Jednoduché triky pro bleskový jarní úklid domácnosti

Jednoduché triky pro bleskový jarní úklid domácnosti

Kategorie: ÚDRŽBA

Už je to tak, jaro je tu! Se zvyšujícími se teplotami a probouzející se přírodou už ho zkrátka nemůžete déle ignorovat. Proto je na čase ho přivítat i doma. A jak to udělat lépe, než se pustit do jarního úklidu? Máme pro vás několik tipů, které vám pomohou váš domov uklidit raz dva.



Určitě to také znáte – odkládání úklidu do poslední chvíle. Přes záclony už skoro není vidět, skříně po zimě přetékají oblečením a do prachu na poličkách byste mohli psát vzkazy. Už to vypadá, že začnete, ale pak se vždy objeví něco důležitějšího. Kromě toho se vám do toho tolik nechce! Nezoufejte, jarní úklid nemusí být vždy otrava.

S našimi triky úklid zvládnete levou zadní. Nakonec budete mít skvělý pocit z odvedené práce. Tak popadněte koště a vymeťte pavučiny a uspořádejte si domov tak, aby byl svěží a plný energie.

úklid

Proberte svůj šatník

Zimní oblečení by mělo udělat prostor tomu jarnímu a lehčímu. Než však vyměníte garderobu, proberte zimní kousky a zbavte se těch, které jste nenosili, nebo už nosit nechcete. Ty, které si naopak necháte, vyperte nebo pošlete do čistírny. Kabáty, zimní bundy i zimní sportovní oblečení nechte vyčistit. Uvidíte, jak vám prokoukne skříň a kolik místa se v ní uvolní.

Zbytečnosti musí pryč!

Protřídili jste si šatník? Skvělé. Teď nastal čas udělat to samé i se zbytkem domácnosti. Staré časopisy, papírky, vyschlé laky na nehty, vypsané fixy a spousta dalších věcí, to všechno musí pryč! Tyto nepotřebné věci zabírají místo a dělají doma nepořádek. Když je postupně proberete, budete mít domov rázem úhlednější a čistší.

Vysajte koberce i postele

Když máte uklizené skříně a zbavili jste se i zbytečností, měli byste se věnovat zbytku. Pozornost zaměřte především na koberce, které byste měli pořádně vysát a případně vyčistit. Po zimě si péči jistě zaslouží. I když doma chodíte bosi nebo v přezůvkách, nejspíš se vám podařilo přinést nějaké ty nečistoty. Kusové koberce můžete poslat do čistírny a ty celoplošné vyčistit pomocí speciálního stroje.

Vysavač rozhodně ještě neuklízejte! Další na řadě jsou matrace, ty pořádně vysajte, a jestli je to potřeba, klidně je vyčistěte mokrou cestou.

Nejlepší úklidoví pomocníci

Nechcete používat při úklidu chemii? Nevadí. Perfektní čisticí prostředky vyrobíte ve vlastní kuchyni během chviličky. Zaručeně totiž máte doma ocet, sůl, kyselinu citronovou a jedlou sodu. Například ocet si poradí s okny, koupelnou i prachem. Kromě toho ho můžete použít i místo aviváže při praní. Ocet má skvělé čisticí a dezinfekční účinky, stačí ho naředit v poměru 1:3 s vodou.

Sůl vás zbaví mastnoty a fleků. Stačí ji nasypat na místo, které potřebujete vyčistit, zrnka soli lehce rozetřít a nechat několik minut působit. Poté místo omyjte vodou. Kyselina citronová zase v kombinaci s jedlou sodou vytvoří bezkonkurenční čisticí pastu.

Nakupte nové květiny

Jaro je pro mnohé nejkrásnějším obdobím v roce, všechno kvete, příroda se probouzí po zimním odpočinku. Pozvěte ho i k sobě domů! Jak? Otevřete okna, pořádně vyvětrejte a pořiďte si domů i čerstvé květiny. Nejen, že jsou krásné a budou váš domov zdobit, ale také vám doma budou vytvářet více kyslíku. Vybrat si můžete jakékoliv květiny, které budou ladit s vašimi jarními dekoracemi.

Jarní úklid nemusí být nudný ani nekonečný. Stačí si ve všem udělat systém a věci, které nemusíte dělat sami, nechat udělat profesionály. Uvidíte, že nakonec všechno stihnete během chvíle, a ještě vám zbyde čas na jarní procházku.

Zdroj obrázku: Budimir Jevtic / Shutterstock.com


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl