Rusové ostřelují i zdravotníky. Říkají tomu dvojitý zásah, popisuje štáb CNN z Ukrajiny

Ukrajinští záchranáři pracují i během války

Tým záchranářů v Charkově

Výbuchy, ostřelování, ošetřování zraněných civilistů a všudypřítomná hrozba smrti. To celé neustále dokola. Tak vypadá denní rutina ukrajinských záchranářů v Charkově, který od počátku války již přes dva měsíce ostřelují Rusové. Štáb CNN strávil část pracovního dne s ukrajinskými záchranáři. Ti jsou mnohdy terčem ruské strategie tzv. dvojitého zásahu, který cílí právě na zdravotníky mířící do zasažené oblasti.

Mezi záchranáře v ukrajinském Charkově patří i Alexandra Rudkovská a Vladimir Venzel. Štáb americké stanice CNN s nimi strávil část dne z jejich 24hodinové směny. „Máme dvě škrtidla,“ hlásí před nástupem do služby Vladimir.

„Připravují svou sanitku na krveprolití, kterému obyvatelé Charkova čelí každý den,“ popisuje reportérka CNN Clarissa Wardová. Ještě před tím se na dispečinku staví Alexandřina matka, aby ji objala a popřála jí hodně štěstí. Práce záchranářů v ostřelovaném Charkově totiž nyní patří k těm nejnebezpečnějším.

„Právě někdo volá,“ informuje pracovník záchranky a dvojice výše zmíněných záchranářů přijímá hovor. Ozývá se kód „teplota“, což znamená, že byl někdo zraněn při střelbě. Alexandra a Vladimir se oblékají do neprůstřelných vest, které tvoří nedílnou součást jejich výbavy, a vyrážejí na místo.

„Říkají, že mají zprávy o nejméně jedné osobě zraněné při ostřelování a slyší i rakety,“ vysvětluje za jízdy Wardová. Střely zasáhly obytný dům. Záchranáři musí jednat rychle, protože Rusové čím dál častěji střílejí na stejný cíl dvakrát. Říká se tomu „dvojitý zásah“, neboť vojáci při tom míří na zdravotníky a záchranáře, kteří se vydají na místo.

„Dovnitř. Rychleji, rychleji, rychleji!“ křičí záchranář Vladimir. Štáb CNN se mezitím ukryje pod schodištěm. Alexandra se snaží najít zraněného, ale nemá signál. V tu chvíli se ozve další střelba.

Ten člověk umírá...

Skupina střelbu přečká schovaná pod schodištěm, jedna z novinářek utrpěla menší zranění, když si pořezala ruce o sklo. Alexandra opět volá na dispečink, aby jí pomohl lokalizovat volajícího. „Nemáme spojení, sedíme u vchodu a oni nás ostřelují,“ hlásí záchranářka. Spojení však stále vypadává.

Alexandře se nakonec podaří dovolat přímo osobě, která volala záchranku. „Řekněte mi číslo toho vašeho domu, zatraceně,“ říká do telefonu. Volající reaguje, že jde o dům 12-G. „Už jsem vám to říkal tisíckrát. Ten člověk umírá,“ odpovídá volající. Skupina novinářů mezitím přebíhá do auta, aby se ukryla před další střelbou. „Právě jsme byli v obytném domě a hledal se zraněný muž. Přiletěla hromada střel a zasáhla vedlejší budovu, takže teď se snažíme dostat co nejrychleji pryč,“ popisuje reportérka CNN.

Záchranáři vběhli zpátky dovnitř, aby našli volajícího. Novináři je po chvíli opět potkávají, jak ošetřují zraněného muže na kraji silnice. Zadní okno sanitky bylo při výbuchu zničeno. Muž má zranění od střepin a poranění hlavy, navíc je ohlušen výbuchem. Alexandra a Vladimir ho stabilizují, nakonec ho zvládnou převézt do nemocnice, kde může dostat lepší péči.

Neustálý strach

„Musím říct, že jste ti nejstatečnější lidé, které jsem kdy potkala,“ říká Wardová v reportáži dvojici charkovských záchranářů. Zpět na základně se jich ptá, proč v takto extrémně nebezpečné práci pokračují. „Je to normální, je to naše práce. Je to děsivé pro každého. Dnes jste s námi byli na tom nejžhavějším místě, přímo v peci. Ale díky bohu jsme pořád naživu,“ vysvětluje Alexandra. Podobně hovoří i Vladimir. „Cítíte, že je vaší povinností a závazkem pomáhat lidem, kteří tu ještě jsou,“ říká záchranář.

Wardová se ptá, co na jejich práci říkají jejich rodiny. „Ani to nekomentuji. Je to opravdu těžké,“ reaguje smutně záchranář s tím, že jeho příbuzní musí mít asi neustálý strach. „Volají nám každý den i každou noc,“ dodává Vladimir.

Alexandra říká, že podobně je na tom její matka, která ji před službou přišla pozdravit. „Je tak ustaraná, až to přechází v hysterii,“ říká zdravotnice z Charkova. Matka jí neustále snažně prosí, aby opustila město, jelikož je jejím jediným dítětem. Práce záchranářky je však pro Alexandru důležitější „Prostě to musím dělat,“ uzavírá.

Tagy: