Narcis bílý, nebo žlutý: Pěstování a na co si dát pozor

Narcis okolíkatý je jedním z poslů jara. Zatímco ho někdo nedočkavě vyhlíží na záhonku v zahradě, další lidé se ho mnohdy rozhodnou pěstovat v domácích podmínkách. Jak se o narcis v květináči správně starat? A je jedovatý?

Žluté a bílé květy narcisu jsou mezi lidmi velice oblíbené. Kromě toho, že je žlutá považována za optimistickou barvu, je jeho přítomnost na záhonku neklamným důkazem toho, že zima už je u svého konce.

I když jsou ale narcisy ve společnosti poměrně dost rozšířené, málokdo ví, jaké jsou mezi nimi rozdíly, a na jaká úskalí si dávat pozor.

Proto se na vše důležité podíváme níže.

Rozdíl mezi bílým a žlutým narcisem

Nejčastěji se lze setkat s narcisem žlutým a s narcisem bílým. V obou případech jde o jednoděložné rostliny, které patří do čeledi amarylkovité. Dokonce mají i shodnou velikost, která se pohybuje od 20 do 40 cm. Ani jedna z těchto rostlin navíc není v naší zemi původní.

Dále jsou oba dva druhy narcisů jedovaté. Speciálně to platí o jejich cibulkách. Z toho důvodu se nemusíte bát, že vám je po zasazení do země okoušou hlodavci. Na druhou stranu, o tuto rostlinu se zajímají ze stejného důvodu i vědci, kteří věří, že by ji mohli použít při výrobě léků na dnes nevyléčitelné nemoci.

Když se ale podíváme na oba druhy narcisu, i když vypadají oba trochu jinak, jsou mezi nimi jen minimální rozdíly. Z toho důvodu si vyberte narcis na základě toho, jaký jeho vzhled je vám sympatičtější.

Pěstování narcisů doma

První, co potřebujete, je cibule narcisu. V mnoha případech můžete narcis koupit už vzrostlý, ale ve specializovaných prodejnách můžete koupit i cibule pro zasazení doma. Květináč, do kterého narcis zasadíte, by měl být spíš hlubší.

Zasaďte narcis do květináče a zahrňte jeho cibuli dostatkem zeminy. Následně ji zalijte vodou, která bude mít pokojovou teplotu. Jakmile bude hlína dostatečně vlhká, přebytečnou vodu z podmisky vylijte pryč. Poté dejte květináč na parapet, na který dopadá dostatek denního světla. Pravidelně zalévejte, ale nepřelévejte.

Tipy pro delší život narcisu

Narcis – tipy jak se o něj postarat, aby vydržel co nejdéle

Určitě se vám už někdy stalo, že vám vykvetla rostlina, která po několika dnech zase zašla. Případně se to stalo u rostliny, kterou jste si přinesli vykvetlou domů. A je pochopitelné, že vás to zlobí, protože chcete, aby vám vydržela dělat parádu co nejdéle. Jak to řešit? Celkem jednoduše.

Největší úspěšnost dlouhého květu (a přežití vůbec) mají ty narcisky, které se rozhodnete pěstovat v květináči naplněném hlínou. Pokud se rozhodnete pro alternativní pěstování (třeba ve vodě), počítejte s tím, že jejich životnost bude mnohem kratší.

U větších narcisů také počítejte s tím, že mohou potřebovat podpěru. Díky tomu budou hezky vysoké a rovné. Pokud budete kupovat cibule narcisu, vždy si vybírejte ty největší, protože u nich existuje velká pravděpodobnost, že vám nabídnou víc květů.

Dalším tipem je, abyste na noc přenášeli narcis na chladnější místo. Díky tomu by vám měla rostlina v domácnosti déle vydržet.

Narcisy ve váze

Ještě existuje jedna možnost, o které jsme v předchozích odstavcích nemluvili. Můžete mít narcis jen tak ve váze. Existuje nějaký tip, jak mu prodloužit jeho životnost?

První rada je celkem jednoduchá. Nekupujte si už vykvetlé narcisy, ale vybírejte si ty, kterým do rozevření zbývá pár dní. Také nemíchejte narcisy s jinými rostlinami. Stonky ve váze by měly být zkrácené a neměly být ve velkém množství vody. Vodu v malém množství doplňujte v rozmezí 2-3 dní, aby narcisky úplně nevyschly.

Narcisům ve váze nedělá překvapivě dobře, když je umístíte blízko ovoce. Z toho důvodu odneste misku s ovocem co nejdál to jen půjde.

Zkoušeli jste někdy pěstovat narcisy, nebo dáváte přednost narcisům ve váze?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Narcis_(rostlina) – Narcis (česky)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Narcis_žlutý – Narcis žlutý (česky)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Narcis_bílý – Narcis bílý (česky)

https://homeguides.sfgate.com/grow-paperwhite-narcissus-bulbs-indoors-35382.html – Jak pěstovat narcis doma (anglicky)

https://www.livingetc.com/advice/how-to-take-care-of-daffodils-in-a-vase – Jak pečovat o narcisy ve váze (anglicky)

Napsat komentář