Tygři na lopatě zabrali! Pavlík trefil pokračování juniorského finále

Foto: Karel Švec, Český hokej

Finálová série DHL Extraligy juniorů zatím nekončí! Liberec v nervydrásající páté bitvě poprvé uspěl na domácím ledě a výhrou 4:2 vrátil boj o titul zpátky na půdu Plzně, která nevyužila první mečbol. 50 sekund před koncem tom rozhodl Šimon Pavlík.

Páté finále se už od začátku neslo ve slavnostním duchu. Před úvodním buly předal liberecký klub společně se svazovými zástupci bronzové medaile i pohár dorostencům Bílých Tygrů, v první třetině zase poděkovali zlaté deváté třídě.

Domácí junioři tušili, že jestli chtějí uspět, budou muset zvládnout dvě věci. Zaprvé konečně skórovat jako první, zadruhé dobře bránit plzeňské přesilovky, kterých soupeř využil v sérii už sedm. Do branky vrátili původní jedničku Daniela Krále, jenž střídal ve druhém utkání série. 

Ovšem úvodní cíl Tygři nenaplnili (a částečně ani ten druhý), neboť převahu po úvodní početní výhodě přetavil v branku Jan Slanina. Na brankovišti si stáhl Kremláčkovo nahození a z dorážky to neměl těžké – 0:1.

Pro indiány to byla odměna za úvodní aktivitu, jenže druhá přesilová hra – znovu po faulu Šedivého –  pro ně měla přesně opačný účinek. Puk jim totiž propadl za záda a Vojtěch Jiruš v přečíslení zvolil přesnou střelu mezi Vondrašovy betony. Ještě před první pauzou navíc Filip Jansa po vhazování krásně tečoval Kovářovu střelu a Tygři vůbec poprvé v celém finále vedli – 2:1!

Herně opatrnější duel se po přestávce rozjel, paradoxně to ale téměř nestačilo k žádné brance. Pavlíkovu šanci doprovodil dvěma úprky Jansa, jenže Vondraš mu další radost nedovolil. Na druhé straně spálil tutovku bojovník Dvořák, který pálil do tyče odkryté klece.

Aktéři pak přibrousili, přičemž o něco víc byly vidět zákroky hostů: Marcel trefil do hlavy Nezbedu a Gajda se těžce zvedal po dohrání Kvasničky – ve druhém případě ale o faul rozhodně nešlo.

Morálka vedoucího mužstva dostala velký zásah v nejhorší možnou chvíli. Když Václav Adamec z pravého kruhu prostřelil Krále za vyrážečkou, ještě šlo vidět, že na kostce dobíhají poslední desetiny vteřiny z druhé části. Zcela správně uznaný gól do šatny znamenal vyrovnaný stav 2:2.

Severočechy to však jedině nabudilo, třetí třetinu hráli s velkou chutí. Ještě nechtěli končit. Po ojedinělé chybě sice uháněl ve vlastním oslabení dopředu Marcel, ale jinak se i kvůli dalším trestům hrálo před Vondrašem. Ten chytl gólovou dorážku Jirušovi a poradil si i v dalších nepřehledných situacích.

Tři nevyužité přesilovky mohly Tygry mrzet, před koncem se totiž sok zase zvedl a několikrát zabušil na mistrovský titul. Nicméně o kousek víc si asi přece jen zasloužili výhru domácí – a Plzni dokonale oplatili moment z konce druhé části.

Psal se totiž čas 59:10, když Šimon Pavlík obkroužil branku a zasunul puk za bezmocného gólmana! Na tvrdý direkt už hosté odpověď nenašli. Zákonitou power-play ukončil Petr Gajda a série se tedy v úterý zase vrátí do města piva – 4:2.

Richard Lobo (trenér Liberce): „Byl to finálový zápas se vším všudy. Utkání mělo emoce, které jsme ve druhé třetině horko těžko ukočírovali, ale před tou třetí jsme si v kabině něco řekli a kluci se uklidnili. Byli jsme za to odměněni gólem na 3:2 v poslední minutě a závěr jsme potom už zvládli. Super bod pro nás. V úterý pojedeme do Plzně, kde se budeme snažit přivézt sedmý rozhodující zápas do Liberce.“

Petr Vojan (trenér Plzně): „Utkání se mi hodnotí velmi těžko, protože jsme se do něj nemohli od druhé třetiny dostat kvůli strašně moc vyloučeným hráčům. Kdo zápas viděl na vlastní oči, tak si může udělat obrázek o tom, jak se dá zkazit ze strany jiných lidí. Fauly jsme udělali a já nechci hodnotit v emocích, ale zdálo se nám, že zákroků od soupeře na nás bylo moc. Hráli jsme šestnáct minut v oslabení ve druhé a třetí třetině, takže jsme se ani nemohli dostat do tlaku. O třetím gólu Liberce rozhodla chyba u modré čáry a následně i za naší brankou.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC ŠKODA PLZEŇ 4:2 (2:1, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 15. Jiruš (Jansa), 18. Jansa (Kovář), 60. Pavlík (Jenčovský, Hampl), 60. Gajda (Šedivý) – 10. Slanina (Kremláček, Adamec), 40. Adamec (Malát, Kremláček).
Rozhodčí: Kika, Veselý – Kis, Axman.
Vyloučení: 6:8.
Bez využití.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 29:31 (6:12, 10:10, 13:9).
Diváci: 1168.
Stav série: 2:3.

Další program finále DHL ELJ

Úterý 26. dubna – 6. zápas:
17:00 HC Škoda Plzeň – Bílí Tygři Liberec

Čtvrtek 28. dubna – případný 7. zápas:
Bílí Tygři Liberec – HC Škoda Plzeň

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz