Reuters: Tělo litevského filmaře odvezla z Mariupolu jeho snoubenka

foto Místní obyvatelé na provizorním pouličním trhu v Mariupolu 22. dubna 2022. V popředí jsou dva nové hroby.

Mariupol (Ukrajina) - Cesta Hanny Bilobrovové a jejího snoubence filmaře s cílem zdokumentovat utrpení v obléhaném Mariupolu rychle nabrala jiný spád. Proměnila se v pátrání po tom, jak filmař zemřel, a snahu odvézt jeho tělo zpátky do rodné Litvy a dokončit jeho práci, napsala agentura Reuters.

Pětačtyřicetiletý Mantas Kvedaravičius zahynul v jihoukrajinském přístavním městě bezmála před měsícem.

Spolu s 29letou Ukrajinkou Bilobrovovou se vydali v březnu do Mariupolu, aby natočili pokračování jeho dokumentárního snímku Mariupolis z roku 2016. Dokument se věnoval městu ve stínu konfliktu na východě Ukrajiny mezi Kyjevem a proruskými separatisty. Krátce poté, co Rusko 24. února vpadlo na Ukrajinu, se přístav ocitl pod drtivou palbou ruských jednotek.

Kvedaravičius se vydal najít lidi, kteří by se s nimi z města evakuovali, řekla Bilobrovová. Pak se po něm slehla zem.

Její výpověď o smrti snoubence nemohl Reuters nezávisle ověřit. Podobně nelze nezávisle ověřit ani zprávy ukrajinských úřadů, které o úmrtí Litevce dříve informovaly. Bilobrovová upřesnila, že ukrajinští činitelé o páru hovořili jako o manželích, ačkoliv se ještě nevzali.

Ukrajinka Mariupol pročesávala dlouhé dny. O pomoc s pátráním po Kvedaravičiusovi žádala i vojáky ruských a proruských separatistických jednotek. Jeden z důstojníků za ní později přišel. "Váš manžel zahynul," řekl jí.

O dva dny později ji na žádost tohoto důstojníka k tělu přivedl jeden z vojáků. Kvedaravičius ležel na ulici, obličejem dolů.

"Byl zastřelen, ale ne tam, kde jsem ho našla. Na zemi nebyla žádná krev," řekla už z Vilniusu s pláčem Bilobrovová. Střelili ho podle ní do břicha, ale na jeho oblečení nebyla žádná díra, která by se se zraněními shodovala.

Ukrajinské ministerstvo obrany 3. dubna uvedlo, že Kvedaravičius zahynul při snaze odejít z města. Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová 9. dubna řekla, že Kvedaravičiuse "zajali ruští fašisté", kteří ho později zastřelili. "Okupanti pohodili režisérovo tělo na ulici," dodala ombudsmanka.

"Jeho manželka riskovala svůj život, aby jeho tělo vyvezla z města pod blokádou a dostala ho do Litvy. Opravdovou příčinu jeho smrti jsme neoznámili dřív, abychom jí zaručili bezpečí," napsala Denisovová na twitteru.

Ruské ministerstvo obrany na žádost o vyjádření ohledně výpovědi Bilobrovové a komentář Denisovové neodpovědělo. Na dotazy neodpověděl ani mluvčí samozvané Doněcké lidové republiky (DNR), separatistického útvaru v ukrajinské Doněcké oblasti, kde se nachází i Mariupol.

Rusko, které svou invazi do sousední země označuje za "speciální vojenskou operaci" s cílem demilitarizovat a "denacifikovat" Ukrajinu, dlouhodobě odmítá, že ve válce cílí na civilisty.

Bilobrovová se domnívá, že Kvedaravičiuse zastřelili vojáci bojující za ruskou stranu, kteří ho nejprve zajali. Podezřívali ho totiž, že je utajený odstřelovač z Litvy, země, jež patří k Severoatlantické alianci. K tomuto závěru ji dovedla výpověď Ukrajince, který byl zadržel společně s Kvedaravičiusem. Ten Bilobrovové řekl, že si vojáci na rameně jejího snoubence všimli modřiny, pravděpodobně z nošení batohu. Podle vojáků se ale jednalo o důkaz, že střílí ze speciální zbraně.

Bilobrovové, která pochází z Luhanské oblasti, trvalo čtyři dny, než tělo snoubence přes Rusko dovezla zpátky do Litvy. Z Ukrajiny přivezla i jím natočené záběry, a plánuje proto dokončit jeho film.

Když pár 19. března přijel do Mariupolu, dovezl ve městě uvězněným lidem zásoby a ukryl se ve sklepě zničeného kostela metodistů s dalšími 30 lidmi. S nimi se tam před ruským ostřelováním kryli převážně starší lidé a matky s dětmi z okolních zdevastovaných domů.

Tyto lidi, kteří se příliš báli z Mariupolu skrze Ruskem okupované území odejít, Kvedaravičius, vzděláním antropolog, natáčel, říká Bilobrovová.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 09:00 21°C

Celá předpověď