Microsoft představuje nejnovější výsledky průzkumu Work Trend Index a technologie, které zařídí, aby hybridní práce pracovala v náš prospěch

Exkluzivní průzkum Work Trend Index ukazuje, že zaměstnancům se zásadně změnilo vnímání toho, „co jim za to stojí“, a už není cesty zpět.

Společnost Microsoft uveřejnila výsledky každoročního průzkumu Work Trend Index, který pro letošní rok nese název „Doba velkých očekávání: Aby hybridní práce pracovala v náš prospěch“. Společnost představila také nové funkce pro Microsoft Teams, Microsoft 365, Surface Hub a Microsoft Viva, které posunou hybridní práci o kousek dál a reagují na nová očekávání zaměstnanců.

Po více než roce, kdy se hybridní práce stala součástí pracovního života, se mnoho společností ocitlo v dlouho očekávaném bodě zlomu, kdy hybridní práce není jen teoretická možnost, ale firmy s ní mají reálné zkušenosti. Jedna věc z výzkumu vyplývá jasně: lidé, kteří pracovali z domu na začátku roku 2020, nejsou ti stejní lidé jako dnes. Uplynulé dva roky zanechaly trvalou stopu a zásadně změnily to, jak lidé definují roli práce ve svém životě. Výzvou, která stojí před každou organizací, je čelit novým velkým očekáváním zaměstnanců a zároveň být schopni dosáhnout kýžených obchodních výsledků v době, kdy čelíme řadě nepředvídatelných událostí a okolností.

Z letošního Work Trend Indexu, externí studie provedené mezi 31 000 lidmi v 31 zemích včetně České republiky spolu s analýzou bilionů signálů produktivity v Microsoft 365 a pracovních trendů na LinkedIn, vyplývá pět aktuálních trendů, které pomohou lídrům lépe se orientovat v současném neustále se měnícím prostředí:

  1. Zaměstnancům se zásadně změnilo vnímání „co jim za to stojí“. Oproti období před pandemií upřednostňuje 42 % českých zaměstnanců zdraví a „well-being“ před prací, ve světě je to dokonce 53 %. V návaznosti na to uvažuje 28 % zaměstnanců v České republice v následujícím roce o změně práce, z řad generace Z a mileniálů je to dokonce 38 % (vs. 32 % v roce 2021 a 43 % ve světe v roce 2022).
  2. Manažeři jsou rozpolceni mezi očekáváním vedení a očekáváním zaměstnanců. Polovina vedoucích pracovníků tvrdí, že jejich společnost plánuje v následujícím roce úplný návrat do kanceláří. Podle 47 % manažerů v České republice není vedení jejich firmy v kontaktu se zaměstnanci (vc. 54 % ve světě). 71 % českých manažerů říká, že nemají vliv ani zdroje, aby mohli prosazovat změny ve svých týmech (vs. 74 % ve světě).
  3. Lídři musí vytvořit takovou kancelář, aby se vyplatilo do ní dojíždět. 32 % těch, co v Česku pracují hybridně, říká, že nejtěžší je pro ně správně vyhodnotit, kdy a proč mají přijít do kanceláře (vs. 38 % ve světě). Zároveň jen 22 % českých vedoucích pracovníků se se svými týmy jasně dohodlo na konkrétních pravidlech hybridní práce (vs. 28 % ve světě).
  4. Flexibilní práce nemusí znamenat být neustále na příjmu. Od března 2020 se celosvětově týdenní doba schůzek přes Microsoft Teams průměrně zvýšila o 250 % a počet chatů na osobu a týden vzrostl o 27 %. A stále stoupá. Zatímco délka pracovního dne se zvýšila o 46 minut, práce po pracovní době a o víkendu vzrostla o 28 %, resp. 14 %.[1]
  5. Sociální kapitál se v hybridním světě tvoří jinak. Právě budování vztahů a užitečných kontaktů je podle 55 % vedoucích pracovníků v České republice největší výzvou pro zaměstnance pracující v hybridním režimu nebo zcela z domova (vs. 43 % ve světě). Kvůli tomu již není možné pro znovuobnovení sociálního kapitálu spoléhat pouze na kancelář. Nadto dalších 21 % českých zaměstnanců pracujících v současné době hybridně dokonce zvažuje přejít v následujícím roce zcela na práci z domova. Ve světě je to dokonce 51 %.

„Zkušenosti a trvalé dopady posledních dvou let nelze vymazat, protože flexibilita a well-being se pro zaměstnance staly zcela zásadními předpoklady pro práci,“ říká Jared Spataro, viceprezident společnosti Microsoft pro moderní práci. „Když společnosti přijmou tato nová očekávání a přizpůsobí se jim, mohou lépe připravit své zaměstnance a svůj byznys na dlouhodobě udržitelný úspěch.“

Vyjmenovaných pět trendů potvrzuje i Klára Žižková, ředitelka lidských zdrojů Microsoft Česká republika a Slovensko: „Zaměstnanci oceňují extrémní flexibilitu – velkou svobodu v rozhodování, odkud a kdy budou pracovat. Významně se tak zvyšuje spokojenost s rovnováhou mezi prací a rodinným životem.  Zároveň má většina zaměstnanců velkou chuť potkávat se pravidelně s kolegy v práci, doplnit si energii sociálním kontaktem, popovídat si, utužit vztahy, lépe se navzájem poznat.“

V době, kdy si společnost připomíná pět let od představení služby Teams, se na ni při hybridní práci spoléhá více než 270 milionů lidí. A aby hybridní práce vyhovovala všem, bude zapotřebí cílený leadership v oblasti toho jak, kdy a kde pracovat – a klíčovou roli v tom hrají technologie.

Microsoft proto představuje nové produktové inovace, jejichž cílem je zlepšit zkušenosti s hybridní prací.

  • Sdílené kanály Teams Connect, které budou k dispozici pro veřejnost na konci měsíce, umožňují spolupráci s lidmi uvnitř i vně organizace ze sdíleného pracovního prostoru.
  • Aplikace Teams představuje v náhledu nové rozvržení meetingů – Front Row, neboli první řadu – které navodí přirozenější dialog i v digitálním prostředí.
  • Nová řešení dotykových displejů pro Teams Rooms od společností Neat a Yealink jsou v procesu certifikace pro Teams Rooms se systémem Android. Tato zařízení kombinují zvuk, video, dotykový displej a výpočetní techniku v jednom – umožňují snadné nasazení a poskytují lepší zážitek ze spolupráce. Nová chytrá kamera Microsoft Surface Hub 2 s umělou inteligencí využívá technologii automatického rámování, která dynamicky upravuje videopřenos v aplikaci Teams a poskytuje vzdáleným členům týmu dynamický pohled na interakce v místnosti.
  • Funkce jazykového tlumočení v aplikaci Teams umožňuje tlumočit řečníka do jiného jazyka téměř v reálném čase. Organizátor schůzky může tlumočníky přidělit a vybrat až 16 kombinací zdrojového a cílového jazyka, zatímco účastníci uslyší až překlad.
  • Microsoft Whiteboard v Teams nabízí bohatou sadu nových funkcí, které oživují vizuální spolupráci, včetně kurzorů pro spolupráci, více než 50 nových šablon, kontextových reakcí
    a možnosti otevírat stávající tabule a spolupracovat s externími kolegy v rámci schůzek Teams.
  • Microsoft zavádí v poště aplikace Outlook komponenty Loop, které pomohou vylepšit brainstorming v hybridním prostředí. Umožní dokončování rozpracovaných položek
    a společně rozhodovat bez nutnosti přepínání kontextu nebo aplikací. V odpovědi na pozvánku na schůzku budou moct účastníci poznamenat, jestli se plánují připojit osobně nebo virtuálně.
  • Microsoft představuje ve spolupráci s některými z největších světových telekomunikačních operátorů novou nabídku v Microsoft Teams Phone nazvanou Operator Connect Mobile. Ta přiděluje unikátní mobilní telefonní číslo stolnímu počítači a mobilnímu zařízení, což umožňuje bezproblémový přesun hovorů mezi sítěmi a zařízeními bez přerušení.
  • Více než 1 800 nových zábavných 3D emotikonů dokáže vnést do zpráv hravost a dát jim další smysl. A díky volbě odstínu pleti mají uživatelé možnost vybrat si takový emotikon, který je nejlépe vystihuje.
  • Flexibilní způsob práce podporují dva PowerPoint nástroje – Cameo a nahrávací studio. Nyní se spojují dohromady a umožňují tak prezentovat živě pomocí aplikace PowerPoint Live v Teams, ať už se prezentující schůzky účastní živě nebo ne.
  • Ve veřejném náhledu se v aplikaci Microsoft Viva objevuje nová funkce nazvaná Inspirační knihovna, která je součástí aplikace Viva Insights v Teams. Knihovna je navržena tak, aby zaměstnancům, manažerům a vedoucím pracovníkům poskytovala snadný přístup ke zkušenostem a osvědčeným postupům ze špičkových zdrojů, jako jsou „Harvard Business Review“ a „Thrive“.

Chcete-li se dozvědět více, navštivte oficiální blog společnosti Microsoft, blog Microsoft 365 a nový průzkum Work Trend Index.

  1. [1] K dispozici pouze globální údaje

 

Tags: , ,

Related Posts