Hlavní obsah

Mladí trenéři ve fotbalové lize? Nemáte tam co dělat. Dostáváte to zadarmo, stěžuje si expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pořadu Přímák přišla řeč na věk českých fotbalových trenérů, kterým je v průměru 53 let, jak uvádí březnový průzkum Mezinárodního centra sportovních studií (CIES). Česká liga tak má druhé nejstarší ligové trenéry v Evropě. 70letý Miroslav Koubek je dokonce třetím nejstarším trenérem v evropských prvních ligách. S Josefem Csaplárem jsme se ve fotbalovém studiu Sport.cz zabývali otázkou, zda u nás mladí trenéři dostávají málo prostoru.

Českému fotbalu škodí, že to vy, mladí trenéři, dostáváte strašně zadarmo, říká Josef Csaplár.Video: Sport.cz

 
Článek

„Když vidím ty mladší trenéry, tak si myslím, že je jedna z věcí, které škodí českému fotbalu, že to milí kluci dostáváte strašně zadarmo," říká někdejší trenér Liberce či Slavie.

„Nemáte tam co dělat, nemáte na to licence a teď z vás někdo udělá ligový trenéry. A teď vy to máte a ve své podstatě škodíte fotbalu, škodíte sobě," nebere si opět servítky Csaplár.

Kdou jsou nejstarší trenéři v evropských ligách? Je mezi nimi i český kouč. Příspěvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

„Smetana nemá Licenci, Jelínek ve Zlíně nemá licenci, Pavel Horváth nemá licenci..." vyjmenovává mladé trenéry, jejichž nástup do Fortuna:ligy považuje za uspěchaný.

O tom, že vysoký věk není překážkou, mohou vyprávět právě v Hradci Králové, který se senzačně vklínil mezi nejlepší šestku a závěr sezony tak má zpestřený zápasy s nejlepšími českými týmy v rámci skupiny o titul.

Myslím, že ještě není trenérem pro prvoligový tým, říká Jan Rajnoch o Ondřeji Smetanovi v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Přitom Hradec Králové Koubka oslovil až poté, co preferovaný kouč Zdenko Frťala ukončil své působení ve Východních Čechách z rodinných důvodů. Frťalovi se přitom v minulé sezoně podařilo s týmem vyhrát druhou ligu a zajistit tak postup do nejvyšší soutěže.

Klobouk dolů před Pavlem Vrbou, říká Josef Csaplár v Přímáku.Video: Sport.cz

Votroci přitom hrají celou sezonu bez domácího hřiště, protože jejich stadion byl zbourán a na původním místě je aktuálně rozestavěný nový.

Mužstvo tak hostí své soupeře v Mladé Boleslavi. Přesto se z pozice nováčka obdivuhodně dokázalo probojovat mezi ligovou elitu.

PŘÍMÁK: Stali se z vás srabi, vzkazuje českým trenérům CsaplárVideo: Sport.cz

Reklama

Související témata: