Policie znovu obvinila Rusa Frančettiho z účasti na anexi Krymu

Česká policie obvinila Rusa Alexandra Frančettiho z účasti na zločinecké skupině v souvislosti s ruskou anexí na Krymu. Informoval o tom Radiožurnál. Soud nyní bude řešit jeho vzetí do vazby. Vrchní soud ho ve čtvrtek propustil na svobodu z vydávací vazby, policisté ale muže hned vzápětí zadrželi.

Frančettiho vydání žádá na základě mezinárodního zatykače Ukrajina, která ho viní z účasti na činnosti nelegálního ozbrojeného útvaru. Obviněný i ruská strana jsou proti.

Pražský městský soud v únoru rozhodl, že vydání je přípustné. Vrchní soud, který řešil mužovu stížnost, ale Rusa pustil z vazby, napsal Radiožurnál. Národní centrála proti organizovanému zločinu muže obvinila krátce poté.

„Po předchozím souhlasu státního zástupce byl zadržen po propuštění z vazební věznice ruský občan podezřelý z účasti na protiprávní anexi Krymu v březnu 2014 a Národní centrálou proti organizovanému zločinu bylo na pokyn státního zástupce zahájeno trestní stíhání pro zločin účasti na organizované zločinecké skupině,“ sdělil ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality na pražském vrchním státním zastupitelství Marek Bodák.

Rusa policie zadržela loni v září. Od té doby byl ve vazbě, protože podle českého soudu panují obavy z toho, že by mohl utéct.

Rus vinu odmítá

Frančetti svou vinu už dříve odmítl. Trvá na tom, že před osmi lety pouze hlídal v lese s dalšími civilisty, aby pomohl ochránit obyvatele v okolí Sevastopolu. Uvedl, že do oblasti přijel už v době, kdy anexe probíhala, a že chtěl kvůli nebezpečí válečného konfliktu zachránit svou rodinu a majetek.

Ukrajina tvrdí, že Frančetti souhlasil po příjezdu do Sevastopolu s tím, že se zúčastní činnosti ozbrojeného útvaru Sebeobrana Krymu, který ukrajinské zákony nepovolily a který byl mimo jiné zaměřený na potlačení odporu proukrajinsky naladěného obyvatelstva v dané oblasti.

Frančetti údajně vytvořil zpravodajskou skupinu Severní vítr a vybral do ní jedenáct členů, kterým denně udílel pokyny. Informace, které získali v terénu, předával podle Ukrajiny velení ruského námořnictva.