Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Matky Alexandra Velikého se bál i vlastní manžel. Údajně usínala s hady

22.4.2022, 08:09 > Starověk > Antické Řecko

Alexandr Veliký byl výjimečně schopný a proslulý dobyvatel. Určitě se dá předpokládat, že velký vliv na něho měli rodiče. Pokud se mluví o Alexandrových rodičích, obvykle bývá zdůrazňován zejména otec, král Filip Makedonský. Sám velký válečník a dobyvatel. Ovšem ani jeho matka by neměla být opomíjena. Podle všeho šlo o výjimečnou a silnou ženu, která značně ovlivnila Alexandrovo formování během jeho mládí.


Polyxena se narodila roku 376 př.n.l. v královské épeirské rodině, která odvozovala svůj původ až od samotného hrdiny Achillea. Polyxena později přijala jméno Olympias, pod kterým je známější. Po smrti krále Neoptolema, převzali zodpovědnost za její výchovu a budoucnost bratr Alexandr a strýc Arymbás. Ti ji využili k politickému sňatku, tak jako bylo v té době u aristokratických rodin zvykem. Přislíbena byla mladému makedonskému králi Filipovi II.


Filip Makedonský, manžel Olympias.
Filip Makedonský, manžel Olympias. , Gunnar Bach Pedersen, Public domain


Svatba proběhla roku 359 př.n.l. a Olympias se tak stala již čtvrtou královou manželkou. Přestěhovala se za svým manželem do makedonské Pelly, ovšem štěstí zde nenašla. Podle všeho nešlo zrovna o milou ženu a příliš přátel si u makedonské šlechty nenadělala. Dva roky po svatbě, během nichž zůstalo manželství nenaplněno, se vrátila do rodného Épeiru. Strýc a bratr ji však po několika měsících donutili k návratu ke svému manželovi.

Manželství ani poté rozhodně nebylo idylické a Filip odmítal se svojí ženou trávit noci. Zdůvodňoval to tím, že prý usíná s hady v posteli, pravděpodobně však pouze nesnesl její vznětlivou a panovačnou povahu. I tak se však 20. července roku 356 narodilo první dítě a dostalo jméno Alexandr. O rok později následovala ještě dcera Kleopatra. Ani příchod dvou potomků situaci mezi manželi nezlepšil. Určitě k tomu nepřispívala ani konfliktní povaha Olympiaidy, ani filipův alkoholismus. Tou hlavní roztržkou se ale stala nová manželka krále Filipa, Eurydiké Kleopatra. Ta patřila k vysoké makedonské šlechtě a bylo jasné, že případní potomci budou jako dědici mezi Makedonci přijati spíše, než syn této cizinky.

Alexandr Veliký doslova změnil mapu světa. Z ostrova Týros udělal součást pevniny

Alexandr Veliký doslova změnil mapu světa. Z ostrova Týros udělal součást pevniny

Alexandr Veliký změnil mapu světa. Obvykle je tato věta myšlena v přeneseném politickém smyslu, v jednom případě však platí doslovně. V antických dobách se u dnešních Libanonských břehů nacházel ostrov Týros. P... celý článek


Ve zhoršující se situaci Olympias i se synem podruhé opustila Pellu a uprchla do Épeiru, kde nyní vládl její bratr. Toho se pak snažila zmanipulovat proti svému manželovi, Filip si však mladého krále zavázal tím, že mu za manželku dal svoji dceru (a královu neteř) Kleopatru. V exilu dočasně vychovávala Alexandra a měla velký vliv na vývoj jeho charakteru, díky ní se z něho stal značně nábožensky založený člověk.

Roku 336 př.n.l. umírá Filip Makedonský, jeho vražda není nikdy zcela vyjasněna a výrazné podezření dodnes ulpívá právě na jeho ženě. Nechala například postavit pomník jeho vrahovi a vražedný meč nechala vystavit v Delfském chrámu. Aby svému synovi zajistila nástupnictví, neváhala zabít všechny děti z manželství Filipa a Eurydiké Kleopatry. Ji samotnou pak donutila k sebevraždě.


Římský medailon s podobiznou Olympias.
Římský medailon s podobiznou Olympias. , Fotogeniss, CC BY-SA 3.0


Během Alexandrovy vlády žila v Pelle a těšila se velké synově úctě. Ten s ní udržoval pravidelnou korespondenci a radil se s ní v otázkách nejvyššího významu. Po smrti Alexandra byla však její pozice otřesena a tak se opět raději uchýlila do Épeiru. Jejím novým životním cílem se stala pomsta za údajnou vraždu svého syna, ze které obviňovala Kassandra, syna jednoho z nejvyšších alexandrových generálů - Antipatra. Podařilo se jí zavraždit několik jeho blízkých spojenců a dokonce i členů rodiny. On sám se však nástrahám vyhýbal a když se stal novým králem Makedonie, obrátil ihned svoji pozornost proti Olympias.

Ta utekla z Épeiru a hledala azyl ve města Pydna, které makedonská armáda oblehla. Olympias se nakonec pod nátlakem musela vzdát a Kassandrovi se vydala. Ten nechal Olympias roku 316 př.n.l. ukamenovat. Z jeho strany nešlo o pomstu, ale o pragmatické řešení. Stejně tak nechal popravit i alexandrovu ženu a syna. Až když se zbavil celé rodiny tohoto největšího z vojevůdců, mohl se skutečně prohlásit za vládce Makedonie.

Zdroj: Alexandr Veliký - Mary Renault
Autor: Martin Suchoň
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

7 divů světa, #4 Artemidin chrám v Efesu 7 divů světa, #4 Artemidin chrám v Efesu
Řečtí Hoplíté - jak vypadala výzbroj válečníků od Thermopyl? Řečtí Hoplíté - jak vypadala výzbroj válečníků od Thermopyl?
Váleční sloni ve starověku Váleční sloni ve starověku


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít