Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Pestrobarevný karneval v Riu je v plném proudu. Proč nedorazila Češka s nejkrásnějším zadečkem?

Karneval je v Riu hlavní událost roku.
Zdroj: profimedia
+ Dalších 8 fotografií
karneval v Riu

Peří, pestré barvy a krásná těla. Po více než dvouleté přestávce vynucené pandemií covidu-19 se do brazilského Ria de Janeiro vrátil tradiční karneval, jehož vrcholem budou v pátek a v sobotu přehlídky 12 škol samby. Každá z nich se bude hudbou a tancem snažit vyjádřit nějaké poselství. Uvidí návštěvníci i Veroniku Lálovou? Krásná Češka na Instagramu vysvětlila, proč se letos pestrobarevné taneční show nezúčastní.

Témata těchto přehlídek, které hodnotí porota podle různých kritérií, od kvality bubeníků po krásu kostýmů, budou jako tradičně i sociální a politická, letos také vzhledem k říjnovým prezidentským volbám. Jedna ze škol se chystá připomenout i karneval z roku 1919, který byl prvním po tehdejší nejhorší vlně pandemie španělské chřipky.

Kvůli pandemii covidu-19 byl i letošní karneval posunut z obvyklého únorového termínu. Loni se nekonal vůbec a ze sambodromu se stalo očkovací místo. Místo velkolepého zahájení, kdy starosta Ria předává symbolický klíč od města králi karnevalu Momovi, se loni konal skromný ceremoniál, při němž starosta v roušce převzal klíč od krále předchozího karnevalu a předal ho zdravotnicím v bílých pláštích.

Miliony turistů

"Hrozně moc mi chyběl. Karneval prostě miluju," citovala agentura AFP starostu Ria Eduarda Paese, který je v úřadu od loňského ledna a předtím město vedl i v letech 2009–2016. "Karneval ukazuje světu náš lid, který je veselý, nemá předsudky a zosobňuje rozmanitost a náboženskou toleranci," dodal Paes. Jeho předchůdce Marcelo Crivella podobné veselí označoval za necudné a odmítal předat symbolický klíč od města Momovi. Zahajovací ceremoniál místo něj provedl zástupce radnice. Také současný krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro se ke karnevalu vyjadřuje kriticky.

"Školy samby jsou reprezentací afro-brazilské kultury," řekl spisovatel Luiz Antonio Simas, který se specializuje na historii samby. Za současné vlády má ale slavnost i politický rozměr, neboť Bolsonara mnozí obviňují i z rasismu, píše ČTK.

Karneval v Riu do tohoto šestimilionového města každoročně přiláká několik milionů turistů, kteří přinesou peníze místním podnikatelům i do městské pokladny. Po omezení cestování během pandemie se očekává, že místní hotely by mohly být zaplněny asi z 85 procent.

Karneval bez české krásky

Letos se karneval musí obejít bez tmavovlasé krásky Veroniky Lálové (30), která se zúčastnila desáté řady oblíbeného pořadu StarDance. V něm soutěžila po boku herce Pavla Trávníčka (71).

Češka s nejkrásněšjším zadečkem na Instagramu vysvětlila, proč se letos největšího karnevalu světa nemohla zúčastnit.

"Virtuálně se přenáším na SAMBODROOOOM.br. Karneval totiž začíná právě dnes! Já teď doma, tak trochu se smutnou tváří sleduji místo, kde jsem měla tančit znovu na krásné pozici Múza. Bohužel kvůli opatřením se karneval přesunul na toto nezvyklé datum a já už nemohla cestu přeorganizovat," napsala Lálová.

"Je to sice škoda, Verunko, ale vy jste Múza pořád!" zní jeden ze vzkazů pod Veroničiným postem.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy