Kdo může říci, že má doma dostatek úložných prostor? Těžko se někdo takový najde, protože věcí je jednoduše příliš. Co poradit? Jarní období je jako stvořené na změny, teploty ještě neumožňují celodenní pobyt venku, proto je nasnadě naplánovat generální úklid. Poté stojí za zamyšlení, zda nezměnit dispozice bytu a nevyužít prostory k efektivnějšímu uložení věcí, oblečení či sportovního vybavení. Jak začít?

Jedna místnost po druhé

Generální úklid není na hodinu nebo na dvě. To je první věc, kterou by si každý měl uvědomit, a vyhradit dostatek času na každou místnost. Cílem je vytřídit nefunkční nebo nepotřebné předměty či vybavení. U oblečení vyřaďte vše, co vyšlo z módy nebo nesedí velikost, zbytečně jen takové kousky zabírají cenný prostor. Čisté a nepoškozené oblečení uložte do odolných igelitových pytlů a odvezte do nejbližší sbírky pro Ukrajinu nebo do charity, kde už budou vědět, jak s věcmi naložit. Nezapomeňte vyloučit ze své sbírky též boty nebo doplňky, kabelky či batohy.

Pošlete elektroniku dál

Ruku na srdce, použijete ještě friťák, zmrzlinovač, vaflovač nebo jogurtovač? V každém bytě nebo domě se najde množství různých spotřebičů, které se nepoužívají, ale bývají funkční. Rozmyslete si, zda je prodáte na bazaru, darujete za odvoz nebo odvezete do popelnice na elektrozařízení. Se stejnou razancí se vrhněte i do pokoje svých ratolestí, po očistě jistě vznikne dostatečně velký prostor na zbrusu nový nábytek do dětského pokoje, který bude odpovídat aktuálnímu věku dětí.

Plánování přinese prostor navíc

Po dokonalé očistě a vyhození všeho nepotřebného nastává čas na přehodnocení dispozic. Jsou stávající skříně po tetě, babičce nebo rodičích ještě praktické a odpovídají současným představám? Ne? Vyměňte je za dřevěný nábytek na míru, který skvěle zapadne do interiéru, nabídne více prostoru pro uložení věcí a k tomu přinese možnost variabilního uspořádání, což se bude hodit při ukládání oblečení, sezónních potřeb nebo sportovního vybavení.