Olaf Scholz ještě v únoru vylučoval, že by Německo Ukrajině dodávalo zbraně, připomíná Kroupa.

„Ale přitom obchod s Ruskem běžel naplno. Obecně je tu dlouhodobá politika přehlížení střední a východní Evropy. Také budování plynovodu Nord Stream 2 i po roce 2014 je neospravedlnitelné.“

Daniel Kroupa

„Mě na tom nejvíc trápí to strašné pokrytectví těchto zemí, které v politických prohlášeních hovoří o evropských hodnotách, demokracii, lidských právech, ale ve vztahu ke státům, které tyto principy porušují, z toho nevyvozují důsledky. Nejsou schopny se ani zastat států, které o přijetí evropských hodnot aktivně usilují – jako Ukrajina po roce 2013,“ vysvětluje Kroupa.

Německo je ve fázi psychického otřesu a ještě mu přidávat a nakládat mu vinu opravdu ničemu nepomůže.
Petr Fischer

Fischer souhlasí, že Německo dlouho nebylo schopno radikálního postupu. „Tedy říci, že je zde agresor a ten, kdo porušuje mezinárodní právo, a postavit se už tenkrát na stranu Ukrajiny. Ale nesouhlasil bych, že toho nejsou schopni teď.“

Čtěte také

„Německo teď prožívá kocovinu, je ve fázi psychického otřesu. Někteří němečtí politici jsou opravdu upřímně zděšeni, řada z nich dělá veliké obraty, například i strana Zelených, která má pacifistkou minulost. Německo je tedy v tomto otřesu a ještě mu přidávat a nakládat mu vinu opravdu ničemu nepomůže,“ tvrdí publicista a filozof Fischer.

Přehlížení střední a východní Evropy

Kroupa vidí velkou vinu na straně někdejší kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Françoise Hollanda.

Čtěte také

„Ti pomohli Rusku zastřít tu agresi, chovali se k událostem roku 2014, jako by šlo o nějaký spor dvou rovnocenně znesvářených stran a v Minských dohodách se stavěli jako ti, kteří zabránili nejhoršímu, přičemž Ukrajinu uvedli do zoufalé situace,“ je přesvědčen Kroupa.

A vidí problém i ve Francii. „Tam převažuje mentalita přehlížení střední a východní Evropy. Na Ukrajinu se dívají jako na nějaký bezvýznamný stát, který komplikuje dobré obchodní vztahy s Ruskem. Z toho také vyplývala politika co nejrychleji zamést problém pod koberec, aby se mohlo dále obchodovat, což je velký cynismus. Ukrajinská statečnost ale proměňuje pohled Západu na nás i na Východ,“ věří Daniel Kroupa.

Ukrajinská statečnost proměňuje pohled Západu na nás i na Východ.
Daniel Kroupa

„Ano, Rusko bylo pro Francii či Německo v geopolitickém smyslu důležitější,“ uznává novinář.

„Ale v Německu se teď o tom velmi diskutuje, tu chybu si přiznávají víceméně všichni. Šlo vždy především o obchod a ekonomické zájmy, to ani Německo neskrývá. Teď narazilo na zeď, a pokud svůj postoj nezmění, tak to znamená krizi, nebo změnu pro celou Evropskou unii,“ předpovídá Petr Fischer.

Poslechněte si celou debatu, ptá se Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci

Související