Industriální prostředí a originální gastronomie – to je Černý kůň Ostrava

331

Streetfood markety zažívají v poslední době boom. Nabízejí totiž kvalitní gastronomii, ovšem bez uzavřeného a často upjatého světa restaurací. Jídlo si tak můžeme vychutnat ve větší pohodě a v zajímavém, často industriálním prostředí města. První moravskoslezský streetfood market vznikl v Ostravě. Nese název Černý kůň – podle malůvky koně na zdi v Nádražní ulici, kde sídlí. Navíc kůň je symbolem Ostravy a černá barva se s ní již odjakživa spojuje. 

Impulsem pro vznik byla paradoxně pandemie Covid-19. Ještě před pandemií se lidé s foodtrucky setkávali na festivalech, ty však byli z důvodu omezení zrušené. Po mnoha letech tak nebyla možnost vyzkoušet oblíbená místa třeba na festivalu Colours of Ostrava. A do tohoto okamžiku přichází Černý kůň a nabízí milovníkům jídla netradiční pokrmy a navíc tak vzniká možnost, jak podpořit gastronomii v těžké době. 

Po zimní pauze se znovu otevřel před pár dny. Ačkoliv počasí už delší dobu připomínalo jaro, do nového sezóny vstoupil Černý kůň v zimní náladě. 

Základ tvoří oblíbené ostravské podniky. Skvělé streetfood burgery a hot dogy nabízí Angel Grill, dále je Ryba do ruky či Farmia Food, kteří přicházejí s lokáními a zdravými potravinami. O sladkou tečku se starají Bubble Waffle by Jana nebo stánek Marijen, kde najdeme vynikající holandské lívanečky. O pitný režim se stará Dock. 

Bohatý program je přichytán už nyní. Do Ostravy opět zavítá Radek Kašpárek, oblíbený porotce ze soutěže Masterchef, návštěvu slíbil také michelinský šéfkuchař z Vídně. Každý víkend navíc běžnou nabídku rozšíří jeden až dva foodtrucky. Fungovat bude až do podzimu, před Vánoci by se měl proměnit v netradiční vánoční trhy.