Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bára (19) pomáhá ukrajinským dětem: Chci jim vrátit úsměv do utrápených tváří, říká

Autor: Andrea Ulagová - 
24. dubna 2022
05:00

Barboře je 19 let a válka na Ukrajině ji velmi zasáhla. Když byla svědkem toho, že si její sousedka z Ukrajiny dovezla z okupované země 6 malých dětí svých příbuzných, rozhodla se, že by ráda dětem pomohla a vrátila jim úsměv do utrápených tváří. Napadlo ji, že by mohla vzít děti na výlet. Z nápadu se zrodila iniciativa dobrovolníků Vraťme smích dětem, kteří každou neděli vymýšlí pro děti z Ukrajiny zábavný program. Prozatím vyhledávají místa, která jsou zadarmo, už se ale setkali i s odmítnutím.

Studentka Bára (19) se učí na cukrářku a popisuje se jako velmi citlivá a vnímavá dívka. Když propukl konflikt na Ukrajině, nemohla tři dny spát.

„Pak na mě jednoho dne večer zaklepala moje sousedka z Ukrajiny, abych jí otevřela hlavní dveře. Vrátila se zrovna z Ukrajiny, odkud přivezla své sestřenice, které měly dohromady 6 malých holčiček. Když jsem viděla ty děti, jejich vystrašené tváře, řekla jsem si, že pro ně musím něco udělat,“ řekla Bára Blesk Zprávám.

Napadlo ji, že by děti mohla vzít někam na výlet či do parku. Velmi výrazně jí pomohla její učitelka ze základní školy, Květa a další dobrovolníci  - učitelé ze základní školy na Praze 5.

„Bez Květy bych to tak daleko nedotáhla,“ přiznává Bára, která spolu s ostatními vyhledává akce pro děti, pomohla jí i její paní mistrová ze školy, která ji od začátku povzbuzovala, když měla pochybnosti, zda to zvládne.

5:56
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Hlásíme se zpět s online reportáží o válečném dění na Ukrajině. 

Ukrajina v posledních týdnech zintenzivnila své útoky na Rusko a zaměřila se zejména na energetickou infrastrukturu. Při ukrajinském dronovém útoku v západoruské Bělgorodské oblasti zemřeli dva lidé. Informoval o tom dnes podle agentury AFP gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Uvedl, že v důsledku útoku došlo k požáru obytného domu a zemřeli dva civilisté, a to muž a žena. 

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

Zobrazit celý online

Bez nároku na honorář

Nejprve na akce, které se konají každou neděli, chodili jen ukrajinské děti známých. Pak když byla založena facebooková skupina Vraťme smích dětem a instagramový účet, začaly se ozývat maminky z Ukrajiny samy, zda mohou děti přijít.

Prostory na hraní i promítání pohádek v ukrajinštině jim poskytla základní škola a záštitu nad projektem převzal Člověk v tísni, který program pro děti sponzoruje.

A počty dětí, které v neděli na akce přicházejí, rostou. „Jednou jsme jich měli 26. Je jim tak od tří let až do 18, ti starší tam chodí s mladšími sourozenci,“ vysvětluje Bára a svěřuje se, že další program bude opékání buřtů.

Všichni se o děti starají ve svém volném čase, bez nároku na honorář. Jazykovou bariéru vyřešila Bářina kolegyně z práce, Ukrajinka, která zde žije už mnoho let. Ta překládá, ale už se stalo, že nemohla přijít. „Nějak jsme si vždy poradili. Já už dětem začínám i rozumět,“ směje se studentka.

Bára: Velká kina nás odmítla

S dětmi už vyrazila např. do zábavního parku a také do pražské ZOO. Většinou se snaží vyhledávat místa, kam je vstup zadarmo a pokud ne, pokouší se domluvit s majiteli.

„Lidé jsou ale hodní, velmi nám pomáhají, už nám dali někde i zadarmo vstup a na místě pití dětem. Ale už se stalo, že nás odmítli, konkrétně ve velkých kino multiplexech,“ přiznává Bára.

Strach z hlasitých zvuků

Bára vzpomíná na první výpravu s dětmi do ZOO. „Bylo vidět, že jsou trochu zamlklé, traumatizované, moc si to neužívaly. Jedna holčička utekla s rodinou z Ukrajiny poté, co jí raketa vlétla přímo do pokoje. Pak se bála hlasitých zvuků, kdykoliv něco upadlo, lekla se,“ přibližuje Bára osudy některých dětí. Podle ní se ale už nálada mezi dětmi zlepšila.

„Mám krásný pocit, když vidím děti se smát. Mám v hlavě, když jsme hráli hru Rybičky, rybičky, rybáři jedou. Děti měly záchvaty smíchu a moc je to bavilo. Když si je pak maminky vyzvedávají, říkají nám, že děti už neviděly týdny tak šťastné,“ říká Bára s dojetím.

Momentálně s ostatními z iniciativy promýšlí, zda by neuspořádali tábor.

„Kdo by nám chtěl pomoci, tak se nebráníme, budeme jen rádi. Hlavně v této situaci by měl pomáhat každý,“ uzavírá Bára.

Facebookovou skupinu Vraťme smích dětem najdete zde.  

Video  Blesk Podcast: Malé děti si válku ponesou dlouho, říká ukrajinská psycholožka  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa