Soud zamítl žalobu Nikulina kvůli vydání do USA. Žádal 1,25 milionu za vydání nezákonného rozhodnutí

Obvodní soud pro Prahu 2 ve čtvrtek zamítl žalobu Rusa Jevgenije Nikulina, který se domáhá 1,25 milionu korun za své vydání do USA ke stíhání za hackerské útoky. Rozsudek není pravomocný. Nikulin žádá náhradu nemajetkové újmy za nezákonné rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), který podle soudu rozhodl o vydání předčasně. Rus byl v USA v roce 2020 odsouzen za hackerství k sedmi letům a čtyřem měsícům vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský hacker Jevgenij Nikulin

Ruský hacker Jevgenij Nikulin | Zdroj: čt24

Česká policie zadržela Nikulina v říjnu 2016 v Praze na základě amerického zatykače. Přípustnost mužova vydání do USA potvrdily české soudy, nezbytným předpokladem vydání byl souhlas ministra spravedlnosti.

Nikulin vydaný do USA dostal od Česka 250 tisíc. Soud začal rozhodovat, zda dostane další odškodné

Číst článek

Pelikán extradici povolil v březnu 2018, přestože česká justice v té době ještě ve fázi kasační stížnosti řešila Nikulinův případný nárok na azyl. Ústavní soud se proto následně Rusa zastal, a to přesto, že muž nakonec azyl nezískal. Konstatoval, že ministr porušil Nikulinova práva.

Ministerstvo spravedlnosti už dříve muži vyplatilo čtvrt milionu korun, z této částky mu soud ve čtvrtek přiznal úroky 12 800 korun.

Soudkyně Lucie Šenková konstatovala, že Pelikán skutečně vydal nezákonné rozhodnutí, jeho nezákonnost ale podle ní spočívala pouze v tom, že bylo předčasné.

Americký soud poslal ruského hackera Nikulina na víc než sedm let do vězení

Číst článek

„Ano, ministr spravedlnosti měl skutečně vyčkat rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ve věci azylového řízení pana žalobce, měl vyčkat na zamítnutí kasační stížnosti, což neučinil. V důsledku tohoto došlo k vydání žalobce do USA o jeden měsíc a čtyři dny dříve,“ uvedla soudkyně. Upozornila však na to, že samotné vydání přípustné bylo.

O Nikulinovo vydání neúspěšně usilovalo i Rusko, kolize obou žádostí vyvolávala politické pnutí na mezinárodní i domácí scéně.

Soud v San Franciscu Nikulina předloni v září uznal vinným v devíti bodech obžaloby, podle nichž v roce 2012 napadl sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox a ukradl data z více než 117 milionů účtů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme