Violoncellista Jamník a houslista Špaček své album Cesty doplnili mapou

foto Violoncellista Tomáš Jamník (vlevo) společně s houslistou Josefem Špačkem (vpravo) natočil album Cesty s díly Leoše Janáčka, Gideona Kleina, Bohuslava Martinů a Ervína Schulhoffa.

Praha - Violoncellista Tomáš Jamník a houslista Josef Špaček natočili album Cesty s díly Leoše Janáčka, Gideona Kleina, Bohuslava Martinů a Ervína Schulhoffa. Název nahrávky zvolili na základě zjištění, že inspiračním zdrojem, ze kterého skladatelé čerpali, bylo často jejich cestování. Jamník se Špačkem dali dohromady seznam všech míst pobytů čtyř skladatelů a vznikla speciální skládací mapa, která je k nahrávce přiložena.

"Název vyplynul poměrně přirozeně, protože u všech těchto skladatelů hraje cestování důležitou roli," řekl v rozhovoru s ČTK Jamník.

Při poslechu skladeb si zájemci mohou na přiložené mapě najít konkrétní místa. Uvidí například, že zatímco Martinů prožil na cestách celý svůj život a útěk před nacisty ho dovedl až za oceán, Janáčka lákala myšlenka slovanské vzájemnosti a vydal se do Ruska. Odtud také vzešel podnět k jeho smyčcovému kvartetu inspirovanému dílem spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstého. Na albu Cesty se kvartet objevuje v nezvyklé úpravě pro dva nástroje.

"Když se podíváte třeba na Bohuslava Martinů, cesta v podstatě definuje jeho život. U Kleina a Schulhoffa to jsou cesty, které předčasně ukončily jejich život v německých koncentračních táborech. A Janáček, ačkoliv on sám nerad cestoval, přece jenom měl velké inspirace z východu a na několika místech i byl," uvedl Jamník.

Držitelé mnoha mezinárodních ocenění Jamník a Špaček pro album vybírali české skladatele, kteří se věnovali tvorbě pro housle a violoncello. "Chtěli jsme natočit jakési best of pro obsazení houslí a violoncella," sdělil Jamník.

Oba uznávaní umělci měli podle svých slov nejvíce práce paradoxně s nejhranějším dílem, prvním duem od Martinů. Jediné vydání obsahuje velké množství chyb. Oba hudebníci se ale snažili, aby skladba zazněla přesně tak, jak ji autor původně zamýšlel.

Album Cesty se dočká také koncertního provedení. "S Josefem Špačkem koncertujeme poměrně často, nejbližší koncert nás čeká 15. června v pražské Winternitzově vile a zároveň program s českými veselými i smutnými cestami nabízíme do zahraničí," podotkl Jamník.

Violoncellista Jamník v současnosti žije v Berlíně. V roce 2006 zvítězil na mezinárodní soutěži Pražské Jaro, kde obdržel řadu dalších zvláštních cen. O pět let později se stal finalistou a držitelem zvláštní ceny na soutěži Pierre Fourniere Award v Londýně. V roce 2012 debutoval s Českou filharmonií pod vedením jejího tehdejšího šéfdirigenta Eliahu Inbala.

Špaček se v roce 2012 stal laureátem světové houslové soutěže Královny Alžběty v Bruselu, která je odborníky považována za největší a nejnáročnější soutěž na světě s nejdelší historií. Stal se prvním českým houslistou, který se v této soutěži probojoval do finále. Po devíti letech v České filharmonii se po sezoně 2019/2020 vydal opět na sólovou dráhu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 3°C

Celá předpověď