Konec váhání. Macura se rozhodl potřetí kandidovat na primátora Ostravy

  6:10
Primátor Ostravy Tomáš Macura se už potřetí stane lídrem hnutí ANO v podzimních komunálních volbách. „Po dlouhém přemýšlení jsem se rozhodl pokusit se o obhajobu postu primátora,“ poprvé potvrdil 57letý politik s tím, že to ještě podléhá schválení centrálními orgány hnutí.

Tomáš Macura po volebním vítězství v roce 2018. Uspět hodlá i letos na podzim. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Přitom když v roce 2014 uspěl premiérově, odhadoval, že v politice vydrží jen čtyři roky. Druhou kandidátku zdůvodnil snahou nastartovat stavby, které by město posunuly od hornické minulosti k moderní budoucnosti. A osm let ve funkci považoval za maximum.

Také teď jsou důvody podobné, přičemž primátor odkázal na velmi složité končící volební období.

„Větší polovinu druhého mandátu bylo nezbytnou prioritou řešení neočekávaných krizových stavů, nejprve spojených s covidem a nyní s válkou na Ukrajině, což mělo za následek komplikace u některých strategických projektů,“ nastínil Macura, proč hodlá pokračovat.

Dodal, že se obává o osud některých staveb, například koncertní haly. „Některá nedávná vyjádření a postoje představitelů opozičních stran, bohužel nejen extrémních, ve mně vyvolávají obavu, že pod jejich vedením by byl ohrožen silný kurs rozvoje města z posledních let,“ vysvětlil Macura.

Koalice SPOLU zabojuje i v Ostravě

Pokud ho jako jedničku kandidátky potvrdí straníci, poté za necelých pět měsíců vyhraje volby a bude úspěšný i v povolebním vyjednávání, tak by se Macura stal prvním primátorem Ostravy od roku 1990, který bude ve funkci déle než dvě volební období.

Překonal by tak Petra Kajnara (ČSSD), který byl primátorem třetího největšího města v zemi v letech 2006 až 2014, necelých osm let pak úřadoval jako primátor Evžen Tošenovský (ODS), když v lednu 2001 odstoupil, aby se mohl stát prvním moravskoslezským hejtmanem.

Zřejmě největšího volebního soupeře bude mít Macura a další kandidáti ANO v koalici ODS, KDU-ČSL a TOP 09, tedy koalici SPOLU, a to s lídrem Janem Dohnalem, místostarostou nejlidnatějšího ostravského obvodu Jih.

„Když SPOLU uspělo celostátně, tak není důvod to nevyzkoušet i komunálně. Dohodli jsme se rychle, cílem je vítězství,“ podotkl regionální manažer ODS Jan Kuchař.

Starostové chtějí dvouciferný výsledek

O přízeň voličů bude usilovat i nové seskupení Starostové pro Ostravu v čele s Jiřím Jurečkou, který vede obvod Hošťálkovice. „Určitě bychom byli rádi za dvouciferný výsledek, potenciál k tomu je,“ předeslal pro ČTK Jurečka.

Jedničkou ostravské kandidátky Pirátů se už stala současná náměstkyně primátora pro školství a sport Andrea Hoffmannová. „V parlamentních volbách jsme moc úspěšní nebyli, ale na druhou stranu Piráti pravidelně vyhrávají studentské volby, takže jde o to využít náš potenciál,“ řekla.

Jak informoval krajský šéf komunistů Josef Babka, jejich lídrem bude opětovně starosta obvodu Michálkovice Martin Juroška. „Ještě není zcela definitivně rozhodnuto, ale nejspíše se tak stane,“ dodal Babka.

Jak sdělili zástupci ČSSD, SPD i hnutí Ostravak, zcela jasno o jejich lídrech bude příští měsíc.

Autor: