Británie podle médií znovu odloží zavedení kontrol na dovoz potravin z EU

Britská vláda se chystá již počtvrté odložit zavedení pobrexitových kontrol na dovoz čerstvých potravin z Evropské unie, uvedl dnes deník The Guardian. Podle něj tajemník pro brexitové příležitosti Jacob Rees-Mogg krok odůvodňuje snahou ulevit v době rostoucích cen domácnostem a dodavatelským řetězcům, které se už nyní potýkají s problémy v důsledku války na Ukrajině.

Británie po odchodu z EU zavádí kontroly na dovoz unijního zboží postupně. Nejmenované zdroje z průmyslového odvětví listu The Guardian sdělily, že pro přechod na další stupeň kontroly dovážených potravin nejsou připraveny z hlediska technologie ani infrastruktury. Závada v IT systému využívaného k provádění pobrexitových kontrol před několika týdny způsobila dopravní zácpy u Lamanšského průlivu, připomíná The Guardian.

Firmy z EU, které do Británie například ze Španělska či Itálie dovážejí olivový olej nebo masné výrobky, podle zdrojů deníku navíc nejsou na dodatečnou byrokracii připravené a nejsou schopny obstarat veškeré potřebné certifikáty pro dovoz čerstvých potravin.

Británie měla původně s kontrolami začít v létě roku 2020, krok byl ovšem tehdy odložen na loňský březen, načež následovaly odklady na loňské září a nakonec a na začátek letošního července. Nový termín zavedení kontrol by se v případě opětovného odkladu posunul až na rok 2023. Vývoz z Británie do EU přitom podléhá již mnoho měsíců plnému unijnímu režimu kontrol.

Sdílet tento příspěvek