Eeva-Liisa Mannerová: Noční Kašpar neboli Příběh Kašpara Hausera, jedné z nejtajemnějších postav 19. století

26. duben 2022

Osud Kašpara Hausera, negramotného zanedbaného nalezence, který se jednoho dne roku 1828 objevil v ulicích Norimberka, patří k nejtajemnějším a nejsmutnějším příběhům v německé historii. Jako by se ptal po podstatě evropské humanity, proto také jeho hlavní hrdina bývá označován jako „dítě Evropy“. Když se mladík objevil, měl prý u sebe lístek s datem svého narození 30. dubna 1812. Na Vltavě k tomuto výročí nabízíme finskou rozhlasovou hru. 

Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová hra převzatá z produkce Yleisradia Finsko.
Osoby a obsazení: Kašpar Hauser (Martin Velda), Kapitán od pluku (Ivo Niederle), Seržant policie (Milan Neděla), Strážník Max Schwarz (Ferdinand Krůta), Soudní lékař Recht (Zdeněk Ornest), Profesor Daumer (Josef Velda), Biskup Hünemörder (Miroslav Moravec), Farář Liesenei (Josef Somr), Státní tajemník Qligue (Vladimír Brabec), Doktor Meyer (Josef Vinklář) a Vypravěčka (Marie Marešová)
Dramaturgie: Jan Kolář
Překlad: Andrej Rády
Režie: Ari Kallio, Hana Kofránková
Natočeno: v roce 1990

Mladík, který se nedokázal domluvit lidskou řečí, bál se denního světla a kromě svého jména o sobě nedokázal říct téměř nic, vzbudil nejprve soucit úřadů i pozornost učenců. Rychlé pokroky, které dělal při výuce čtení a psaní, i nesporné výtvarné nadání přiživily spekulace o chlapcově urozeném původu, ty nejdivočejší naznačovaly, že by jeho otcem mohl být bádenský velkovévoda Karel I. nebo dokonce sám Napoleon Bonaparte.

Než se ale mohlo podařit vypátrat něco z mladíkovy minulosti, jeho životní pouť se uzavřela stejně náhle a dramaticky, jako začala. V prosinci roku 1833 v zámecké zahradě města Ansbachu, kde už nějakou dobu pobýval, byl Kašpar Hauser pobodán, jak sám řekl, neznámým mužem. Na následky zranění po několika dnech zemřel.

Čtěte také

Tajemný případ odnikud se vynořivšího jedince, který prožil léta bez kontaktu s civilizací a neví, kým je, inspiroval mnoho umělců. Báseň o něm složil Paul Verlaine, románové zpracování jeho příběhu vydal německý spisovatel Jakob Wassermann, divadelní hru mu věnoval například Peter Handke, natočeno bylo hned několik filmových snímků inspirovaných jeho osudem.

V roce 1986 napsala finská básnířka, dramatička a překladatelka Eeva-Liisa Mannerová rozhlasovou hru s názvem Noční Kašpar neboli Příběh Kašpara Hausera. V roce 1990 vznikla na jejím základě česká inscenace, kterou v Českém rozhlase pohostinsky režíroval Ari Kallio za asistence Hany Kofránkové. Hlavní role si v ní zahráli Martin Velda, Josef Somr, Josef Velda, Miroslav Moravec, Vladimír Brabec nebo Josef Vinklář.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.