5 padouchů, kterým by se Batman mohl postavit v dalších filmech

26.04.2022

Nový Batman s Robertem Pattinsonem (35) v kinech dokázal, že tenhle superhrdina ještě neřekl své poslední slovo. Po předchozí trilogii z dílny Christophera Nolana (51) řada komiksových nadšenců předpokládala, že takové kvality už žádný Batman nedosáhne. Letošní film ale naštěstí dokázal opak.

Celý příběh byl zase o poznání temnější a výkony všech herců v něm byly naprosto skvělé. Batman navíc okatě naznačil, kdo se netopýřímu superhrdinovi postaví v příštím díle série. Poměrně nepřekvapivě to bude Joker. Joker je Batmanův úhlavní protivník, ale už je zkrátka trochu ohraný. Je to padouch, po kterém sáhne snad každý filmař.

Proto jsme si pro vás dnes připravili pětici výstředních superpadouchů, kteří by byli jako protivníci Batmana mnohem zajímavější.

5. Hush

První komiksový záporák dnešního seznamu má k rodině Bruce Wayna velmi blízko. Při sledování nejnovějšího Batmana navíc řada komiksových nadšenců objevila hned několik odkazů, které jeho existenci naznačovaly. Někteří si navíc dokonce mysleli, že bude Thomas Elliot hrát nějakou zásadnější roli už v prvním filmu, ale nakonec se ukázalo, že byly tyhle odkazy pouhými eastereggy pro nadšence.

Thomas Elliot vyrůstal po boku Bruce Wayna a v dětství to byli opravdoví kamarádi. Ambiciózního Tommyho však touha po moci dohnala k šílenství, a tak zavraždil své rodiče. Vražda mu prošla a postupně se z něj stal superpadouch známý pod aliasem Hush. V komiksech později spolupracoval s Riddlerem, se kterým se rozhodli zavraždit i Bruce.

Znalost této příběhové linky fanoušky utvrdila v tom, že v posledním Batmanovi je to právě Hush, kdo tahá za nitky, ale tahle stopa se nakonec ukázala jako falešná. Hush se doposud ukázal jen na televizních obrazovkách, stránkách komiksů a videohrách a na svou filmovou premiéru tak stále čeká.

4. Profesor Pyg

ponurým tónem nové série přichází na mysl jeden z nejohavnějších padouchů, kterým kdy Batman čelil. Tahle „postavička“ spatřila světlo světa poprvé teprve v roce 2007, ale od té doby se tenhle sadistický chirurg stal jedním z velmi oblíbených záporáků.

Lazlo Valentin je schizofrenním vědcem, který svůj obličej skrývá v prasečí masce. Je to sadistický sériový vrah, který své oběti mučí, operuje na nich a naprosto jim vymývá mozky. Jeho „pacienti“ se tak stanou bezduchými těly, která vykonávají každý Pygův rozkaz. Při svých zákrocích sešívá těla různých obětí dohromady a často je spojuje i se zvířecími těly.

Pyg sám by asi celý děj nového filmu na svých bedrech neutáhl, ale pokud by se spojil s nějakým dalším členem Gothamského podsvětí, mohl by Batmanovi pořádně zavařit. Jeho maniakální chování totiž nemá obdoby a je šokující i pro tak otrlého superhrdinu, jako je právě Batman.

3. Clayface

Důvod, proč se Basil Karlo, Matt Hagen, Preston Payne, a další zatím neobjevili v žádném z celovečerních filmů o Batmanovi, je poměrně prostý. Tihle padouši na sebe totiž v minulosti vzali alterego superpadoucha, který si nechává říkat Clayface a téměř vše, co o něm potřebujete vědět, se skrývá v jeho jméně. „Tvář z hlíny“ je obrovským monstrem, kterému bláto netvoří jen obličej, ale celé tělo.

K tomu jsou potřeba velmi pokročilé speciální efekty, které před zhruba dvaceti lety rozhodně nedosahovaly potřebné kvality. Nejblíž se ztvárnění neustále se měnícího těla dostal nejspíš konkurenční Sandman, ale v případě Clayface by se tvůrci speciálních efektů zkrátka museli snažit ještě o poznání víc.

Teď jsou ale počítačové efekty mnohem dál a s obrovským rozpočtem studia DC by vytvoření této postavy mělo být hračkou. O Clayface navíc projevil zájem i tvůrce hororových filmů a seriálů Mike Flanagan (43), který se dřív nechal slyšet, že by snímek o tomto padouchovi velmi rád natočil.

2. Poison Ivy

Pro předposlední bod dnešního seznamu jsme si nechali jednu z mála žen, které hrají v superhrdinské kariéře Batmana významnější roli. Kromě Catwoman, Harley Quinn nebo Talie al Ghul podsvětí Gothamu terorizuje ještě doktorka Pamela Lillian Isley, kterou budete spíše znát pod jmény Poison Ivy nebo Travička Ivy.

Přesně tak se objevila i v jednom z nejhorších superhrdinských filmů historie s názvem Batman a Robin. V tomhle snímku se role šílené doktorky, která nadevšechno miluje všechny rostliny ujala jinak fantastická Uma Thurman (51), která však v případě tohohle otřesného filmu neměla moc příležitostí k předvedení svého hereckého talentu.

Bylo by proto skvělé dát téhle postavě novou šanci zazářit. V komiksech Ivy hodně sdílí příběhy i s Catwoman, kterou si v nejnovějším Batmanovi zahrála talentovaná Zoë Kravitz (33). I kdyby se tedy Ivy neměla objevit v plnohodnotném pokračování Batmana, spinoff s Catwoman by jí slušel určitě.

1. Mr. Freeze

Ve stejném snímku jako Poison Ivy se objevil i Viktor Fries, známější jako Mr. Freeze. Ten je v komiksech velmi komplexní postavou, která se pohybuje na hranici mezi dobrem a zlem. Jde mu totiž o jediné. Chce zachránit svou ženu, která trpí smrtící chorobou a musí být trvale zmražena v kusu ledu. Pro její záchranu tenhle geniální vědec obětuje téměř vše.

Takhle složité postavy jsme se však ve filmu Batman a Robin rozhodně nedočkali. Freeze si totiž zahrál Arnold Schwarzenegger (74), jehož role se zakládala pouze a jenom na vtipech a hláškách založených na ledové tématice. Žádné nuance nebo zajímavější dějové linky v jeho případě (ani v celém filmu z roku 1997) čekat nemůžete.

Bylo by proto skvělé vidět, jak by si s postavou Viktora Friese poradil šikovnější režisér, který by se do jednoho filmu nesnažil nacpat tolik superpadouchů jako Joel Schumacher. Nezbývá než doufat, že se kromě již víceméně potvrzeného Jokera dočkáme i jedné z těchto zajímavých postav.

(tod)

Fandím
22 fanoušků
Nesnáším
6 antifanoušků
Celebrity:
Christopher Nolan, Arnold Schwarzenegger, Robert Pattinson, Uma Thurman

Filmy:
Batman a Robin

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
Batman, Robert Pattinson role, Poison Ivy, Robert Pattinson filmy, Mr. Freeze, Hush, Profesor Pyg, Clayface, komixové postavy
TOPlist