Tím velkým mořem. Vychází básnická kniha Andrése Sáncheze Robayny

25. duben 2022

„Básník paměti a touhy“, tak charakterizuje Robaynu překladatel Petr Zavadil. Aktuální titul, jenž vyšel ve Španělsku roku 2019, je prvním, který napsal po smrti své manželky. Název di vypůjčil z Dantovy Božské komedie. Kniha navazuje na předchozí Robaynovu tvorbu. Tu můžeme znát z výboru V těle světa. O oba tituly se postaralo nakladatelství Fra.

Andrés Sánchez Robayna: Tím velkým mořem

Ve skladbě se vrací řada motivů, které jsou pro autora charakteristické. Včetně motivů ostrovní krajiny, kde důležitou roli hraje moře, nebe a nejasná hranice mezi nimi. Robayna pochází z Kanárských ostrovů, snad i proto je do značné míry solitérem mezi španělskými básníky své generace. Letos sedmdesátiletý autor debutoval roku 1970 a dnes má na kontě 11 básnických sbírek a 15 esejistických knih. 

Básník, který miluje texty mystiků a malířství

Velmi ho inspiruje výtvarné umění. V řadě starších básní je hlavním tématem malířství, či konkrétní malíř. Napsal i řadu esejistickým knih o výtvarném umění. Jednu esej věnoval i českému fotografovi Josefu Sudkovi. 

Sluneční racek prolétá odpolednem,
protíná ztuhlé nebe, protíná vzduch.
A pohled letí společně s ním, slepý,
pod klenbou nebe, velkým mořem času.

Ukázka z básně Tím velkým mořem Andrése Sáncheze Robayny

Ačkoli se sám považuje za agnostika, rád se inspiruje texty mystiků. V aktuální knize cituje Svatého Jana od Kříže. Jako literární vědec se věnoval i dílu Luise de Góngory a mexické básnířce Juaně Inés de la Cruz.

autor: Petr Šmíd
Spustit audio

Související