Praha, 22. 4. 2022 – Jarní módní přehlídka návrhářky Debbie Brown se inspirovala konzumním světem nákupů a nesla se v duchu 60. a 70. let. Hosté, kteří dorazili ve středu večer do pražského Obchodního domu Máj, si z přehlídky dvou nových kolekcí odnesli kromě jiného i poselství, že se módní trendy opakují. Přehlídky se na pozvání autorky nových kolekcí zúčastnili také zástupci spolku OBRAZ – Obránci zvířat. Upozorňovali na problematiku norování a chovu lišek v klecích.

Vítejte v SUPERDMARKETU. Ve světě úplně všedních možností! Tak na sebe poutala jarní módní přehlídka značky Debbie Brown, na které byly představy dvě úplně nové kolekce – MY LITTLE TRUE (body collection 2022) a DONEY (Women and men fashion collection). Na návštěvníky pražského Obchodního domu Máj dýchala atmosféra 60. a 70. let doprovázená moderním a nadčasovým pojetím přehlídky samotné.

Nešlo však jen o módu. Návrhářka si na přehlídku pozvala i zástupce organizace OBRAZ – Obránci zvířat. Chtěla totiž upozornit na témata ochrany zvířat a dostat do povědomí hostů jejich důležitost.

Debbie je úžasná a opravdu jí záleží na zvířatech. Dala nám možnost se účastnit její přehlídky a my jsme rádi přijali. Už teď nás mohou lidé podpořit i nákupem jednoho z nových body z kolekce MY LITTLE TRUE,” komentuje spolupráci koordinátorka akce za OBRAZ Hana Platková.

Spolek OBRAZ v minulosti vedl kampaň za zákaz kožešinových farem v České republice, což se skutečně podařilo a od února 2019 už na našem území žádné nenajdeme. Kožešinové farmy však nejsou jediná příkoří, která se v České republice lišek týkají.

Stále je povoleno držet lišky v klecích za účelem výcviku loveckých psů. Pro lišku jako divokou, aktivní šelmu, která ve volné přírodě obchází svoje i několik kilometrů velké teritorium, je život v kleci neskutečným utrpením,“ říká mluvčí spolku OBRAZ – Obránci zvířat Pavel Buršík.

A jedním dechem dodává: „Další velmi krutá praktika, kterou u nás lišky musí zažívat, je jejich lov norováním. Často k němu dochází v době vyvádění mláďat a liška se tak rve na život a na smrt s loveckým psem, který se jí snaží násilně vypudit z nory. Liška tak neváhá za mláďata položit svůj život. Často bývá velmi vážně zraněn i její psí protivník.

Obránci zvířat se tak snaží prosadit změny v mysliveckém zákoně, které by zakázaly norování v době péče o mláďata a stanovily by pravidla pro chov lišek tak, aby nadále nemusely trpět v klecích, ale měly svoje obory podobně jako v Německu nebo Švýcarsku.

Na tyto problémy Obránci zvířat upozorňovali i na přehlídce. V prostorech konání se proháněla maskovaná liščí smečka, se kterou se mohl kdokoliv vyfotit. Fotku bylo možné si také udělat v liščí kleci. U stánku Obránců zvířat si mohli návštěvníci se zástupci spolku promluvit a dozvědět se víc o liščím utrpení z připravených letáčků. Také byla možnost zkusit rozeznat umělou kožešinu od té pravé, aby bylo možné se jí vyhnout při nákupech módy.

Přehlídky se zúčastnila i celá řada známých osobností. Jako model posloužil i zpěvák a česká Superstar Sámer Issa, nebo dcera české modelky, herečky a moderátorky Ivy Kubelkové, která byla také mezi hosty.

 

Kontakt:

Ivo Krajc, PR koordinátor, telefon 792 291 651, e-mail: [email protected]

OBRAZ – Obránci zvířat je nezisková organizace usilující o lepší společenskou ochranu zvířat. Vedeme kampaně zaměřené na prosazování systémových reforem. Naší první významnou iniciativou byla úspěšná kampaň za zákaz kožešinových farem. V roce 2020 jsme zdárně dokončili také kampaň za legislativní zákaz klecových chovů slepic.

 

 

 

Fotogalerie z akce: https://drive.google.com/drive/folders/1cTFCrbGVguG7ahfILbc9AurJBQoo1KgA?usp=sharing

 

Lišky v klecíchhttps://drive.google.com/drive/folders/1YXDBlte8T-CuxZS3aI83iAtWsksgxzcc?usp=sharing

 

Norování: https://drive.google.com/drive/folders/1cy-hITCHNAwIkkn3XrMEGddarmC-Eqts?usp=sharing