Hlavní obsah

Žlutá ponorka potopena, Reds si odškrtli další políčko na cestě k fotbalové nesmrtelnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hráči Liverpoolu udělali další krok k fotbalové nesmrtelnosti. Poté, co ve středeční noci potopili v první semifinálové partii Ligy mistrů na Anfieldu obávanou španělskou Žlutou ponorku, jsou zase o něco blíž triumfům ve všech čtyřech soutěžích, v nichž v letošní sezoně účinkují. „To musí být jejich cílem. Pokud ho dosáhnou, stanou se nesmrtelnými a budou nad kýmkoliv, kdo fotbal hrál,“ připomínal okamžitě někdejší anglický obránce Rio Ferdinand do mikrofonů BT Sport, že čtyři velké trofeje v jedné sezóně ještě nikdy žádné mužstvo z pěti evropských top ligových soutěží nevyhrálo.

Foto: Carl Recine, Reuters

Liverpoolská gólová radost v semifinále Ligy mistrů.

Článek

Reds o nich přitom mohou pořád reálně uvažovat.

Ligový pohár už v únoru vyhráli, o FA Cup si to rozdají 14. května ve finále s Chelsea, v Premier League jsou pět kol před koncem druzí se ztrátou jednoho bodu na vedoucí Manchester City, v Lize mistrů mají po výhře 2:0 nad Villarrealem v prvním semifinále nakročeno k účasti ve finále. Už třetí v éře Jürgena Kloppa.

„Těžko odhadnout, zda zmíněného cíle dosáhnou, ale v tuto chvíli odškrtávají na této cestě jedno políčko za druhým," připomínala legenda Manchesteru United Rio Ferdinand, jak bravurně zvládají Reds náročný program.

Foto: Carl Recine, Reuters

Liverpoolský Jordan Henderson oslavuje úvodní gól proti Villarrealu.

V jedenáctém zápase po sobě neprohráli. I s Villarrealem, jenž cestou do semifinále senzačně vyřadil turínský Juventus a mnichovský Bayern, si poradili. Sice „jen" 2:0, ale i tahle výhra nad takticky perfektně připraveným a fotbalovou destrukci a defenzivu skvěle ovládajícím soupeřem je příslibem pro odvetu příští týden ve Španělsku.

„Věděli jsme, že proti nám stojí velice organizovaný tým, který nám přivodí komplikace. Proto byla důležitá trpělivost a víra, že jejich obranný val rozbijeme, což jsme nakonec dokázali," přiznával domácí záložník Jordan Henderson, že cesta k vítězství byla hodně náročná.

„Nebylo to jen o trpělivosti, ale i o týmovém výkonu a hledání mezer v soupeřově obraně," připomínal Thiago Alcántara.

Zásluhou vlastního gólu Estupiňána a trefě senegalského legionáře Maného hledáním úspěšném.

A úspěšném zaslouženě.

„Tohle je nejlepší tým Liverpoolu, jaký jsem kdy viděl. Neúnavný s míčem i bez něho, způsobem, jakým tiskne soupeře, energií, úsilím. Žasnete nad tím, co předvádí," nešetřil superlativy na adresu domácích fotbalistů Rio Ferdinand.

„Byla to naprostá dominance. Je nemožné čelit neuvěřitelnému stisku, jímž soupeře sevřou. Jejich neúnavnosti," přidával se držitel Zlatého míče z roku 2001 Michael Owen a samozřejmě že se i on zamýšlel nad tím, zda je skutečně reálné, aby Liverpool vyhrál v této sezoně všechny čtyři velké trofeje.

„Je to nemožné? Říkáš si, že by se to mohlo stát?" kladl sám sobě řečnické otázky, na něž si i odpovídal.

„A říkáš si to i poté, co vidíš způsob, jakým hrají a cítíš z nich víru, kterou v sobě mají?!" naznačoval, že až o takovou utopii při momentální formě Reds zdaleka jít nemusí.

Reklama

Související témata: