Hlavní obsah

Skutečné zdražení teprve dorazí, ukazují rodinné účty

Foto: Shutterstock.com

Ceny v Česku rostou dosud nevídaným tempem. Ilustrační obrázek.

Reklama

Zdražování sice nemá za třicet let obdoby, přesto ho dvě třetiny Čechů nepovažují za ohrožení rodinných financí. Ukazuje to exkluzivní průzkum Seznam Výzkumníka, podle kterého ještě čtyři pětiny Čechů nemusely sahat na své úspory.

Článek

„Zchudneme všichni“, protože „smrtícímu koktejlu“ zdražování ani „Fialově bídě“ se nejde vyhnout. Musíme si „utáhnout opasky“ – ovšem kromě třiceti procent z nás, kteří už nemají co utahovat a skončí na úplném dně. V temných předpovědích si notují radní centrální banky, odborový předák, šéf opozice, kritický novinář i kandidátka na prezidentku.

Výzkum Seznam Zpráv ze 14.–21. dubna, do kterého se zapojilo 1 420 uživatelů Seznam.cz registrovaných na platformě Seznam Výzkumník, přesto ukazuje něco jiného. Náraz inflace sice pocítil prakticky každý, naprosté většiny zúčastněných domácností se však temné vize zatím netýkají.

Výzkumník Seznam

Výzkumník Seznam je výzkumný panel společnosti Seznam. Uživatelé se do něj mohou zaregistrovat a účastnit se průzkumů na různá témata. Do vhodného výzkumu je účastník pozván e-mailem na základě sociodemografických informací, které o sobě poskytl (pohlaví, věk, vzdělání, pracovní postavení, kraj, velikost obce). Veškeré výsledky jsou však anonymní a nejsou spojovány s konkrétní osobou.

Chcete nám pomoci zjišťovat informace? Podívejte se do Výzkumníka Seznam.

Zdražování se nedotklo pouze dvou procent účastníků výzkumu. Nejvíc z nich, celkem 85 procent dotázaných, bylo citelně zasaženo při nákupu potravin. Více než dvě třetiny zabolelo zdražení energií i pohonných hmot.

Přesto svou finanční situaci považuje za dobrou 68 procent respondentů. Stav rodinných financí se přes veškeré zdražování za poslední rok u dvou třetin z nich zlepšil nebo zůstal na loňské úrovni.

„Možná rodiny vidí realitu se zpožděním,“ vysvětluje si prozatímní dobrou náladu hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. „Zprávy o zdražení záloh za dodávky energií se jich ještě nedotkly, to se však může změnit, až přijde skutečný účet,“ upozorňuje.

Druhým důvodem převládajícího klidu může být podle ekonoma fakt, že se vyšší výdaje dosud daří kompenzovat vyššími příjmy a rezervami vytvořenými v časech pandemie. „Ještě ve čtvrtém kvartále 2021 byla velmi vysoká míra úspor,“ upřesňuje Pavel Sobíšek.

To potvrzuje i průzkum. V uplynulých letech příjmy vyrostly nebo se alespoň nesnížily čtyřem pětinám rodin, zároveň se čtvrtině domácností podařilo během pandemie covidu zvýšit úspory a polovina na ně nemusela sáhnout.

Proto také většina domácností přemýšlí, jak svůj majetek před inflací ochránit. Nejčastěji připadá v úvahu investovat tradičním českým způsobem do nemovitostí. Celkem 42 procent Čechů uvažuje o tom, že nemovitosti nakoupí, vedle toho 28 procent chystá rekonstrukci.

O tom, že nejde jen o plané úvahy, svědčí fakt, že už v posledních dvou letech investovala do majetku – a především do nemovitostí – čtvrtina Čechů. Výsledky průzkumu potvrzuje zjištění České bankovní asociace, podle níž zájem o hypotéky neklesá a o jejím sjednání uvažuje každý sedmý obyvatel Česka.

Přesto data ze Seznam Výzkumníka potvrzují, že třicet procent respondentů není se svou finanční situací spokojeno. Ještě to nemusí znamenat, že jsou v kritické situaci, protože pouze necelé pětině rodin se ztenčily rezervy.

Účastníci výzkumu tím nepřímo potvrdili výsledky aktuálního šetření sdružení Solus, podle kterého měl koncem března dluhy po splatnosti každý dvacátý Čech, tedy menší podíl než před rokem. Také o „protiinflační dávku“, tedy příspěvek na bydlení, se začátkem roku hlásilo méně lidí než v předchozích letech. Konkrétně šlo o 140 tisíc rodin, tedy tři procenta domácností.

Reklama

Doporučované