Youtuber Lukefry alias Lukáš Fritscher: O intimních tématech se děti stydí mluvit

25. duben 2022

Český rozhlas spustil podcast o intimitě s názvem Polštář, který se snaží posluchačům ve věku 12 až 15 let nabídnout zábavnější a intimnější sexuální výchovu. Jedním z moderátorů je youtuber Lukefry alias Lukáš Fritscher, který před dvěma lety moderoval pro Radio Wave podcast Filtr o tom, jak se vyznat ve světě médií.

Jak se z vás stal youtuber a influencer, tedy ten, kterého lidi sledují na YouTube či jiných sociálních sítích?

Přišlo to úplně přirozeně. Začínal jsem v době, kdy tady jela jen herní videa. Tehdy jsme si s kamarády řekli, že bychom to mohli začít dělat taky. To bylo v roce 2013. A po dvou letech jsem chtěl dělat něco víc. Tehdy se skloubily tři věci, které mě bavily: mluvit před lidmi, psát slohovky a fotit nebo točit.

A nebavilo to jen vás. Dnes máte na YouTube 250 tisíc sledujících. Co si myslíte, že je přilákalo?

Dělám videa tak, jak mě samotného baví je sledovat. V téhle branži je alfou i omegou osobnost youtubera, pak určitě humor a způsob zpracování obsahu a taky práce s pozorností, protože žijeme v rozlítané době.

Polstar_1920x1080_4.jpg

Polštář je po Filtru vaše další spolupráce s rozhlasem, tentokrát v tom ale nejste sám, podcast s vámi dělá ještě youtuberka Natyla. Jak k tomu došlo?

Dramaturg Filtru Lukáš Sapík mě oslovil, jestli nechci dělat podcast o intimitě a sexu. Nejdřív jsem se zhrozil: jak o tom proboha budeme mluvit?! Je to složité téma a bude těžké ho podat tak, abychom nebyli trapní nebo zbytečně školometští. Hned bylo ale jasné, že to nemůžu dělat sám. Sexuální výchova má spoustu témat, některá jsou ryze klučičí, jiná holčičí. A kdybych já mluvil o antikoncepci nebo menstruaci, tak by to nebylo ani uvěřitelné, ani příjemné. S Natylou se známe dlouho a v Polštáři se snažíme témata odlehčit. Spolu s námi je tam ještě psycholožka, která tomu dodává vážnost a doplňuje fakta.

Dělali jste si průzkum, která témata náctiletí nejvíc řeší?

Udělali jsme si průzkum přes sociální sítě a zjišťovali jsme, jak probíhá sexuální výchova na školách a jaké otázky teenagery nejvíc zajímají. Na základě toho jsme si stanovili základní témata a utřídili je do deseti epizod, ve kterých probereme třeba zamilovanost a první pusu, sexuální orientaci a hledání sebe sama, ale také sex na internetu či téma konsentu, tedy toho, aby se sexem souhlasili všichni zúčastnění.

Čtěte také

Z vašeho průzkumu vyplývá, že dvě třetiny dětí mezi 12 a 15 lety žádnou sexuální výchovu ve škole neměly, nebo si z ní nic neodnesly. Přitom žijeme v době kauzy Dominika Feriho a nedávno měl úspěch dokument V síti, který upozorňuje na zneužívání dětí na internetu. Jak je možné, že to škola nebere v úvahu?

Vyjmenovala jste konkrétní kauzy, ale zatím tu chyběl projekt, který by pokrýval všechno včetně každodenních intimních témat. A proč to neřeší škola? Zkostnatělost systému? Nestačí jen učit se navlékat kondom na banán a podívat se na nákresy orgánů, ale je třeba mluvit o všem intimním, co se člověku může přihodit.

O to se Polštář nyní snaží. A oproti škole je navíc coby podcast intimní...

Přesně tak! O intimních tématech se děti stydí mluvit. Zejména ve škole před ostatními. Ale přitom je to hodně zajímá. Forma podcastu mi k tomu přijde vhodná, teenager ho může poslouchat ve sluchátcích v tramvaji nebo doma pod polštářem. Tam vznikl název i celá myšlenka podcastu. Sám jsem byl jako dítě hodně stydlivý. Kdyby tehdy existoval Polštář, tak bych to extrémně ocenil!

Spustit audio

Související

Více o tématu