Díky dohodě o vině a trestu odešel ve čtvrtek od soudu jen s podmínkou: 3 roky vězení se zkušební dobou pět let. Navrch dostal dohled probačního úředníka.

Hodaň umístil příběh nazvaný Každá koruna pomůže, pojďme si vzájemně pomoci, s grafikou charity a falešným QR kódem na sociální síť Instagram. Den po ničivém řádění živlu se výzva začala šířit dál.

„Mohl způsobit škodu za několik desítek milionů korun. Chtěl vzbudit dojem, že dárci přispívají na účet charity, a mohl uvést v omyl velké množství dárců. Vážně také poškodil důvěru v charitu," prohlásil soudce Martin Vrbík.

Novinářům ukazoval fakáč

Obžalovaný se k podvodu přiznal, tvrdil ale, že chtěl také pomoci finančně. „Byl jsem na místě i pomáhat s kamarádem, vykonával jsem pomocné práce, chtěl jsem přiložit ruku k dílu. Čin jsem nepromyslel," uvedl u soudu.

Na druhou stranu novinářům před soudní síní ukazoval vulgární gesta. Také v soudní síni jeho chování podle státního zástupce nebylo odpovídající vážnosti situace. „Jeho chování jsem mu během přestávky vytkl,“ sdělil žalobce Petr Bejšovec.

Video
Video se připravuje ...

Žalobce Petr Bejšovec k případu zfalšování QR kódu sbírky Diecézní charity Brno Zdeněk Matyáš

Poškozená pověst

Hodaňův nápad podle soudu výrazně poškodil pověst Diecézní charity Brno, která vybrala pro postižené tornádem 217 milionů korun. „Musela nasadit značné množství zaměstnanců na vysvětlování dárcům, že jejich peníze skutečně putovaly na účet charity a posléze obětem tornáda a neskončily u podvodníka,“ upozornil soudce Vrbík.

Odškodné vyřeší civilní soud

S částkou 250 tisíc korun, kterou charita žádá od Hodáně jako satisfakci za poškození dobrého jména, ale soud organizaci odkázal na civilní soud. Dohoda o vině a trestu nabyla okamžitě platnost. Žalobce i mladík se na místě vzdali práva na odvolání.

Fotogalerie
5 fotografií