Pátek , 19. 04. 2024

Rostislav

Ani muž, ani žena: Nebinární celebrity, které v tom (ne)mají jasno

Narodit se jako muž nebo žena ještě neznamená, že se tak musíte i cítit. V posledních letech o tom slýcháváme stále častěji a můžeme to chápat, i nemusíme, ale jsou lidé, kteří se vnitřně neztotožňují s žádným pohlavím. Nechtějí se škatulkovat a hrdě se k tomu hlásí. Mezi celebritami jsou tahle prohlášení stále častější. Kdo se v poslední době přiznal a kdo se cítí nebýt ani mužem, ani ženou?
nebinární
Miley Cyrus je jednou z nebinárních celebrit.

26. 04. 2022

Co znamená, když jsem nebinární?

Význam slova nebinární se dá zjednodušeně vyložit tak, že se daná osoba nehlásí k žádnému pohlaví. Tihle lidé nechtějí být mužem, ani ženou, velmi často se někdy více ztotožňují s jedním pohlavím a jindy zase s druhým, ale zásadně odmítají být oslovovaní jen v mužském či ženském rodě.

Takže jak je vlastně okolí má oslovovat? Nebinární osobu nelze oslovovat jako on či ona, ale používá se zájmeno oni. Stav genderové neutrality ale nemusí být trvalý. Na tom se shodují i odborníci. Zatímco někdo si tímto vymezuje celoživotní vlastní identitu, jsou jedinci, kteří se za nebinární mohou považovat jen dočasně.

V České republice není příliš takových osob a z celebrit se za nebinární zatím nikdo neprohlásil. To za oceánem už to lítá. Stále více celebrit se nechce vymezovat, a tak vydávají prohlášení jako na běžícím pásu. Které z oblíbených zahraničních celebrit se považují za nebinární?

Demi Lovato

Herečka a zpěvačka Demi Lovato, která je velmi populární, to paradoxně díky tomu neměla nikdy úplně snadné. Sice ji lidé obdivovali a fanoušci milovali, ona však sama se sebou docela bojovala. Slávu neunesla, trpěla poruchou příjmu potravy, brala drogy a pila alkohol. Několikrát skončila v léčebně, jednou se předávkovala a málem zemřela.

Naštěstí se z toho začarovaného kruhu dostala, stala se symbolem pro ženy s kily navíc, začala se mít ráda, a dokonce se měla vdávat.

Ve videoklipu Melon Cake už má Demi nebinární podobu.

Půvabná a smyslná žena ale pak zničehonic všechny šokovala, když se veřejně prohlásila za nebinární. Ostříhala si vlasy a požádala, aby ji lidé oslovovali jako oni. V jejím prohlášení mimo jiné stálo, že se v posledních letech snažila uzdravit duši, pracovala na sobě a na konci toho všeho zjistila, že se necítí být ženou, ale ani mužem. Byl to šok asi pro všechny, právě zpěvaččina ženskost byla vždy inspirací pro mnohé.

K TÉMATU  Protivná a útočná tchyně umí život značně znepříjemnit. Máme návod, jak vyzrát i na tu nejmrzutější

Sam Smith

Anglický zpěvák Sam Smith má skutečné zlato v hrdle a veřejnost šokoval hned několikrát. Prošel obrovskou proměnou, když se mu nejprve podařilo viditelně zhubnout, v roce 2014 se pak veřejnosti svěřil s tím, že je homosexuál. V jednom z rozhovorů odhalil i to, že trpí obsedantně-kompulzivní poruchou. Po tomhle všem pak v roce 2017 svět dorazil tím, že se cítí být nebinární osobou.

I Sam si přeje být oslovovaný zájmenem oni. Vyzpovídal se i ze svých pocitů. Je to prý u něj jako na houpačce, někdy se cítí být více mužem a někdy zase ženou, ale s určitostí to nikdy neví. Je tedy možné jej zahlédnout i nalíčeného s náušnicemi v uších. Pro většinu z nás pěkný bizár, ale zdá se, že je tak spokojený.

Miley Cyrus

U Miley Cyrus nás asi nepřekvapí už nic. I když to na jejím vzhledu znát není, rovněž ona prohlásila, že se nechce řadit jen mezi ženy. Cítí se prý být nebinární, přestože to v jejím případě není o vzhledu. Podle jejích slov je to o tom, co se odehrává uvnitř. A protože ji všichni známe jako rebelku a provokatérku, není se skutečně čemu divit.

Miley Cyrus – Angels Like You

Elliot Page

Tohle jméno vám nic neříká? Ellen Page ale určitě znáte. Kanadská herečka se ještě pod rodným jménem Ellen přiznala ke své lesbické sexuální orientaci. O šest let později, tedy v roce 2020, si ale změnila jméno na Elliot Page a prohlásila, že se cítí být více mužem.

Coming out herečky Ellen Page.

Začala se tak i oblékat a dostalo se jí podpory nejen od kolegů, ale i od její partnerky. Později se však přihlásila k tomu, že se aktuálně cítí být spíše nebinární osobou. Zřejmě také neví, co vlastně chce. Své dívčí jméno Ellen ale už nepoužívá – a pro všechny je Elliot.

K TÉMATU  Hlas Roxette už není: zemřela zpěvačka Marie Frederiksson. Za slávu kapely mohl student, který odnesl nahrávku do rádia!

I modelka Ruby Rose chce zůstat neutrální. Prohlásila, že se nehodlá přeoperovat, ale že se spíše cítí být mužem, i když se ráda obléká jako žena. Podobně to má třeba i herečka Amandla Stenberg.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Katka (54): Syn je gay. Jak se mám zachovat, když to neschvaluju?

Domácnost bez chlapa. Jaké to má výhody, které byste měly ocenit? Není všechno tak černé, jak to vypadá. Užívejte si to!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Býti potomkem slavného rodiče nebo rovnou obou rodičů se může jevit jako nelehká pozice. Od takovýchto jedinců se mnohé očekává, ať už zdědění krásy nebo talentu. Někteří se rozhodnou jít ve šlépějích svých rodičů, jiní zvolí o něco jiný směr a další se zase světu popularity snaží co nejvíce vyhnout a žít si svůj život mimo vědomí veřejnosti.
Je třeba se hned detoxikovat! Po zimním období očistěte tělo a mysl! Přesně to volají reklamní slogany různých společností, a takto se zaklínají mnozí výživoví poradci a prodejci doplňků stravy. Do jaké míry má ale nějaký jarní detox smysl? A proč zrovna na jaře?
Dekorace k Vánocům prostě patří. Adventní věnec se svíčkami na stůl, ale krásné vánoční věnce můžete zavěsit kdekoli, třeba na dveře nebo na okno. Právě ty si můžete prohlédnout v galerii.
Kvalitní spánek je nepostradatelnou součástí našeho života. Když ale koukneme na současná čísla, je až k neuvěření, kolik lidí trápí problémy se spánkem. S přechodnou nespavostí si tělo dokáže poměrně dobře poradit, ovšem pokud dlouhodobě nemůžete usnout anebo se často probouzíte uprostřed noci, nastává problém, který si v zájmu vašeho zdraví žádá urychlené řešení. Jak si s tím šikovně poradit?
Tato anglická diva se proslavila předně jako zpěvačka, ale zároveň také svým skladatelským nadáním a působností v modelingu. Dua Lipa má původ v samotné Albánii. Mohli byste se domnívat, že její jméno je smyšlené pro zviditelnění ve světě showbyznysu, a že pod ním jen vystupuje, ale není tomu tak. Dua Lipa je skutečně její rodné jméno.
Letní povlečení by mělo být prodyšné a savé. Zimní naopak teplé, měkké a hřejivé. Jaké materiály byste si měli vybrat, abyste se královsky vyspali po celý rok?
Jste věčně nervózní a tíží vás obavy? Kvůli tomu může mít vaše dítě velké potíže – a to nejen v samotném vývoji, ale i v dospívání. V sázce je jeho nízká porodní váha nebo náchylnost k depresím a schizofrenii!
I když se Česká republika opět začíná otvírat veřejnosti, stále jsou mnohá místa zavřená nebo opředená přísnými hygienickými pravidly. I proto se stále řada rodičů ptá, kam vyrazit s dětmi, když mnoha místa jsou stále ještě veřejnosti nepřístupná. Naštěstí pro vás máme několik konkrétních tipů.
I přímotopy jdou s dobou. Ta si žádá úsporné a efektivní přístroje, které nebude třeba schovávat do skříní, ale naopak vystavovat na obdiv členům domácnosti i návštěvám.
S blížící se plavkovou sezónou začíná mnoho z nás přemýšlet o tom, jak své tělo dostat zpátky do formy. Někdy tak neodoláme a zkoušíme různé zázračné diety, které slibují rychlý úbytek váhy.
Hnědé uhlí, známé pro své využití v domácích a průmyslových kotlích, je pro mnohé z nás klíčem k útulnému a teplému domovu během chladných měsíců. A výběr správného paliva je důležitý nejen pro váš rodinný rozpočet, ale i pro celkovou efektivitu vytápění a ochranu životního prostředí.

Výběr článků

Přizpůsobte koupelnu vašim představám. Koupelnové baterie pro umyvadla mohou mít dnes téměř jakýkoli design. Trendy je matné černé zpracování nebo LED žárovky, které osvětlují proud vody.
Stravování nikdy nebylo tak kontroverzní veličinou, jako teď. Je to otázka diety, zdraví, náboženství i sociálního přesvědčení. Každý se stravujeme jinak a je mezi námi čím dál víc jedinců, kteří vyznávají alternativní způsob stravování. Z různých důvodů. Jedním z nejrozšířenějších příkladů je vegetariánství.
I v dnešní době, kdy se výrobci elektroniky předhánějí, co všechno jejich nové chytré hodinky neumějí, existuje velké množství lidí, kteří nejvíce ocení jednoduché a elegantní ručičkové hodinky. Navíc jen jednoduché hodinky se hodí třeba k obleku nebo do divadla, takže by neměly chybět žádnému muži.

Nepřehlédněte

Blíží se pracovní pohovor a chcete na něm opravdu uspět? Zakládat byste si měli především na dobrém prvním dojmu, který je v případě pohovoru nadmíru důležitý. A ten je tvořen také tím, co máte na sobě.
Každý z nás občas vytřídí nějaké oblečení ze skříně. Jenže nastává otázka, kam s ním? Obvykle chceme, aby se stále pěkné a zachované kousky dále využily, můžeme je tedy prodat, darovat nebo je hodit do kontejnerů na textil. Tato možnost je nejjednodušší, navíc lidé věří, že tohle oblečení dále využije charita a rozdá co nejvíce věcí potřebným. Je tomu ale skutečně tak? Kam doopravdy oblečení z kontejnerů na textil putuje?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek