Erdogan znovu nabídl zprostředkování míru mezi Ruskem a Ukrajinou

Ruský prezident Vladimir Putin dnes telefonicky poděkoval tureckému prezidentovi za středeční výměnu Američana Trevora Reeda za Rusa Konstantina Jarošenka. Výměna obou vězňů se totiž uskutečnila ve středu v Turecku, uvedla agentura TASS. Recep Tayyip Erdogan v rozhovoru znovu nabídl turecké zprostředkování míru mezi Ruskem a Ukrajinou.

"Během rozhovoru prezident Putin poděkoval prezidentovi Erdoganovi za výměnu ruského pilota Konstantina Jarošenka za (bývalého) příslušníka americké námořní pěchoty Trevora Reeda, který se uskutečnil ve středu v Turecku za koordinace a kontroly turecké Národní zpravodajské organizace (MIT)," citovala agentura TASS vyjádření kanceláře tureckého prezidenta.

Erdogan dal také najevo, že je připraven "chopit se iniciativy" ohledně ukončení války mezi Ruskem a Ukrajinou.

Kreml avizoval, že Putin má dnes na programu mimo jiné tři mezinárodní hovory, ale o telefonátu s Erdoganem podrobněji neinformoval.

Reed, který dnes přistál ve Spojených státech, byl v Rusku zadržen v srpnu 2019 a následně odsouzen na devět let do vězení za napadení policistů v procesu, který obžalovaný i Washington označovali za politický. Rusko jej vyměnilo za pilota Konstantina Jarošenka, který po zadržení v Libérii dostal v USA v roce 2011 trest 20 let odnětí svobody za účast na obchodu s kokainem.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Pokud Kurdové uspořádají volby, zaútočíme na Sýrii

Turecko bez váhání provede ofenzívu v severní Sýrii, pokud kurdské skupiny, které Ankara obviňuje z napojení na zakázané kurdské militanty, budou pokračovat v plánech na uspořádání komunálních voleb v regionu. Uvedl to ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle zprávy agentury AP.

Více souvisejících

Recep Tayyip Erdogan Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 3 hodinami

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 3 hodinami

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 4 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 10 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Verdikt soudu Trumpovi pomohl. Dárci mu poslali miliony, má podporu jako nikdy dřív

Tým Donalda Trumpa v pátek uvedl, že po čtvrtečním odsouzení amerického exprezidenta v případě uplácení pornoherečky získal z online darů 35 milionů dolarů v malých částkách. Verdikt newyorského soudu podle Trumpova týmu zvýšil jeho podporu "jako nikdy předtím," informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy