Umělecký kanál ČT art věnoval sobotní večerní program osmdesátým narozeninám zpěvačky a herečky Barbry Streisandové. Kromě zajímavého francouzského dokumentu připomínajícího, jak se zrodila tato jedinečná a oslnivá hvězda, uvedl i legendární muzikál „Funny Girl“, v němž hraje společně s Omarem Sharifem. Byl jedním z mnoha slavných mužů své doby, kteří neodolali jejímu mimořádnému talentu a sexappealu.

-reklama-


Mimochodem, je až neuvěřitelné, do jaké míry se děj „Funny Girl“ shoduje s životními osudy Barbry a Omara. Také ona si podobně jako Funny Briceová musela svůj kurážný plán, že se stane slavnou hvězdou, tvrdě vybojovat a často za to zaplatila krachem partnerských vztahů, Omar Sharif si zničil svoji, dříve tak úspěšnou filmovou kariéru, hazardem. Stejně dopadl i okouzlující Nick Arnstein, jehož si ve Funny Girl zahrál.

Embed from Getty Images

Málo krásná?

Než se ti dva potkali, byla už Barbra provdána za svého hereckého kolegu Elliotta Goulda (také bojoval s gamblerstvím) a stihla si pořídit i milence, syna Charlieho Chaplina Sydneyho nebo hudebního skladatele Michela Legranda. Podle zlých jazyků si sváděním významných mužů léčila svůj komplex z toho, že jí mnoho lidí z branže dávalo najevo, že není dostatečně krásná a že její jedinou předností je výjimečný talent. Ostatně, kvůli svému nosu poslouchala narážky celý svůj život, nicméně vyslyšela varování odborníků, že by případná plastická operace nosu mohla ohrozit jedinečnou kvalitu jejího hlasu.

Ani její partneři ji nešetřili. Omar Sharif o ní poté, co se rozešli, prohlásil: „Její největší problém spočívá v tom, že chce být žena a chce být krásná, a není ani jedno.“ Předtím ovšem tento notorický sukničkář tvrdil, že byla tou nejúžasnější ženou, jakou kdy potkal a že se do ní při natáčení „Funny Girl“ šíleně zamiloval. Když však Barbra zjistila, že je jednou z mnoha Omarových trofejí (patřila k nim například I Sophie Lorenová nebo Julie Christieová, s níž hrál ve slavném filmu „Doktor Živago“), rychle se ho zbavila.

Život ve stínu supernovy

Přestože se Barbřino manželství podařilo načas zachránit díky narození jediného syna Jasona, nakonec ztroskotalo. Elliott už totiž nedokázal snášet život ve stínu supernovy, jíž se klaněla celá Amerika. „Barbřino oblíbené téma je Barbra. Byla tak zamilovaná do své práce a image, kterou pro sebe vytvářela, že neměla čas milovat i mě,“ postěžoval si jednou hořce a přiznal se, že život s ní byl nesnesitelný.

Streisandová se pak pokoušela zakotvit v jiných vztazích. Jenže, médii neúnavně sledované vášnivé románky, například s nejvíce žádoucím starým mládencem na světě, pohledným kanadským premiérem Pierrem Trudeauem, zpěvákem Krisem Kristoffersonem, dalšími hereckými partnery Ryanem O´Nealem, Warrenem Beattym, Donem Johnsonem, Johnem Voightem nebo vynikajícím tenistou Andrem Aggasim, dříve či později rovněž skončily.

Nedosažitelný krasavec

Přes urputnou snahu se jí nepodařilo svést Roberta Redforda, s ním se potkala při natáčení filmu „Takoví jsme byli“. Zatímco vyhlášený krasavec ji doslova hypnotizoval, on dal sebestředné superstar jasně najevo, že by se herci, kteří spolupracují, neměli „přátelit“ a zůstal tak pro ni, k jejímu překvapení, zcela nedosažitelný.

Embed from Getty Images

Nakonec se však Barbra konečně usadila a od roku 1997 žije ve šťastném manželství s hercem Jamesem Brolinem. Ten, sám dost úspěšný, zvládl jak její slávu, tak problematickou osobnost. Zamiloval se prý do ní na první pohled a dodnes se chlubí: „Našel jsem to nejúžasnější děvče na světě.“ Mimochodem, zkrocené Barbře láskyplně přezdívá „frňák.

Zdroje: autorka, Česká televize, kniha Christophera Andersena „Barbra“

-reklama-