Comic-Con 2022: Rychlé šípy ožívají, seriál Pána prstenů je zbytečný a Musk komplikuje astronomii

Comic-Con 2022: Rychlé šípy ožívají, seriál Pána prstenů je zbytečný a Musk komplikuje astronomii
Comic-Con Prague 2022 | Peter Krejzl, Kinobox.cz
Na letošním ročníku se představil herec Sam Witwer. Jméno ani tvář tohoto herce vám asi příliš neřekne, ale představil se jako neuvěřitelně zábavný, energický host, který dokázal, že je nejen ohromný nerd, fanoušek Star Treku a Star Wars, ale i mistr svého hlasu.
Sam Witwer totiž odvádí neuvěřitelně skvělou práci v oblasti dabingu. Pracoval s Georgem Lucasem a Davem Filonim na animovaných seriálech ze světa Star Wars jako Klonové války a Povstalci. Daboval ale i Dartha Maula ve filmu Solo a namluvil velké množství postav ze světa Star Wars v řadě videoher, jako jsou Star Wars: Squadrons, Lego Star Wars: The Skywalker Saga, Star Wars: The Force Unleashed a další. Milovníci akčních her ho jistě znají i jako Deacona St. Jonese ze hry Days Gone, kterého nejen namluvil, ale byl i jeho předlohou.

Seriálová verze Pána prstenů je zbytečná

Sobotní program odstartoval debatou s Julianem Gloverem, hercem, který proslul hlavně rolemi padouchů, jako byl generál Veers ve snímku Impérium vrací úder nebo Walter Donovan v Indiana Jonesovi a poslední křížové výpravě. Zahrál si také v seriálu Hra o trůny a na conu se představil jako velmi vtipný host, který se rád podělil o své zážitky z natáčení oblíbených filmů. Z natáčení Hvězdných válek si nechal uniformu a z Indiana Jonese posmrtnou masku, ovšem ta byla pro jeho manželku tak děsivá, že ho donutila ji vyhodit. O několik let později toho prý velmi litoval, když mu za ni nabídli 35 000 dolarů. Všem v sále tedy radil, aby nikdy nic nevyhazovali!
comic-con-2022-rychle-sipy-ozivaji-serial-pana-prstenu-je-zbytecny-a-musk-komplikuje-astronomii-15
Comic-Con Prague 2022 – Julian Glover | Peter Krejzl
K dobru dal i několik informačních jednohubek. Před šesti lety zjistil, že na základní školu chodil s Davidem Prowsem, představitelem Dartha Vadera, ovšem nikdy se spolu nebavili. Jeho syn, herec Jamie Glover, namluvil postavu generála Veerse pro počítačové hry a práci dostal díky tomu, že má velmi podobný hlas. Gloverova manželka si zahrála jeho ženu i v Indiana Jonesovi. O její účast poprosil samotného Stevena Spielberga s tím, že je velká fanynka. Spielberg souhlasil a ještě si neodpustil jeden vtípek – v titulcích je uvedeno, že paní Donovanovou hrála paní Gloverová.
Po Julianu Goverovi zamířil na pódium Bernard Hill, slavný kapitán Titaniku a rohanský král Theodén. Oproti vtipnému Gloverovi působil klidnějším dojmem, ale jeho ironické odpovědi bavily publikum stejně dobře. Nejvíce se samozřejmě hovořilo o natáčení Pána prstenů. Různá zranění byla prý na denním pořádku natolik, že už drobné úrazy a nehody nikomu nehlásili, hlavně s ohledem na pojistky a kontroly natáčení. Jemu osobně prý málem uřízli ucho mečem a Viggo si ukopl palec u nohy a většinu natáčení bral prášky proti bolesti. Hill ale přiznal, že knižní předlohu nikdy nečetl, přijde mu příliš dlouhá a místy nudná, navíc prý všichni mají příliš podobná jména.
comic-con-2022-rychle-sipy-ozivaji-serial-pana-prstenu-je-zbytecny-a-musk-komplikuje-astronomii-30
Comic-Con Prague 2022 - Benrard Hill | Peter Krejzl
Jeho make-up trvalo nanést devět hodin a herec nesnášel svou helmu, která mu mačkala nos natolik, že po jejím sundání vypadal jako nazgúl. Po skončení natáčení si ji vzal a doma si s ní kopal po zahradě. A jaký má názor na vznikající seriál společnosti Amazon s názvem Pán prstenů: Prsteny moci? Podle něj je zbytečný. Peter Jackson natočil nejlepší adaptaci, jakou mohl, a nový seriál určitě nebude lepší.

Musk znepříjemnil život všem astronomům

Dny na Comic-Conu Prague ale nebyly jen o přednáškách. Na různě tematicky zaměřených workshopech si mohli návštěvníci složit papírové čepičky, vyrobit záložky do knihy nebo magnetky. Standardně plno bylo v obou herních sálech. U počítačových her a herních konzolí hráči zkoušeli virtuální realitu, grafické tablety i různé hry a stejně tomu bylo u stolečků s deskovkami, kde si návštěvníci mohli jednotlivé hry vyzkoušet, zahrát si turnaj nebo si hru zakoupit.
comic-con-2022-rychle-sipy-ozivaji-serial-pana-prstenu-je-zbytecny-a-musk-komplikuje-astronomii-26
Comic-Con Prague 2022 | Peter Krejzl
Nemohla chybět výstava LEGO modelů, jejíž součástí byla i mozaika, kde každý návštěvník mohl vytvořit jednu z tabulek, které se pak skládaly dohromady. ČVUT představilo své roboty a zajímavou přednášku o astronomii měl Jiří Grygar, který ukázal, jak blízko k sobě astronomie a umění mají. I jeho se posluchači mohli ptát na to, co je zajímalo. Jeden z dotazů se týkal i Elona Muska a jeho společnosti SpaceX. Jiří Grygar se nechal slyšet, že Muska moc v lásce nemá, neboť jej rozčílil vypuštěním svých satelitů, které astronomům komplikují práci. Zároveň ale přiznal, že ho vzal na milost poté, co veřejně podpořil Ukrajinu.
To udělala i řada návštěvníků conu. Komiksoví tvůrci Jan Tatarka, Dan Černý, Petr Kopl, Michal Suchánek, Alice Slavíčková a další kreslili obrázky na přání za příspěvek na charitativní sbírku pro Ukrajinu. Kdokoli si tak mohl odnést originální suvenýr a zároveň přispět na dobrou věc.
comic-con-2022-rychle-sipy-ozivaji-serial-pana-prstenu-je-zbytecny-a-musk-komplikuje-astronomii-41
Comic-Con Prague 2022 - Dan Černý, Nikkarin | Peter Krejzl

Rychlé šípy se vrací

A u komiksů ještě chvíli zůstaneme. V rámci nedělního programu proběhla beseda s českými autory komiksů, na které se všichni pochlubili svými novými nebo plánovanými projekty. Pro všechny fanoušky Rychlých šípů máme dobrou zprávu, neboť vznikne nový časopis, v němž budou nejen již vydané příběhy, ale i nové od současných autorů. Časopis bude mít asi osmdesát stran a bude vycházet čtyřikrát ročně. Nikkarin (autor komiksů jako Hubert & Hugo, Dobrodružství Rockyho & Terky) připravil spin-off komiksovou sérii Plantážníci, která se odehrává ve světě, v němž neexistuje komiks o Rychlých šípech. No a protože v tomto vesmíru byla chlapecká parta skutečná, skupina dětí objeví pozůstatky Rychlých šípů a zjišťuje, co se s nimi stalo. Díky tomu začíná prožívat vlastní dobrodružství.
A za pozornost určitě stojí i komiks Prašina od Karla Osohy, který vychází z původní knižní trilogie Prašina od Vojtěcha Matochy, jenž se podílel i na vzniku scénáře k hrané filmové verzi příběhu. Celovečerní film vznikne ve společnosti Bionaut producenta Vratislava Šlajera, v režii Štěpána Vodrážky a podle scénáře Štefana Titky. Prašina je tajuplné místo, temný ostrov uprostřed Prahy. Nikdo neví proč, ale lampy tam nesvítí, tramvaje nejezdí, rádio nehraje, mobil je k ničemu. A v téhle strašidelné čtvrti pátrá Jirka se svými kamarády Tondou a Anastázií po dávném tajemství, které by mohlo změnit svět. „Chceme, aby ten film byl syrový, špinavý a temný, bude to film pro dospívající, ne pohádka,“ řekl před rokem režisér Vodrážka.
comic-con-2022-rychle-sipy-ozivaji-serial-pana-prstenu-je-zbytecny-a-musk-komplikuje-astronomii-35
Comic-Con Prague 2022 - Petr Kopl, Jan Tatarka, Michal Suchánek, Alice Slavíčková, Nikkarin, Karel Osonoha a TomB | Peter Krejzl
Na závěr bych chtěla zmínit práci Silvie „Draky“ Šustrové. Tato žena opět dokázala, že debaty, které vede, nemají chybu. Moderátorka je na ně vždy perfektně připravená, její angličtina je bezchybná a díky vstřícnému vystupování se v její přítomnosti hosté cítí příjemně a s chutí jí odpovídají na zajímavé dotazy. Draky navíc nenechává nic náhodě a na jednotlivé debaty se připraví i po stránce rekvizit, doplňků a oblečení.