24. 4. 2022

S lupou do historie: Rozpaky kuchaře Svatopluka

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Rozpaky kuchaře Svatopluka 1×01: Kuřátko?

plakát

Základní údaje

Název Rozpaky kuchaře Svatopluka
Žánr Komedie
Stanice Československá televize
Vysílání 1985
Počet sérií 1
Premiéra 11. 1. 1985
Délka pilotu 62 minut
Prům. hodnocení 61 % (od 201 uživatelů)

O čem to je?

Třináctidílný seriál o kuchaři Svatopluku Kuřátkovi zachycuje radosti i starosti hlavního hrdiny na pracovišti i v soukromém životě. Je to první seriál, kde měli diváci možnost v určitých fázích ovlivnit, jak bude děj příběhu pokračovat. Hlasovalo se prostřednictvím vypínačů – rozsvěcováním nebo zhasínáním žárovek a ve studiu prostřednictvím hlasovacích zařízení.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděna část dílů
Hodnocení celého seriálu: –

Po čase se opět dostalo na český seriál a zase tu máme jedno výročí. Zítra oslaví Josef Dvořák 80 let, což pro nás znamená jediné, ohlédneme se za Rozpaky kuchaře Svatopluka. Jeden z nejambicióz­nějších seriálů Československa a vlastně i Česka. Dnes se stává rozhodování o dalším ději stále častější, ale pořád není samozřejmostí. Takže tak jako před třemi lety způsobil rozruch Black Mirror: Bandersnatch, před téměř čtyřiceti lety měl stejný efekt Kuřátko.

Dnes už sice víme víc než v osmdesátkách, ale seriál je pořád určitým smyslem zajímavý i po stránce voleb. Popravdě, já bych asi stejně jako většina volil jen jednou, celkově mi to přišlo jako nudná rozhodnutí, ale zase je otázkou, jestli na tom vůbec záleží, když by to skončilo stejně.

On se seriál, nebo vlastně jeho úvodní díl, hodnotí strašně těžko. Na jednu stranu je to prostě staré a překonané, na druhou stranu je takový návrat a přijde mi, že třeba zase prostředí děje ještě nevymizelo. Rozhodně jsou tu místa, která by si zasloužila něco víc, ale pro mě to dost kompenzuje obsazení. Už jen vidět paní Zázvorkovou a pana Brodského společně je skvělé, k nim pak Bláha, Somr a samozřejmě Dvořák, to je prostě radost. A teda přiznám se, že si u mě získala milost i Gabriela Vránová, u které role prostě dělím na Chalupáře a pak ten zbytek (ano, v My všichni školou povinní pořád některé scény s ní úplně nezvládám, přiznávám se, ona to ale není úplně její chyba, spíš jde o scénář).

Kupodivu mě docela baví vstupy Josefa Dvořáka v průběhu promítaného dílu. Je to takové trefné a oživuje to celkově děj. Navíc při každém přerušení jde na divácích vidět, jak chtějí někteří okamžitě hlasovat, i když žádné hlasování na obzoru není. No co, je to taková československá oddechovka, dnes se uznání od mladé generace pravděpodobně nedočká, ale tak alespoň takto v rámci blížících se 80. narozenin jsme se za ním ohlédli. Co vy, blikali jste v osmdesátkách vypínači?

  • obsazení
  • prostředí
  • vstupy Josefa Dvořáka
  • ambiciózní projekt
  • dnes už víme, jak se věci mají
  • místy to chce něco víc
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Tenhle pilot se mi líbil. Hlasování lidí o ději seriálu se mi (vzhledem k premiéře) zdá originální.

Děj seriálu je jako „normální“ první den v práci, akorát v hotelu snídají vtipnou kaši, ale příběh je předkládán nenásilným dojmem, navíc při sledování jsem byl unavený a potřeboval jsem na chvíli vypnout a i tak seriál dává smysl.

Josef Dvořák, kterého já znám hlavně z Návštěvníků a kterému přeji k narozeninám, podle mě umí hrát a také se dobře poslouchá. Ostatní obsazení se také velmi povedlo. Postavy mi nepřekážely, žádná nebyla navíc.

Snad jediné, co bych vytknul jsou některé scény, které by mohly být delší.

  • Hlasování diváků
  • Seriál, u kterého můžete vypnout
  • Josef Dvořák a ostatní obsazení
  • Postavy
  • Delší scény
80 %
Mé hodnocení
Dom_Domec
Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Dom_Domec

Dom_Domec

Na to, že české seriály moc nemusím, tenhle se mi líbil.
před 104 týdny
Litocha

Litocha

Na Svatopluka si matně vzpomínám (Nebylo to později reprízované? Mám pochybnosti, že by mě v pěti...
před 104 týdny
_-0-_

_-0-_

S rostoucím odstupem od převratu v roce 89 roste vlna ostalgie, která se spolu s nadhodnocováním...
před 104 týdny
Další články k tématu