Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Finsko směřuje k členství v NATO s radostí, Švédsko podle expertů váhá

  9:23
Ruská invaze na Ukrajinu zvýšila pravděpodobnost, že Finsko a Švédsko podají žádost o vstup do Severoatlantické aliance. Zatímco Helsinky se k NATO přibližují s jistou radostí, Stockholm je ve vztahu k západní vojenské alianci zdráhavější. Rozhodnutí v obou severských zemích mohou padnout v rozmezí dnů či týdnů.
Švédská premiérka Magdalena Andersonová (vlevo) a premiérka Finska Sanna...

Švédská premiérka Magdalena Andersonová (vlevo) a premiérka Finska Sanna Marinová jednaly ve Stockholmu o bezpečnostní situaci v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. (13. dubna 2022) | foto: Reuters

Finští politici již v prosinci zahájili debatu o tom, jak posílit bezpečnostní situaci země v reakci na vojenské hrozby a následný nevyprovokovaný útok Ruska na sousední Ukrajinu, která není členem NATO. Výsledkem této diskuze zřejmě bude, že finský parlament v nejbližší době převážnou většinou žádost o vstup do Severoatlantické aliance podpoří.

Naproti tomu švédská středolevá vláda, která je ohledně možného členství země v NATO sama hluboce rozdělená, podle listu Financial Times doufala, že se otázce vstupu do aliance vyhne. Záležitost začala brát vážně až v posledních týdnech, kdy Finsko naznačilo, že se k NATO patrně připojí bez ohledu na postoj Švédska.

Rozdílný přístup obou zemí je podle expertů ovlivněn odlišnými důvody, které vedly Finsko a Švédsko k tomu, že dosud zůstávaly stranou NATO a udržovaly si neutralitu. Pro Finy byla neutralita způsobem, jak v době studené války zvládat sousedství se Sovětským svazem, s nímž Finsko sdílí 1340 kilometrů dlouhou hranici. Pro Švédy, kteří nebyli po více než 200 let zataženi do žádného ozbrojeného konfliktu, je neutralita dlouhodobě součástí jejich DNA.

„Ve Švédsku je to otázka identity. Vzhledem k dvousetleté historii neutrality je to pro obyvatele přirozená věc. Finsko se naopak v dějinách opakovaně ocitalo v dramatické situaci,“ uvedla pro Financial Times Gunilla Herolfová ze švédského ústavu mezinárodních vztahů.

„Finové jsou pragmatičtí. Pro Švédy je to více otázka ideologie,“ podotkl bývalý velitel finských ozbrojených sil Jarmo Lindberg.

Švédsko má Finsko jako nárazník

Roli hraje i zeměpisná poloha. Vzhledem k dlouhé hranici s Ruskem si Finsko bezpečnostní hrozbu ze strany Moskvy bezprostředně uvědomuje. Švédsko naopak s Ruskem nehraničí vůbec, jako nárazníková zóna pro ně historicky fungovalo právě Finsko. Jak se v Helsinkách žertem říká, Švédsko po staletí ve válkách bojovalo do posledního Fina.

Finský parlament minulou středu zahájil debatu o potenciálním členství země v NATO a ve Finsku nyní převládá pocit, že vzhledem k agresivitě a nepředvídatelnosti Ruska může bezpečnost zajistit pouze článek Severoatlantické smlouvy o kolektivní obraně.

Ve Švédsku se diskuze točí především kolem vládnoucí sociálnědemokratické strany. Čtyři středopravé strany se v uplynulých pěti letech vyjadřovaly ve prospěch členství v NATO a také nacionalističtí Švédští demokraté uvedli, že členství podpoří, pokud se k Alianci připojí Finsko.

Ve švédském parlamentu tak mají stoupenci členství v NATO většinu. Ovšem představa, že by Švédsko vstoupilo do Severoatlantické aliance bez podpory sociálních demokratů, kteří za poslední století ve Švédsku vyhráli každé parlamentní volby, je v podstatě nemyslitelná.

Za vstup Švédska a Finska do NATO přijde odveta, varuje ruská diplomacie

„Je to součástí identity sociálních demokratů. Dává nám to zvláštní postavení v mezinárodní politice, co se týče vyjednávání, mírových rozhovorů a kontroly zbrojení. To je hlavní důvod, proč teď postupujeme tak pomalu,“ prohlásila Anna Wieslanderová ze severoevropské sekce výzkumného ústavu Atlantická rada.

Rozhodnutí může padnout během týdnů

Sociální demokraté naposledy v listopadu potvrdili, že jsou proti vstupu do Aliance, a nyní diskutují o tom, zda by měli tento postoj změnit. Rozhodnutí se očekává příští měsíc, kdy bude také zveřejněna urychleně sepsaná vládní zpráva o bezpečnostní politice.

Sociálnědemokraticky zaměřený list Aftonbladet minulý týden vyjádřil svou „váhavou“ podporu členství. Nejnovější průzkumy veřejného mínění ukazují, že 58 procent Švédů je v současnosti pro vstup a 21 procent se staví proti.

Finové a Švédi požádají o vstup do NATO už v květnu, tvrdí média

Většina pozorovatelů ve Stockholmu očekává, že Švédsko podá žádost o členství společně s Finskem či v těsném závěsu za ním. To, že by se obě země mohly o vstupu do NATO rozhodnout společně, v úterý uvedl i finský ministr zahraničí Pekka Haavisto.

„Nyní, když se Švédsko rozhodlo trochu popohnat svůj vlastní parlamentní proces, je možné, že rozhodnutí ohledně vstupu, pokud budou přijata, se uskuteční ve stejné dny nebo přinejmenším týdny,“ řekl Haavisto.

Podle Financial Times by se tak mělo stát před červnovým summitem NATO v Madridu, i když bez valného nadšení. „Žádné nadšení to nevzbuzuje. Lidem připadá, že to jde moc rychle. Ale taková je bezpečnostní situace,“ konstatovala Herolfová.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Záchranáři našli trosky vrtulníku íránského prezidenta

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...