Rehabilitační pobyt pro Toníka

Toník chce dělat všechno jako jeho bráška – dvojče. Bráška jde plavat? Toník vodu miluje! Bráška lyžuje? Toník už taky sjel pár kopců! Má to ale háček. Toníka, který trpí následky dětské mozkové obrny, musejí rodiče do bazénu odnést v náručí a kopce sjíždí v pevném sevření tatínka. Devítiletý chlapec je ale veliký bojovník, poctivě cvičí a rehabilitace ho krůček po krůčku posouvají k větší samostatnosti. V létě by také rád jel na rehabilitační pobyt.

—– Chcete Toníkovi pomoci? —–
Přispět můžete jednoduše on-line přímo na webu Konta Bariéry:
https://www.kontobariery.cz/chci-pomahat?vs=220382

Toník se se svým bráškou dvojčetem narodili předčasně. Tři měsíce se statečně prali o svůj život. A vyhráli. Jenže Toník za svým bráškou začal najednou zaostávat ve vývoji a v necelém roce mu lékaři diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu. Dnes se sám nepostaví na nohy, nemluví, potřebuje celodenní péči. Oba rodiče se hned pustili do nerovného boje s nemocí, v náročné péči o chlapce se střídají. Tatínek, který ještě před narozením dvojčat, odešel z místa ředitele k hasičům, má i díky tomu na syna více času.

Každý chlapcův pokrok, byť sebemenší, je žene dál. A Toník jim dělá radost. Může se už sám kousek plazit, s pomocí udělá pár krůčků, snaží se o drobnější úchopy, s dopomocí pije z kelímku nebo láhve, umí i své první slovo. „Vysvětlujeme mu, že musí pozdravit a „ahoj“ se daří nejvíce. Teď všem na potkání pěkně řekne „ahoj“ a má moc velkou radost, když mu lidé odpovídají,“ říká maminka.

Hnacím motorem mu je i jeho o pár minut starší dvojče. Všímavý a chytrý Toník totiž nechce stát stranou a s brášku podniká mnohá dobrodružství. Momentálně nejoblíbenější hra dvojčat? Na hasiče, jak jinak. Z vozíku se rázem stane hasičské auto, z kluků hasiči, a už vyrážejí k zásahům po celém domě… Když se jim loni v záři narodila sestřička, oba se hned stali jejími hlavními ochránci. Každý po svém. Toník z ní nespustí oči a bedlivě sleduje, kdo ji vozí v kočárku. Toník ale také chodí do speciální školy, učí se tu písmenka a čísla, rehabilituje, nadšeně poslouchá pana učitele, který jim často hraje na kytaru a zpívá.

Rodiče moc dobře vědí, cvičení je po jejich syna životně důležité. Zkoušejí všechny dostupné metody, ať už je to například Bobath, TheraSuit, dělají všechno proto, aby svému synovi umožnili co nejvíce plnohodnotný život. V létě ho čeká další kolotoč neurorehabilitačních procedur v Centru Hájek. I když jsou cvičení velmi náročná, on sám se tam moc těší, mezi fyzioterapeuty už má své kamarády, kteří s ním sdílejí i jeho hasičskou vášeň. Když mu docházejí síly, pustí houkačku a cvičení jde hned lépe.

​Všechny rehabilitační pobyty a cvičení jsou však finančně velmi nákladné a pojišťovna je nehradí v plném rozsahu. Proto jsme se rozhodli, že tentokrát Toníkovi na letní pobyt v Centru Hájek přispějeme a podpoříme jeho snahu posunout se o kousek dál.