Samopaly, bezpečnostní rámy a cesta do podzemí. Co předcházelo setkání s prezidentem Zelenským?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je jedním z nejstřeženějších lidí na planetě. Přesto se čas od času setkává se světovými politiky a výjimečně i s novináři. Bezpečnostní opatření na Zelenského prvním velkém mítinku s médii od začátku války zažil i zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Kyjevě Jaromír Marek.

Tento článek je více než rok starý.

Reportáž Kyjev (Aktualizováno: 14:57 25. 4. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poté, co jsem vystál hodinu před domem a zkontrolovali mi doklady a akreditace, vstupuji vchodem obloženým pytli s pískem do budovy. Vojáci se samopaly mě bedlivě pozorují. Na řadě je rentgen a bezpečnostní rámy. A další desítky vojáků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bezpečnostní opatření na Zelenského prvním velkém mítinku s médii absolvoval i zvláštní zpravodaj v Kyjevě Jaromír Marek. Poslechněte si reportáž

Stojím na jezdících schodech, které vedou hluboko do stanice metra. A někde dole ve vestibulu se bude odehrávat tisková konference. Dole znovu čeká spousta vojáků a policistů a také další kontrola identity. 

Jedny z mála nevojenských osob jsou Irina a Máša. Stojí v chodbě a dbají o to, aby novináři v metru nezabloudili. Pro kancelář hlavy státu pracují jako dobrovolnice. Že se setkání s prezidentem bude odehrávat ve stanici metra, se prý dozvěděly až cestou.

Vlak zpomaluje, ale nestaví

Zelenského mluvčí Serhij informuje, že metro jezdí a máme si dávat pozor, abychom nespadli pod vlakovou soupravu.

Skoro tři hodiny trvaly bezpečnostní kontroly, další hodinu se čekalo v podzemí, bez signálu mobilního operátora a tedy bez spojení s okolním světem.

Tisková konference běží naplno, kolem projíždí vlak, zpomaluje, ale nestaví a pasažéři uvnitř netuší, že projíždějí v těsné blízkosti prezidenta.

Jaromír Marek, prh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme