Nejlepší kočárek: Jaký vybrat?

Datum publikace: 22.04.2022

Kategorie: První rok miminka | Miminko | Roční miminko | První rok batolete

Čeká vás nákup nového kočárku? Nejde o jednoduchou záležitost. Kočárky se totiž liší v mnoha parametrech. Pomůžeme vám se ve všem zorientovat a vybrat ten nejlepší.

Základní varianty kočárků

Dle typu konstrukce lze kočárky rozdělit do několika kategorií. Každý kočárek má specifickou konstrukci a má trochu jiné využití. Připravte se na to, že jak dítě poroste, budete muset kromě mnoha jiných věcí vyměnit právě i kočárek.

Hluboký kočárek (korbička)

Jde o kočárek, který je určen pro první měsíce života dítěte. To v kočárku leží proti směru jízdy. Může tak nerušeně spát a v případě potřeby vidí na maminku, která má zase neustálý přehled o dítěti.

Kočárek má zpravidla 4 kolečka a je určen pro jízdu po zpevněném povrchu, jako jsou asfaltové cesty, chodníky apod. S dítětem v tomto věku stejně budete podnikat spíše kratší výlety v okolí domova a přesně k takovému účelu je kočárek navržen. Samozřejmostí by ale měla být velká kola a odpružení, aby se dítě cítilo komfortně i při jízdě v nezpevněném terénu.

Sportovní kočárek

Po několika měsících (cca mezi 6. a 12. měsícem věku) dítě vymění korbičku za sportovní kočárek. V tom potomek obvykle sedí ve směru jízdy. Dítě již chápe, že maminka je nablízku, i když ji nevidí. A projevuje zájem o okolí, které zvědavě pozoruje.

Ve sportovním kočárku tedy dítě sedí. Kočárky bývají uzpůsobeny k delším vyjížďkám, pro snazší manipulaci mají vpředu často jen jedno otočné kolo.

Golfky

Jde o jednoduchý skladný kočárek, který lze snadno naložit do auta. Lehká konstrukce umožňuje mít kočárek kdykoliv po ruce. Dítě si v něm může v případě únavy na chvíli odpočinout, současně se ale předpokládá, že půjde část cesty „po svých“. Kolečka bývají menší, odpružení chybí. Jde tedy spíše o kočárek na zpevněné cesty.

Kombinovaný kočárek

Stále populárnější volba, která kombinuje vlastnosti korbičky a sportovního kočárku. V případě sázky na kombinovaný kočárek si vystačíte s jediným kočárkem od narození až do chvíle, kdy ho dítě trvale opouští. Podívejte se na kočárek Cybex. Jde o kvalitní německou značku. Některé modely dokonce představují kombinaci 4 v 1. Součásti kočárku tak lze využít i jako autosedačku nebo pro snadný výnos dítěte do bytu.

Nezapomínejte na detaily

Při výběru konkrétního modelu je dobré sledovat vlastnosti kočárku a parametry výbavy – odpružení, velikost koleček, použité materiály, nosnost kočárku apod. Nebojte se investovat do dražších modelů s kvalitním odpružením a vystýlkou. Hodí se i polohovatelná opěrka – někdy chce dítě v korbičce vidět na maminku, jindy chce zcela ležet a spinkat.

Pamatujte ale i na svůj komfort a klid. Kvalitní brzdy, dobře přístupné úložné prostory, polohovatelné madlo, jednoduše odnímatelné kolo. Na první pohled jde o drobnosti, které vám ale značně usnadní a zpříjemní každou jízdu s kočárkem.

Foto zdroj: www.pexels.com

 

Komentáře